Teknoloji

iOS 16 destekleyen cihazlar arasında iPhone 6S ve SE olmayabilir

ios 16

Apple gelecek iOS sürümüyle birlikte şu anda desteklenen en eski iPhone’larından bazılarını arkada bırakabiliyor. Bu iddia, iOS 13 ve iOS 14 yol haritalarını doğru bir şekilde tahmin eden Fransız yayın organı iPhoneSoft tarafından dillendiriliyor.

Apple, iPhone’larını son derece uzun bir süre boyunca tam güncellemelerle desteklediği için övülüyor. 2021 sonbaharında dağıtıma çıkan iOS 15, iPhone 6S ve iPhone 7 gibi, yaşı beşi geçen modellere bile sunuluyor. Tabii ki, bu cihazlarda donanıma bağlı birtakım özellikler sunulmuyor, ancak eninde sonunda bu telefon sahipleri en güncel iOS sürümünü alma imkanı elde ediyor.

iPhone 6S, 6S Plus 2015 sonbaharında, ve birinci nesil iPhone SE ise 2016’da piyasaya sürüldü. Bu haber doğru çıkarsa, beş yıldan fazla bir süredir desteklenmiş olan telefonlara destek artık sonlanacaktır. Burada söz konusu olan süreler, herhangi bir Android telefondan daha uzundur. Yakın zamanda yurt dışında piyasaya sürülen Google Pixel 6‘nın bile yalnızca üç işletim sistemi güncellemesine kadar destek alacağı garanti edilirken, 2018 model Pixel 3, Android 12 ile birlikte son Android güncellemesini almış oldu.

Aslında Apple’ın varsayımsal olarak araya bir tane daha güncelleştirme sıkıştırması mümkün mü? Bu cihazlar için bir yıl daha destek sunulabilir mi? Bu mümkün olabilir. Peki, buna değer mi? Bu da pek muhtemel görünmüyor. Çünkü yavaş işlemciler, ömrünü doldurmuş piller ve 3D Touch gibi eski donanımlarla, bu cihazlara yeni bir sürüm sunmak daha fazla sorun yaratabilir.

Apple’ın iPhone’ların yanı sıra, iPadOS 16’nın gelmesiyle birlikte iPad 5, iPad Air 2, iPad mini 4 ve 2015 iPad Pro’yu da arkada bırakacağı, artık güncellemeyeceği söyleniyor. Bunlar da uzun yıllar boyu desteklenen ve nispeten eski cihazlar. Tıpkı iPhone’larda olduğu gibi, eski donanım muhtemelen yeteneklerinin sınırına ulaşmışa benziyor.

Donanım desteği dışında, iOS 16 ile geleceklere dair henüz başka bir haber yok. iOS 15, odak modları gibi özellikler eklemiş, biraz daha ince ayarlamalara yönelik bir güncelleme olsa da, iOS 16, iPhone 14’ün söylentileriyle birlikte daha büyük ve kapsamlı bir sürüm olabilir. Ancak daha fazlasını öğrenmek için 2022 yazının başına kadar beklememiz gerekecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER