Manşetler

iOS 15 ve iPadOS 15 tahminleri: Yeni bildirim sistemi ve iPad ana ekranı

ipados 15 ipad pro 2021 özellikleri

Apple, önümüzdeki haziran ayında düzenlenecek WWDC 2021 etkinliğinde iPhone ve iPad için bir dizi yazılım güncellemesini duyurmaya hazırlanıyor. Bloomberg’in yeni haberine göre, bunlara iPad’in “2010’daki ilk çıkışından bu yana [iPad’in] Ana Ekranında yapılan en önemli güncelleme” de dahil olacak.

Bloomberg, iOS ve iPadOS’in yeni sürümlerinin (iOS 15 ve iPadOS 15) Apple’ın 7 Haziran’da gerçekleştireceği Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC) tanıtılacağını söylüyor. Geçen yılki iOS 14 güncellemesi, iPhone 12 modellerinin duyurulmasıyla birlikte 16 Eylül’de indirilmeye hazır hâle gelmeden önce; 22 Haziran’da başlayan WWDC 2020’de ilk kez gösterilmişti.

iOS 15 ve iPadOS 15 ile beklenen yenilikler ve özellikler

Bloomberg’in haberinde, Apple’ın mobil yazılımlarının en son sürümlerinden neler beklenebileceği hakkında birçok ayrıntı var. Aşağıda bunların öne çıkanlarını aktarıyoruz.

Kullanıcı durumuna dayanan yeni bildirim filtreleri

Kilit Ekranı ve Denetim Merkezi’nden erişilebilen yeni bir menüden kullanıcılar, araç kullanırken, uyurken, işte veya evde olup olmadıklarına veya Rahatsız Etmeyin modunu açıp açmadıklarına bağlı olarak bildirimlerin nasıl görüntülendiği (örneğin ses çalıyor mu, çalmıyor mu) üzerinde daha ayrıntılı kontrole sahip olacaklar.

iPad ana ekran yükseltmesi

Bu, belirtilene göre araç takımı ekleme özelliğini de içerecek. Geçen yıl iOS 14 ile birlikte iPhone’larda ana ekranın istenen paneline araç takımı ekleme imkanı getirilmişti. Ne var ki, iPad bu imkandan mahrum bırakılmıştı. Bloomberg daha fazla ayrıntı sunmuyor, ancak bunun, ürünün piyasaya sürülmesinden bu yana iPad ana ekranındaki en önemli güncelleme olacağını iddia ediyor.

Gizlilik verilerine hızlı erişim

Yeni bir menü, kullanıcıların uygulamaların kendileri hakkında hangi bilgileri topladığını görmelerine izin verecek. Muhtemelen bu, Apple tarafından geçen aralık ayında App Store’da sunulan yeni “gizlilik etiketleri” için kullanılan verilerin aynısı olacaktır.

Güncellenmiş iOS Kilit Ekranı

Bu, yukarıdaki gizlilik menüsüne erişimi de içerecektir. Başka değişikliklerin gelip gelmeyeceği belli değil.

iMessage için yeni sosyal özellikler

Yeni özellikler, iMessage’ın “daha çok bir sosyal ağ gibi davranmaya yönelik nihai hedefi” doğrultusunda WhatsApp ile rekabet etmesine yardımcı olacaktır. Ancak Bloomberg, bunlar için “geliştirmenin hâlâ erken aşamalarında olduğunu” ve bu yılın sonlarında duyurulabileceğini söylüyor.

macOS, watchOS ve tvOS için küçük güncellemeler

Apple, geçen yıl Big Sur ile macOS için büyük bir tasarım yenilemesi yapmıştı. Sonuç olarak bu sefer yalnızca küçük değişiklikler beklemek doğru olacak gibi görünüyor.

Bunlar, pek de şaşırtıcı olmasa da, iOS 15 ve iPadOS 15’ten ne bekleyeceğimiz konusunda duyduğumuz ilk güvenilir söylentiler olma özelliğini taşıyor. Güncellenmiş bildirim filtreleri ve uygulama verilerine erişim sağlam, ancak pek de gösterişli olmayan yenilikler olarak nitelendirilebilir. Bu arada, iPadOS’a iOS’ta bulunan araç takımlarını ekleme imkanını getirmek memnuniyetle karşılanacaktır.

iPad Pro’nun bu hafta içinde düzenlenen Apple etkinliğiyle birlikte güçlü bir M1 işlemcisiyle yükseltildiği göz önüne alındığında, Apple’ın gelecekte tabletlerinin yazılım açısından neler sunabileceği konusunda biraz daha iddialı olacağını umuyoruz. Bloomberg’in haberi ileriye yönelik büyük bir sıçrama öngörmüyor, ancak WWDC’de sürpriz yenilikler ve özellikler görebiliriz.

iOS 14.5 önümüzdeki hafta geliyor

Bu arada, Apple’ın yeni AirTag eşya izleyicileri ve şirketin yeni podcast özelliklerini destekleyen iOS 14.5 önümüzdeki hafta dağıtıma çıkacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER