Teknoloji

Apple eşya takip aygıtı AirTag’i sonunda tanıttı

apple airtag

Apple, uzun süredir beklenen AirTag isimli eşya takip aygıtını sonunda resmen gözler önüne çıkardı. Küçük yuvarlak bir cisim olan AirTag, kullanıcıların eşyalarını Apple’ın Bul uygulaması üzerinden takip etmelerini sağlıyor. Anahtar ve cüzdan gibi eşyaları bulma konusunda faydalı olacak gibi görünen AirTag, bu eşyalardan uzaklaşıldığında telefona bildirim gönderilmesini de sağlıyor.

AirTag hakkındaki işaretler ilk olarak iOS 13’ün beta sürümünde görülmüştü. AirTag ismi iOS 13.2’de de geçmişti. Apple bu ismi yanlışlıkla yayınlayıp daha sonra sildiği bir videoda da doğrulamıştı. Dedikoduların çıkmasının ardından Apple’ın AirTag’in resmi duyurusunu yapmasının uzun zaman aldığı söylenebilir.

Apple AirTag ile Tile’ın eşya takip aygıtının karşısına rakip çıkarsa da, Tile son birkaç yıldır teknolojisini doğrudan Bluetooth yongalarına yerleştirmek için mesai harcıyor. Şirket bu doğrultuda Qualcomm, Dialog Semiconductor, Silicon Labs ve Toshiba gibi markalarla iş birliğine gitmişti. AirTag ile doğrudan rekabet edecek bir ürün de hazırlayan Tile, konum takip şebekesini Boosted ve Bose’nin cihazlarına da yerleştirmişti.

Küçük yassı bir pil gibi görünen AirTag’in içinde yerleşik hoparlör, ivme ölçer ve kullanıcı tarafından değiştirilebilen pil gibi bileşenler bulunuyor. Apple aygıtın pilinin cihazı bir yıl boyunca çalıştırmaya yeteceğini belirtiyor. Kayıp modu NFC dokunuşuyla aktif hâle getirilebilen AirTag, Bluetooth LE desteğine sahip.

Apple AirTag ne zaman satışa sunulacak?

AirTag için özel aksesuarlar da hazırlandı. Hazırlanan ilk aksesuarlar anahtarlık ve deri kayış oldu. Kullanıcılar AirTag’i bu aksesuarların içine yerleştirebilecek. Apple, bavul etiketi gibi aksesuarlar içinde üreticilerle iş birliğine gidecek. Zaman içinde AirTag için hazırlanan aksesuarların sayısının ve kategori çeşitliliğinin artacağını tahmin etmek çok da zor değil.

apple airtagApple’ın karşısında tanıdık bir rakip olduğunu da söylemek gerekiyor. Samsung da Galaxy Smart Tags isimli eşya takip aygıtıyla bir süredir bu pazarda yer alıyor. Apple AirTag, ABD’de, tıpkı Galaxy Smart Tags gibi, 29.99 dolar karşılığında satılacak. Dörtlü AirTag paketinin fiyat etiketinde ise 99 dolar yazacak. AirTag 30 Nisan’da satışa sunulacak.

Apple AirTag Türkiye’de 299 TL karşılığında satılacak. Dörtlü paket için 999 TL ödemek gerekecek. Deri anahtarlığın fiyat etiketinde 399 TL, deri Loop’un fiyat etiketinde ise 499 TL yazıyor. Hermes’in hazırladığı anahtarlık, bavul etiketi ve çanta aksesuarı içinse sırasıyla 3499 TL, 4499 TL ve 2999 TL ödemek gerekecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER