Manşetler

iOS 14 duyuruldu; kullanıcıları hangi yenilikler bekliyor?

ios 14

Apple’ın en yeni iPhone yazılımı iOS 14, WWDC 2020’nin çevrimiçi ortamda düzenlenen açılış etkinliğinde duyuruldu. Yeni iOS sürümü, uzun süredir platformda görülen en büyük yeniliklerden birini getiriyor. iOS 14’le birlikte kullanıcılar ana ekrana da araç takımı ekleyebilecek.

Farklı boyutlardaki araç takımları, Bugün ekranında da gösterilmeye devam edilecek. Ancak iOS 14’te bu araç takımları ana ekranda uygulamalarla yan yana sıralanabilecek. Bunun için “araç takımı galerisi” isimli yeni bir özellik sunan Apple, kullanıcılara rahatlıkla işlerine yarayacak araç takımlarını bulma ve bunları kişiselleştirme imkanı sağlayacak. “Smart Stack” adını taşıyan araç takımı ise zamana uygun olarak kullanılabilecek uygulama önerileri sunacak.

Apple, iOS 14 ile birlikte uygulamaları otomatik olarak gruplayan ve listeleyen “App Library” (Uygulama Kütüphanesi) isimli bir özelliği de kullanıcıların karşısına çıkarıyor. Bu görünüm sayesinde kullanıcılar uygulamaları “asıl” ana ekranları üzerinde saklayabilecek. Söz konusu özellik akıllara Android’in uygulama çekmecesini getiriyor. Ancak burada kullanıcıları bekleyen bazı akıllı gruplandırma özellikleri de mevcut. Örneğin, Apple Arcade oyunları otomatik olarak tek bir yerde toplanacak.

Apple’ın iOS 14’le getirdiği bir diğer yenilik ise sistem genelinde kullanılabilecek Resim içinde Resim desteği. Tıpkı macOS’te olduğu gibi, videolar uygulamaların üzerinde gösterilebilecek veya arka planda oynatılacak şekilde ekranın yan kısmına gönderilebilecek.

iOS 14 ile Siri de yenileniyor

iOS 14’le birlikte Apple’ın dijital asistanı Siri de yenileniyor. Artık dijital asistan aktive edildiğinde tüm ekranı kaplamayacak. Bunun yerine ekranın alt kısmında hareketli bir Siri ikonu görülecek. Buna ek olarak, Siri ile sesli mesaj göndermek de mümkün olacak.

ios 14

iOS 14’te kullanıcıları yerleşik olarak sunulacak Translate (Çeviri) uygulaması da karşılayacak. Google Çeviri’ye bir hayli benzeyen bu uygulama, kullanıcıların rahatlıkla farklı diller arasında çeviri yapmasını sağlayacak. Hem yazılı hem de sesli mesajlar için kullanılabilecek olan bu uygulama ilk etapta 11 dili destekleyecek. Söz konusu diller arasında Türkçe yer almıyor.

iOS 14’ün yenilikleri Mesajlar uygulamasını da boş geçmiyor. Kullanıcılar artık önemli kişileri ve grupları Mesajlar uygulamanın en tepesine sabitleyebilecek. Yenilenen Memoji aksesuarları arasına ise günümüzün en önemli aksesuarlarından biri olan yüz maskesi ekleniyor. Apple grup sohbetleri için alıntı yapma ve kişi etiketleme özelliklerini de kullanıcılarına sunuyor.

Apple Harita uygulamasına Zagat veya AllTrails gibi şirketler tarafından hazırlanan özel rehberler ekleniyor. Bu özel rehberler, kullanıcılara yeni yerler için daha iyi öneriler sunmayı vadediyor. Bisiklet rotaları sunmaya başlayacak olan Harita uygulaması, kullanıcıların karşısına bisiklete uygun yollar çıkaracak. İlk etapta New York City, Los Angeles, San Francisco Körfez Bölgesi, Şanghay ve Pekin’de bu rotaları görmek mümkün olacak. EV Routing (Elektrikli Otomobil Rotası) özelliği ise elektrikli otomobilin şarj durumunu izleyecek ve ihtiyaç durumunda kullanıcıları şarj istasyonuna yönlendirecek. Apple bu özelliğin sunumu için BMW ve Ford ile birlikte çalışıyor.

CarPlay de özel duvar kağıtları için destek sunmaya başlıyor. Park uygulamaları, elektrikli otomobil şarj uygulamaları ve fast food sipariş uygulamaları için özel kategoriler sunacak. iOS 14 ile birlikte NFC uyumlu otomobil anahtarları da desteklenecek.

iOS 14’ün yeniliklerinden birisi de “App Clip” adını taşıyor. App Clip ile kullanıcılara uygulamaların kısa bilgiler barındıran ve hızlı şekilde açılan kartları gösterilecek. Böylelikle kullanıcılar uygulamaları tamamen açmadan belli bilgilere ulaşabilecek.

iDetaylar geliyor…

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER