Teknoloji

iOS 15 ve iPadOS 15 ile henüz çıkış yapmayan yeni özellikler

ios 15 shareplay
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın iOS 15 ve iPadOS 15 güncellemeleri çıktı, ancak WWDC 2021’de duyurulan özelliklerin tümü bu yeni güncellemelerle birlikte ilk günden sunulmuyor. SharePlay, geliştirilmiş AirPods Bul desteği, Evrensel Kontrol ve bunun gibi yenilikler henüz iPhone ve iPad’ler için kullanıma sunulmadı. Henüz iPhone’lar için kullanıma sunulmayan Evrensel Kontrol dışında, listelenen her özellik her iki platformda da eksik görünüyor.

Belki de en belirgin eksik özellik, kullanıcıların bir FaceTime görüşmesinde arkadaşlarıyla video izlemesine veya müzik dinlemesine olanak tanıyan SharePlay‘dir. Apple, SharePlay’i beta testlerinden çıkardıktan sonra, bu özelliğin çıkışının gecikeceği konusunda bilgilendirme yapmıştı. Ancak özelliğin ilk başta ne kadar öne çıkarıldığı göz önünde bulundurulduğunda, iOS 15’in ilk çıkışına yetişmemesi şaşırtıcı oluyor. Bunun gecikmesi diğer bazı özellikleri de engelliyor. Apple kısa süre önce Fitness Plus için Grup Antrenmanlarının SharePlay çıkana kadar beklemeye alındığını duyurmuştu.

airpods bul

Ayrıca Apple, AirPods için daha iyi Bul desteğinin, bu sonbaharın sonlarına kadar gelmeyeceğini söylüyor. Bu özellik de WWDC’de gösterildi ve Apple, kulaklık serisindeki bazı cihazların AirTag benzeri yakınlık görünümü kazanacağını söylemişti. AirPods Pro ve Max, Bul ağına bağlanabilecek ve fiziksel olarak yanınızda olmadıklarında bile onları bulmayı kolaylaştıracak.

App Store’un oyun içi etkinlikler, canlı video akışları ve diğer sınırlı süreli özellikler gibi şeyleri gösterecek olan uygulama içi etkinlikler özelliği de henüz çıkış yapmadı. Diğer özellikler gibi bunun da sonbaharda, daha sonra geleceği söyleniyor.

app store uygulama içi etkinlikler

iPad kullanıcılarının, imleci Mac’ler ve iPad’ler arasında sorunsuz bir şekilde paylaşmalarına olanak tanıyacak, etkileyici görünümlü Evrensel Kontrol özelliğini de beklemesi gerekecek. Bu özelliğinin çıkmaması sürpriz olmamalı. SharePlay’den farklı olarak, Evrensel Kontrol beta sürümlerinde de görünmedi ve özellik ayrıca henüz kullanıma sunulmamış macOS Monterey’i de gerektiriyor.

Türkiye için kullanıma sunulmayan iOS 15 ve iPadOS 15 özellikleri

Bu arada iOS 15 ve iPadOS 15 ile birlikte yurt dışındaki kullanıcılara sunulan, ancak Türkiye’de kullanımda olmayan özellikler var. Onların arasında bir iCloud Plus özelliği olan Özel Geçiş var. Web siteleri ve uygulamalardan IP adreslerini gizleyerek gezinmeye izin veren ve şu anda beta aşamasında olan bu özellik Türkiye’deki kullanıcılar için sunulmuyor.

Eksik olan bir diğer özellik de Canlı Metin. Yaz boyunca deneyimlediğimiz iOS 15 ve iPadOS 15 beta sürümlerinde Türkçe dil ayarında kullanımda olan, Türkçe desteklemese bile kullanabildiğimiz bu özellik, final sürümle birlikte Türkçe dil ayarında görülmüyor. Eğer dil seçeneği olarak İngilizce veya Canlı Metin’in desteklediği bir başka dili ayarlarsanız, o hâlde bu özellikten yararlanabilirsiniz.

iOS 15 ile ilgili yenilikleri ve önemli detayları daha yakından görmek isterseniz, hazırladığımız detaylı iOS 15 inceleme videosu ve yazısına göz atmanızı tavsiye ederiz.

İLGİLİ HABERLER