Teknoloji

Intel Apple ve Qualcomm anlaştığı için mobil 5G modem işinden çıkmış

intel 5g modem

Intel, bu ayın başında mobil cihazlar için 5G pazarından çekildiğini açıklamıştı. Şirketin neden böyle bir hamle yaptığının detayları ortaya çıktı.

Intel CEO’su Bob Swan, Apple ve Qualcomm’un aralarındaki anlaşmazlıklarla ilgili olarak uzlaşma yoluna gitmesiyle birlikte bu iş alanında para kazanma potansiyelinin olmadığı kanaatine vardıklarını kaydetti. Söz konusu uzlaşmayla birlikte Qualcomm yeniden Apple’a modem tedariğine başlayacaktı.

Wall Street Journal‘a bir röportaj veren Swan, “Apple ve Qualcomm’un duyurusu ışığında, bu teknolojiyi akıllı telefonlar için sunarken para kazanma yönündeki beklentilerimizi değerlendirdik ve o zaman ilerleyecek bir yol görmediğimizde karar kıldık.” dedi.

Intel’in 5G modem işinden çıktığını açıklaması Apple-Qualcomm anlaşmasının duyurulmasından saatler sonra geldi. O zamanlar Apple ve Qualcomm’un anlaşmasının Intel’in geri çekilmesi nedeniyle mi gerçekleştiği, yoksa Qualcomm’un Apple ile anlaşarak Intel’in elinden işini mi aldığı bilinmiyordu. Bloomberg’in bir haberine göre ikincisi doğruydu.

Bloomberg, Apple’ın Intel’in modemlerinin iPhone’a 5G yeteneklerini zamanında kazandıramayacağına karar verdiğini yazdı. Bu durum Apple’a, iPhone’un geleceğinin selameti için Qualcomm ile aralarında uzun zamandır devam eden hukuki anlaşmazlıkları bitirmekten başka bir çözüm bırakmadı.

Intel tarafından gelen en son demeçlerden anlaşıldığı kadarıyla, şirket 2019 model iPhone’lar için de 4G LTE modem tedariğinde bulunmaya devam edecek. Swan’ın yorumlarının da bu doğrultuda olduğun gösteriyor. Eğer Apple Intel ile iş yapmamaya ve Qualcomm’un yongalarına geri dönüş yapmaya karar verdiyse, Intel’in de tek büyük müşterisi Apple’ın olmadığı bir ortamda mobil 5G işlerini devam ettirmesinin de anlamı olmayacaktır.

Tabii ki, Intel 5G oyunundan tamamen çıkmadı. Şirket hâlâ şebeke ve altyapı ürünleri geliştirmeye devam ediyor. Aynı zamanda akıllı telefon dışında kalan cihazlar için de modem üretimi yapıyor. Ne var ki, şirket büyük zaman ve para harcadığı 5G modem işleriyle neler yapacağı konusunda hâlâ bir karar vermeye çalışıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER