Teknoloji

Apple ve Qualcomm’un lisans anlaşmasına Intel’in cevabı

intel 7nm

Intel, PC’lere ve akıllı ev cihazlarına yönelik 4G ve 5G modemlere ve aynı zamanda 5G altyapı işlerine yoğunlaşmak amacıyla 5G mobil modem pazarından ayrılma kararı aldığını açıkladı. Bu açıklama Apple ve Qualcomm’un sürpriz biçimde anlaşmasından saatler sonra geldi. İki şirket, Apple’ın Qualcomm modemlerini iPhone’da kullanmasıyla ilgili patent ihlâlleri ve telif ücreti anlaşmazlıklarını sonlandırmış ve yeni bir lisans anlaşması imzalamıştı.

Görünen o ki, Intel’in buradaki kararı Apple ve Qualcomm’un anlaşmış olmasıyla fazlasıyla bağlantılı. İki şirket arasındaki son duruşma önceki gün Güney Kaliforniya’da görülmeye başlamış ve kısa süre sonra anlaşma kararının gelmesi epey şaşkınlık yaratmıştı. Yine de, Intel’in bu kararı tam olarak ne zaman aldığını veya Apple’ı ne zaman bilgilendirdiğini bilmiyoruz. Intel bu konuda bir yorum yapmıyor. Her ne olursa olsun, Apple gibi telefon üreticilerinin 5G modemleri için başka kaynaklara yönelmeleri gerekecek. Diğer bir deyişle, Intel bu işi tamamen Qualcomm’a bırakıyor.

Intel CEO’su Bob Swan konuyla ilgili açıklamada, “5G’deki fırsat ve ağın ‘gizliliği’ konusunda çok heyecanlıyız, ancak akıllı telefon modem işinde kârlılığın ve olumlu geri dönüşlerin net bir yolu olmadığı açıkça görülüyor.” dedi. “5G, Intel genelinde stratejik bir öncelik olmaya devam ediyor ve ekibimiz değerli bir kablosuz ürün ve fikri mülkiyet portföyü geliştirdi. 5G dünyasındaki çok çeşitli veri merkezli platform ve cihazlardaki fırsatlar dahil olmak üzere yarattığımız değeri gerçekleştirmek için seçeneklerimizi değerlendiriyoruz.”

Ne Apple ne de Qualcomm’dan neden böyle birdenbire uzlaşma kararı alındığına dair bir açıklama gelmedi. Ancak Nikkei’nin haberine göre Apple, Intel’in gelecek yılın iPhone modellerine 5G modemleri yetiştirip yetiştirmeyeceği konusundaki endişesini artırmaya başladı. Qualcomm ile yaşanan geniş çaplı hukuki krizin ardından Intel, geçen yıl itibarıyla Apple’ın tek akıllı telefon modem tedarikçisi hâline gelmişti.

Anlaşmanın bir parçası olarak Apple, Qualcomm’a miktarı açıklanmayan bir tutar ödeyecek. Bu ödemenin yonga üreticisinin Apple’ı, aralarındaki kavga nedeniyle ödemediğini gerekçesiyle suçladığı telif ücretleriyle ilgili olduğu belirtiliyor. Apple da başlangıçta Qualcomm’u teknoloji ve bileşenlerinin kullanımı için yüksek fatura çıkarmasıyla suçlamıştı. İki şirket altı yılı kapsayan yeni bir küresel patent lisans anlaşmasına da imza attı. Bu, gelecekte bir iki yıl daha uzatılabilecek.

Apple’ın bundan böyle iPhone’da Qualcomm modemlerini kullanmaya geri dönmesini bekleyebiliriz. Bu arada gelecek yıl da Apple’ın akıllı telefonlarında Qualcomm’un 5G modemlerini görmemiz kuvvetle muhtemel. iPhone üreticisinin 5G telefonlarını 2020 yılında çıkarmak için hazırlık yaptığı söyleniyor.

İLGİLİ HABERLER