Teknoloji

ABD Huawei’ye geçici bir vize daha vermeye hazırlanıyor

huawei developer accelerator

Huawei, geçtiğimiz mayıs ayında ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yaptırım listesine dahil edilmiş ve ancak özel lisansa sahip Amerikan şirketlerinin Huawei’yle iş yapabilmesi mümkün hâle gelmişti. Çinli üretici, o günden bu yana mevcut müşterilerine hizmet vermeyi sürdürebilmek için geçici lisanslar alıyor. Bu lisanslar Huawei’nin mobil cihazlarını kullananlar veya şirketin ekipmanlarından yararlanan telekomünikasyon operatörleri için önem taşıyor.

Huawei’nin mevcut geçici lisansının süresi önümüzdeki hafta itibarıyla dolacak. Ancak The New York Times’ta yer alan habere göre, Trump yönetimi Huawei’nin mevcut hizmetlerini sürdürmesi için verdiği bu lisansın süresini bir kez daha uzatacak.

Yeni uzatmanın süresinin ne kadar olacağı henüz bilinmiyor. Bazı kaynaklar lisansın yine üç aylık bir süre için uzatılacağını belirtiyor. Bazı kaynaklarda ise yeni vizenin sadece iki haftalık bir süre için verileceği söyleniyor.

Huawei Amerikan şirketlerine verilecek özel izni bekliyor

Yeni vizenin süresinin kısa olması, düşünüldüğü kadar büyük bir sorun teşkil etmeyebilir. ABD Ticaret Bakanlığı’nın Huawei’yle çalışmayı sürdürmek isteyen Amerikan şirketleri için özel lisans dağıtımına yakında başlayacağına dair haberler bir süredir etrafta dolaşıyor. Bu lisansların dağıtılması durumunda Huawei’nin elinin önemli ölçüde rahatlayacağı söylenebilir.

ABD, Donald Trump’ın başkanlığı öncesinde de resmi olarak Huawei’ye karşı bir tavır içindeydi. Ancak Trump’ın başkanlığı döneminde ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşında tansiyonun giderek artması; Çin’in yükselen değerlerinden biri olan Huawei’nin de ABD’nin gazabına uğramasına sebep oldu.

İLGİLİ HABERLER