Teknoloji

Huawei ABD’den beklediği müjdeyi yakında alabilir

huawei starlink

Huawei, ABD Ticaret Bakanlığı’nın fiili kara listesinden yakında çıkacak gibi görünüyor. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Amerikan şirketlerinin Huawei’yle çalışmasını mümkün kılacak lisansların dağıtımının yakında başlayacağını belirtti.

Huawei’yle iş yapmak için 260 şirketten talep geldiğini söyleyen Ross, bu sayının beklediklerinden fazla olduğunu ifade etti. Başvuruların dikkatli biçimde incelendiğini belirten ABD Ticaret Bakanı, her başvuruya lisans verilmeyeceğinin de altını çizdi.

Ross, başvurda bulunan şirketlerin hangileri olduğu konusunda bilgi vermedi. Ancak ABD Ticaret Bakanlığı’nın Huawei’yle ilgili kararının Google’ı diğer şirketlerden biraz daha fazla etkilediği biliniyor. Mevcut durum, Huawei’nin Android işletim sistemli yeni telefonlarında Google servislerini ön yüklü olarak sunmasını engelliyor. Buna ek olarak, mevcut geçici lisans sona erdiğinde hâlihazırda piyasada olan Huawei markalı Android telefonları güncellemek de mümkün olmayacak. Dolayısıyla kalıcı bir lisansın çıkması, Huawei ve Google arasındaki işbirliğinin devam etmesi ve yeniden eski hâline gelmesi açısından önem taşıyor.

ABD telekom şirketlerine Huawei ile çalışma izni vermeyebilir

Telekomünikasyon şirketleri ise bu konuda Google kadar şanslı olmayabilir. ABD Ticaret Bakanlığı’nın Huawei ile ilgili yasak kararının merkezinde Çin’in Huawei’nin mobil şebeke ekipmanlarıyla Amerikalıların iletişimini izlediği endişesi bulunuyor.

ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC), Evrensel Hizmet Fonu’ndan yararlanan telekomünikasyon şirketlerinin Huawei’nin donanımlarını kullanmasının yasaklanmasını önermişti. Dolayısıyla ABD’nin Huawei’yle çalışma lisansı vereceği kuruluşlar arasında telekomünikasyon şirketlerinin bulunması beklenmiyor.

İLGİLİ HABERLER