Teknoloji

Donald Trump Huawei yasağını resmileştiren kararnameyi imzaladı

facebook donald trump

Amerikan hükümeti, Huawei ve ZTE gibi Çinli telekomünikasyon şirketlerinin ülkede faaliyetlerini engelleyecek yasal zemini sağlamak için resmen düğmeye bastı. ABD Başkanı Donald Trump, imzaladığı başkanlık kararnamesiyle ulusal güvenliğe kabul edilemez riskler oluşturabilecek telekomünikasyon ekipmanlarının satışını yasakladı. Dış güçlerin iletişim teknolojisi sayesinde ABD’yi suistimal için daha fazla imkân bulduğunu savunan Trump, bunun engellenmemesinin “yıkıcı etkileri” olabileceğini iddia etti.

Başkanlık kararnamesi, ABD Ticaret Bakanlığı’na yasaya uyumluluk planlarının hazırlanması için 150 günlük bir süre verdi. ABD’de tüm resmi kurumların kararnamenin gerektirdiği adımları atması planlanıyor.

Hazırlanan ulusal acil durum kararnamesinde Çin’in adı doğrudan geçmiyor. Ancak ABD’nin kararnamesinin asıl hedefinin Çin olduğunu görmek pek zor değil. Amerikan hükümeti uzun süredir Huawei ve ZTE ile çalışan resmi kurumları ve özel şirketleri casusluk endişeleri nedeniyle vazgeçirmeye çalışıyor. Huawei’nin Çin’in resmi güvenlik kurumları tarafından fonlandığı iddiası da Amerikan yetkililerin dile getirdiği konular arasında bulunuyor. Bu doğrultuda Huawei’ye ticari sır ve yaptırım ihlâlleri nedeniyle suçlamalar da yönelten Amerikan yönetimi, somut bir kanıt olmamasına rağmen İngiltere ve Kanada gibi müttefiklerine de Huawei’yle çalışmamaları yönünde baskı yapmıştı.

Donald Trump tarafından imzalanan kararnamenin belli açılardan bir formalite olmaktan öteye geçmediği söylenebilir. Amerikan mobil operatörleri uzun süredir şebekelerinde Çinli şirketlerin ürünlerini kullanmıyor. Yine de, mevcut duruma resmi bir boyut kazandırılmasının ABD ve Çin arasındaki gerilimi de tırmandıracağı söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER