Teknoloji

Trump yakında Huawei’nin ABD’deki tüm faaliyetlerini durdurabilir

donald trump facebook

Amerikan hükümeti, federal kurumların Huawei‘nin telekomünikasyon ekipmanlarını kullanmasına çok uzun bir süredir izin vermiyor. ABD Başkanı Donald Trump, yakında imza atacağı bir kararla bu engeli Amerikan şirketlerini de kapsayacak şekilde genişletebilir.

Reuters‘ın haberine göre, Trump bu hafta içinde imzalayacağı başkanlık kararıyla Amerikan şirketlerinin ulusal güvenlik açısından risk oluşturan şirketlerin telekom ekipmanlarını kullanmasını yasaklayacak. Bu kararın Huawei ve ZTE gibi Çinli şirketler için potansiyel bir yasak anlamına geldiğini görmek çok zor değil.

Haberde ismi açıklanmayan üç resmi Amerikalı yetkiliden alınan bilgilere de yer veriliyor. Konunun bir yılı aşkın süredir değerlendirmede olduğunu belirten yetkililer, kararın resmiyet kazanmasının birkaç kez ertelendiğini ve bir ertelemenin daha söz konusu olabileceğini ifade etti. Karar metninde doğrudan bir ülke ve şirket ismi geçmese de, hedefin Çin ve Huawei olduğunu anlamak çok zor değil. Huawei uzun süredir Amerikan hükümeti tarafından casuslukla suçlanırken, şirket bu iddiayı kesin bir dille reddediyor.

ABD, 2017’nin sonunda Huawei’nin ağ ürünlerine yönelik yumuşak bir yasak uygulamaya başlamıştı. O dönemde ABD Kongresi’nin bazı üyeleri Huawei’nin Çin’in casusluk faaliyetlerinde kullanıldığını iddia eden bir mektubu kaleme almıştı. 2018’in ocak ayında ise Amerikan mobil operatörleri Huawei’nin o dönemki amiral gemisi Mate 10 Pro’yu satmaktan vazgeçmişti.

Donald Trump, 2018’in ağustos ayında ABD’de federal kurumların Huawei’nin ekipmanlarını kullanmasını veya satın almasını yasaklamıştı. ABD aynı zamanda Huawei’nin İran ambargosunu ihlâl ettiğini öne sürerek şirketin üst düzey yöneticileri hakkında yakalama kararı çıkarmış ve Huawei’nin finans şefi Meng Wanzhou da bu karar çerçevesinde Kanada’da tutuklanmıştı. Müttefiklerine 5G altyapılarında Huawei’yle çalışmama çağrısı yapan ABD’nin bu çağrısına Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya olumlu dönmüştü. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşındaki gerilimin artması, Huawei hakkındaki tartışmaların daha uzun bir süre süreceğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER