Teknoloji

Huawei CFO’su Meng Wanzhou Kanada’da tutuklandı

Huawei CFO'su Meng Wanzhou Kanada'da tutuklandı

Huawei‘nin kurucusu Ren Zhengfei‘nin kızı ve şirketin finans şefi (CFO) Meng Wanzhou‘nun 1 Aralık tarihinde Kanada’nın Vancouver şehrinde tutuklandığı açıklandı. Tutuklamanın gerekçesi konusunda bilgi verilmese de, işin arka planında ABD’nin İran yaptırımlarıyla ilgili olarak Huawei hakkında yürüttüğü soruşturmanın olduğu düşünülüyor.

Çin’in Kanada Büyükelçiliği, söz konusu kararı protesto etti ve Meng’in hemen serbest bırakabilmesi gerektiğini belirtti. Huawei’den konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada ise kararın gerekçesi hakkındaki bilgilerin sınırlı olduğu, ancak Meng’in herhangi bir yanlış yapmadığına inandıklarını ifade etti.

Söz konusu tutuklamanın ABD-Çin ilişkileri için hassas bir zamanda gerçekleştiğini söylemek yanlış olmayacaktır. ABD ve Çin arasında bir süredir devam eden ticaret savaşında geçtiğimiz hafta itibarıyla 90 gün süreyle geçerli bir ateşkes ilan edilmişti.

Kanada Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Meng’in tutuklandığı doğrulandı. Meng’in ABD’ye iade talebiyle arandığını belirten yetkililer, kefalet duruşmasının önümüzdeki cuma günü gerçekleştirileceğini belirtti. Kanada Adalet Bakanlığı, konuyla ilgili olarak Meng’in talebi karşısında davayla ilgili olarak yayın yasağı uygulandığını da ifade etti. Huawei tarafından kararın arkasındaki aktör olarak gösterilen ABD Adalet Bakanlığı ise konuyla ilgili olarak açıklama yapmadı.

İLGİLİ HABERLER