İncelemelerManşetler

Huawei P20 lite İncelemesi

Huawei son birkaç yıldır akıllı telefon pazarında adından en çok söz ettiren şirketler arasında yer alıyor. Amiral gemisi olarak konumlandırdığı P ve Mate serisi cihazlarıyla hatırı sayılır bir sıçrama kaydeden şirket, 2018’e de P20 ailesiyle merhaba demişti. Bu ailenin üyelerinden biri olan P20 lite, uygun bir fiyat karşılığında kalbur üstü özellikler ve şık tasarım arayanlara ulaşmayı hedefliyor. Huawei P20 lite inceleme yazımızda bu cihaza dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Huawei P20 lite inceleme: Tasarım

Huawei P20 lite, ilk bakışta akıllı telefon pazarındaki güncel tasarım eğilimlerini taşımasıyla dikkat çekiyor. Akıllı telefonda 19:9 görüntü oranına sahip 5.84 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Söz konusu ekran ön panelin yüzde 80.5’lik kısmını kaplıyor. Ekranın üst orta kısmında ise ön kamerayı ve ahizeyi de barındıran sensörün varlığı dikkat çekiyor. Çentiğin üst kısmında bildirimleri gösteren küçük bir ışık da yer alıyor.

Ekranın alt kısmında ise sadece Huawei logosu bulunuyor. Telefonun sol kenarına geçildiğinde üst kısımda nano SIM ve micro SD kart tepsisini barındıran yuva görülüyor. Sağ tarafta ise güç butonu ve ses kontrol tuşları yer alıyor. Her iki kenarda da üst kısımlarda anten şeritlerinin varlığı göze çarpıyor.

Telefonun üst kenarında sadece ikinci mikrofon yer alıyor. Alt kenara geçildiğinde ise kullanıcıları soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, USB-C girişi, mikrofon ve hoparlör ızgarası karşılıyor.

Arka panelde ise göze ilk olarak çift lensli kamera modülü çarpıyor. Sol üst köşeye dikey vaziyette yerleştirilen modülün altında ise LED flaş bulunuyor. Panelin orta üst kısmına ise parmak izi tarayıcısı yerleştirilmiş. Sağ alt köşede ise Huawei yazısı yer alıyor.

Huawei P20 lite görsel bakımdan P20 ve P20 Pro kadar şaşaalı görünmese de, bu durum cihazın şık olmadığı anlamına gelmiyor. Cam ve metalin birlikteliği, üst sınıf bir telefonun kullanıldığı hissiyatını yaratmayı başarıyor.

Ele oldukça iyi oturan P20 lite’ın tek elle kullanımında da herhangi bir sorun hissedilmiyor. Yuvarlatılmış köşeler de telefonun şıklığını kuvvetlendiriyor. Cam arka panelin parmak izlerini belli etmeye yatkınlığı ise cihazın tasarımına dair en önemli problem olarak nitelenebilir.

Huawei P20 lite inceleme: Ekran

Huawei P20 lite’ta 5.84 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. 19:9 görüntü oranına sahip IPS panel, kullanıcılara 2280 x 1080 piksel çözünürlük sunuyor. Söz konusu çözünürlük değeri, güzel ve canlı bir görsel deneyim için yeterli oluyor.

432 ppi piksel yoğunluğuna sahip ekran, P20 Lite’ın ön panelinin yüzde 80.5’lik kısmını kaplıyor. Daha önce de belirttiğimiz üzere, ekranın üst kısmında, pazardaki genel eğilime uygun olarak, bir çentik yer alıyor. Elimize ulaşan test cihazı beta sürümünde olduğu için bu çentiği yazılımsal olarak gizlemek mümkün değildi. Ancak telefonun piyasadaki versiyonlarında çentik yazılımsal olarak gizlenebiliyor.

Akıllı telefonun ayarlar menüsü içindeki ekran bölümü, kullanıcılara ekranla ilgili pek çok ayarı kişiselleştirme imkanını veriyor. Telefonun ekranı parlaklığını otomatik olarak ayarlayabiliyor. Göz konforu modu ise akşamları ekrana daha rahat bakılabilmesi için mavi ışığı filtreliyor. Bu modun başlangıç ve bitiş zamanlarını programlamak mümkün olurken, renk sıcaklığı da kişisel tercihe göre belirlenebiliyor.

P20 lite kullanıcıları telefonda güç tasarrufu yapabilmek için ekran çözünürlüğünü de ayarlayabiliyor. Ekran çözünürlüğü ihtiyaç duyulduğunda FHD+’tan HD+’a indirilebiliyor. Akıllı çözünürlük özelliği aktif hâle getirildiğinde ise telefon güç tasarrufu adına çözünürlüğü otomatik olarak indirebiliyor.

P20 lite’ın ekranı, orta segmentte konumlanan bir akıllı telefondan beklenenleri yerine getirme konusunda sıkıntı yaşamıyor. P20 lite günlük kullanımda beklenen canlı ve keskin görüntüyü sunuyor. Parlaklığın otomatik olarak ayarlanması sayesinde akıllı telefonun ekranını güneş ışığı altında görmek de bir probleme dönüşmüyor.

Huawei P20 lite inceleme: Donanım ve Performans

Huawei P20 lite’ın kalbinde Huawei’nin kendi üretimi olan sekiz çekirdekli HiSilicon Kirin 659 yonga seti bulunuyor. Bu yonga setine 4 GB RAM eşlik ediyor. P20 lite için 32 ve 64 GB olmak üzere iki farklı dahili depolama alanı seçeneği sunuluyor. Test merkezimize ulaşan modelde 64 GB dahili depolama alanı bulunuyor. MicroSD kart desteğiyle dahili depolama alanının üzerine 256 GB daha eklenebiliyor.

64 GB dahili depolama alanının 50 GB’lık kısmı cihaz sahiplerinin kullanımına açık durumda. 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanının genel olarak P20 lite’ın içinde bulunduğu orta segment için yeterli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Kirin 659 yonga seti ise performans bakımından P20 lite’ın pek çok rakibinde tercih edilen Qualcomm Snapdragon 625 ile yakın bir noktada duruyor.

Kirin 659 ve 4 GB RAM, Huawei P20 lite’ın günlük görevleri yerine getirmesi için fazlasıyla yeterli oluyor. Akıllı telefonda internette gezinirken, e-posta kontrol ederken, sosyal medya uygulamalarını kullanırken, YouTube üzerinden video izlerken veya Spotify’da müzik dinlerken herhangi bir takılmayla karşılaşılmıyor. Arka planda çalışan uygulamalar da telefonu boğmuyor.

P20 lite’ın teknik kadrosunun pürüzsüz biçimde çalışmasında Huawei’nin yazılım konusundaki tercihlerinin de önemli bir rol oynadığını söylemek gerekiyor.

Huawei P20 lite, güvenlik konusunda kullanıcılara iki farklı biyometrik çözüm sunuyor. Parmak izi tarayıcısından vazgeçmeyen şirket, günümüzün trendlerine uygun olarak telefonda yüz tanıma teknolojisine de yer veriyor. Arka panele yerleştirilen parmak izi tarayıcısının algılama ve işleme hızı makul seviyede.

Yüz tanıma sisteminin uygun koşullar altındaki performansı ise oldukça etkileyici. Çok fazla aydınlık olmayan ortamlarda bile telefona kısa süre bakmak kilidin açılması için yeterli oluyor. Tamamen karanlık ortamlarda ise sistem yüzü algılama konusunda sıkıntı yaşıyor. Buna ek olarak, güneş gözlüğü kullanırken de yüz tanıma sistemi işlemiyor. Normal gözlükler ise sistemin işleyişinde herhangi bir soruna yol açmıyor.

Orta segmentte konumlanan Huawei P20 lite, pek çok oyunu sorunsuz biçimde çalıştırabiliyor. Telefondan çok yoğun performans bekleyen oyunlarda az da olsa takılma yaşansa da, bu durum genel deneyimi olumsuz yönde etkilemiyor. Oyunlar sırasında telefonda doğal olarak hafif bir sıcaklık artışı yaşanıyor.

Huawei P20 lite, AnTuTu benchmark testinden 87185 puan alıyor. Geekbench 4 benchmark testinden ise telefon çok çekirdekte 3448 puan, tek çekirdekte ise 929 puan alıyor.

Huawei P20 lite inceleme: Pil

Huawei P20 lite’a ihtiyaç duyduğu enerjiyi 3000 mAh kapasiteli pil sağlıyor. Söz konusu kapasite, ortalama yoğunluklu bir kullanım senaryosunda P20 lite’ın günü çıkarması için fazlasıyla yeterli görünüyor. Gerçek kullanım rakamları da bu beklentiyi destekliyor.

Ortalama yoğunluklu kullanım senaryosuna sosyal medya uygulamalarında dolaşmak, internette gezinmek, yaklaşık 2 saat Spotify üzerinden müzik dinlemek, YouTube’da birkaç video izlemek, WhatsApp üzerinden mesajlaşmak ve birkaç telefon görüşmesi gerçekleştirmek gibi eylemler dahil edilebilir. Söz konusu kullanım rutininde Huawei P20 lite, kullanıcıları bir gün boyunca yolda bırakmıyor.

Multimedya tüketimi biraz yoğunlaştığında ise kullanım süresinde bir düşüş gözlemleniyor. Genel kullanım senaryosunda yoğunluk azaldığında ise P20 lite, 24 saatten uzun bir süre boyunca şarja ihtiyaç duymayabiliyor. Düşük yoğunluklu kullanımda telefon belli bir süre boyunca kablosuz bağlantı noktası olarak kullanıldığında bile 36 saat boyunca şarj olmadan çalışmayı sürdürebiliyor.

Huawei P20 lite’ta pil yönetimi için kullanıcılar Telefon Yönetimi uygulamasından yararlanabiliyor. Bu uygulama üzerinden güç tasarrufu ve süper güç tasarrufu modları aktif hâle getirilebiliyor.

Güç tasarrufu modu aktif hâle getirildiğinde kullanıcılara yaklaşık yüzde 30’luk bir ekstra kullanım süresi sağlanıyor. Süper güç tasarruf modunda ise süre beşe katlanabiliyor.

Telefon Yönetimi uygulaması üzerinden pil ömrünü artırmak için ekran çözünürlüğünü düşürmek, cihazı optimize etmek ve arka planda fazla güç harcayan uygulamaları yönetmek de mümkün oluyor.

Huawei P20 lite’ın 3000 mAh kapasiteli pili USB-C girişi üzerinden şarj ediliyor. Telefon şirketin hızlı şarj teknolojisini de destekliyor. Cihazın kutusundan çıkan 18W şarj cihazı, 15 dakika içinde yüzde 17’lik bir doluluk oranına ulaşmayı sağlıyor. 1 saatin sonunda ise doluluk oranı yüzde 55 seviyesine yaklaşıyor. Tam şarj ise 2 saatin biraz üzerinde bir zaman alıyor.

Huawei P20 lite inceleme: Yazılım

Huawei P20 lite kutusundan Android 8.0 Oreo yüklü olarak çıkıyor. Bu işletim sistemine Huawei’nin EMUI 8.0 kullanıcı arayüzü eşlik ediyor. Çinli üreticinin yıllar içinde EMUI’de ne kadar ilerleme kaydettiği P20 lite’ta oldukça açık biçimde görülüyor.

EMUI 8.0, kullanıcılara oldukça sezgisel bir deneyim sunuyor. Kimi arayüzlerde ilk başta yaşanan bocalama, P20 lite’ın arayüzünde görülmüyor. Kullanıcılar telefonun menülerinde rahatlıkla gezinebiliyor. Uygulama çekmecesinin varsayılan olarak kapalı olması ilk başta biraz şaşırtsa da, kullanıcıları telefonu kişiselleştirmeleri için teşvik ediyor.

P20 lite’ın kullanıcı arayüzünün saf Android’den fazlasıyla farklı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Uygulama ikonları, kısayollar ve arayüz etkileşimlerinde Huawei’nin tercihlerini görmek çok zor olmuyor. Ancak bu durum telefonun performansını olumsuz yönde etkilemiyor.

Huawei P20 lite, ön yüklü olarak sunulan araç ve uygulamalar bakımından oldukça zengin bir cihaz. Tüm Android telefonlarda olduğu gibi, P20 lite’ta da Google’ın Android uygulamalarının önemli kısmını ön yüklü biçimde bulmak mümkün oluyor. Google Haritalar, Gmail, YouTube, Google Drive gibi uygulamalar ana ekrandaki Google klasöründe yer alıyor. Google Chrome ise telefonda varsayılan internet tarayıcısı işlevini görüyor.

P20 lite’ta Google’ın çözümlerinin büyük kısmına yer veren Huawei, bazı konularda kendi alternatiflerini sunmayı da ihmal etmemiş. Örneğin, e-posta ve galeri için varsayılan uygulama olarak Huawei’nin çözümleri tercih edilmiş. Ancak P20 lite’ta varsayılan uygulama tercihleri ayarlar menüsü içindeki uygulamalar sekmesi üzerinden kolaylıkla değiştirilebiliyor. Bu da telefonun hanesine artı puan olarak yazılıyor.

Huawei P20 lite’ta ön yüklü olarak sunulan Telefon Yönetimi uygulaması, kullanıcıların cihazın yazılımsal bakımını rahatlıkla gerçekleştirmesini sağlıyor. Telefon Yönetimi uygulaması ile bellek ve depolama alanını temizlemek, cihazın pil tüketimini kontrol etmek, virüs taraması gerçekleştirmek mümkün oluyor. Mobil veri tüketiminin kontrolü ve istenmeyen arama ya da mesajların engellenmesi için de Telefon Yönetimi uygulamasından yararlanılabiliyor.

P20 lite’ta telefonun teması da oldukça kolay ve rahat biçimde değiştirilebiliyor. Varsayılan olarak sunulan Temalar uygulaması üzerinden birbirinden farklı tema paketlerine erişilebiliyor. Söz konusu tema paketleri kilit ekranının ve ana ekranın duvar kağıtlarının yanı sıra bazı sistem uygulamalarının ikonlarını da değiştiriyor.

Pek çok kişi akıllı telefonlarının ön kamerasını yüzlerini kontrol etmek için ayna olarak kullanıyor. P20 lite’ta ön yüklü olarak sunulan Ayna uygulaması bu kullanıma biraz daha profesyonel bir boyut kazandırıyor. Kullanıcılar yakınlaştırma yaparak yüzlerindeki bir noktaya rahatlıkla odaklanabiliyor.

FM radyo uygulaması da bulunan P20 lite’ta İpuçları adını taşıyan bir uygulama da bulunuyor. Bu uygulama P20 lite sahiplerinin telefonlarına alışma sürecini hızlandırıyor.

P20 lite’ın arayüzünde bazı uygulamaların ikonlarının üzerine uzun süre dokunulduğunda kullanıcıların karşısına bazı kısayollar çıkıyor. Bu kısayollar sayesinde ilgili uygulamanın bazı işlevlerine çok daha hızlı biçimde ulaşmak mümkün oluyor. Söz konusu özelliği, çeşitli sistem uygulamalarının yanı sıra WhatsApp, Spotify ve Twitter gibi üçüncü taraf uygulamalar da destekliyor.

Günümüzde pek çok Android telefonda bulunan ikiz uygulama özelliği, Huawei P20 lite’ta da mevcut. Bu özellik sayesinde Facebook ve WhatsApp gibi uygulamaların bir kopyası oluşturulabiliyor. Söz konusu kopyalara da başka bir hesap eklenebiliyor.

Huawei P20 lite’ta özellikle yaşı biraz büyük olanların işine yarayacak basit bir kullanım modu da bulunuyor. Bu mod aktif hâle geldiğinde kullanıcı arayüzü sadeleşiyor, ikonlar ve yazılar büyütülüyor. Gelişmiş özellikleri basit bir arayüz içinde isteyenler için basit modun kullanışlı olacağı rahatlıkla söylenebilir.

Huawei P20 lite inceleme: Kamera

Huawei bir süredir amiral gemisi telefonlarının kameraları için Leica ile işbirliği yapıyor. Bu işbirliğinin sonucunda Huawei’nin amiral gemisi telefonlarıyla son derece etkileyici kareler yakalamak mümkün oluyor. P20 serisinde orijinal P20 ve P20 Pro’nun kameralarında da bu işbirliğini sürdüren Huawei, P20 lite’ın kamerası içinse Leica ile çalışmamış.

Ancak bu durum P20 lite’ın kamera özelliklerinin gelişmemiş olduğu anlamına gelmiyor. Akıllı telefonun arkasında çift lensli bir kamera modülü bulunuyor. Bu modül biri f/2.2 diyafram genişlikli 16 megapiksel çözünürlüklü, diğeri ise f/2.4 diyafram genişlikli 2 megapiksel çözünürlüklü bir lensten oluşuyor. Arka panele dikey olarak olarak yerleştirilen kamera kurulumunun hemen altında LED flaş yer alıyor.

Huawei P20 lite’ın kamera kurulumu, otomatik modda oldukça net ve başarılı kareler yakalamayı başarıyor. Büyük ekranda bakıldığında fotoğraflardaki detay miktarı fazlasıyla tatmin edici görünüyor. Renklerin yapay biçimde şişirilmek yerine gerçeğe uygun olarak yeniden üretilmesi de fotoğrafların göze hoş gelmesini ve canlı görünmesini sağlıyor. P20 lite’ta kullanıcıların diledikleri takdirde kameranın diyafram seviyesini de ayarlayabildiklerini belirtmekte fayda var.

Yüksek kontrastlı kareler konusunda da Huawei P20 lite başarılı bir iş çıkarıyor. Örneğin, arkada parlak bir ışık kaynağı varken bir nesnenin fotoğrafı çekildiğinde bile yüksek miktarda detay yakalamak mümkün oluyor.

P20 lite portre modu konusunda P20 ve P20 Pro’nun biraz gerisinde kalıyor. Fotoğraflarda Bokeh efektini elde etmek yine mümkün oluyor. Ancak özellikle gün ışığında çekilmeyen fotoğraflarda yüzün etrafının da biraz fazla bulanıklaştığı görülüyor.

Huawei P20 lite’ı tanıtırken düşük ışık performansının üzerine özellikle vurgu yapıyor. Şirket P20 lite’ın düşük ışık lanetinden kurtulmayı başardığını savunuyor.

Gerçekten de P20 lite, orta segmentteki rakipleriyle kıyaslandığında düşük ışıkta daha başarılı bir performans sergiliyor. Ancak bu durum telefonun yakaladığı karelerin mükemmel olduğu anlamına gelmiyor. Büyük bir ekranda bakıldığında karelerdeki gürültüyü fark etmek çok zor olmuyor.

P20 lite’ın kamera uygulamasında AR lens adını taşıyan artırılmış gerçeklik filtreleri de ön yüklü olarak sunuluyor. Söz konusu filtreler sayesinde kullanıcılar oldukça eğlenceli fotoğraf ve video kayıtları gerçekleştirebiliyor. AR lens, P20 lite’ın renk seçenekleri ve tasarımıyla verdiği “genç telefonu” imajını kuvvetlendiriyor.

P20 lite’ın önünde ise 16 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Bu kamera eğer ışık koşulları iyiyse güzel ve aydınlık özçekim kareleri yakalanmasını sağlıyor. Düşük ışıkta ise ön kameranın performansı, ekran flaşı olsa da, biraz zayıflıyor.

Huawei P20 lite’ın arka kamerasıyla 30 fps’de 1080p çözünürlüklü video kaydı yapılabiliyor.

Huawei P20 lite inceleme: Sonuç

Huawei P20 lite, görsel bakımdan P20 serisinin diğer üyelerinden fazla uzaklaşmıyor. Ancak bu durum cihaz ve diğer üyeler arasında teknik açısından önemli farkların olmadığı anlamına gelmiyor. Çift lensli kameranın performansı, P20 lite’ın büyük kardeşlerine karşı dezavantajları arasında öne çıkıyor.

huawei p20 lite incelemeGünlük standart kullanım açısından bakıldığında ise P20 lite oldukça başarılı bir cihaz profili çiziyor. Çevrimiçi oyun deneyiminde bile kullanıcıları yüzüstü bırakmayan P20 lite, iyi ışık koşulları altında son derece güzel kareler yakalayabiliyor. Cam ve metalin buluştuğu tasarımın da cihaza modern bir hava kattığını belirtmek gerekiyor.

Üst sınıf akıllı telefonların fiyatları, bazı bütçeleri fazlasıyla zorlayacak cinsten. Bu etkiden kaçınmak isteyenler için amiral gemisi telefonların “lite” versiyonları uygun seçenekler sunabiliyor. Huawei P20 lite da genel hatları, özellikleri ve performansı itibarıyla söz konusu uygun seçenekler arasında yer alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER