Teknoloji

Huawei Mate 20 Pro yeniden Android Q beta programında

huawei mate 20 pro android q beta
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD’nin Huawei’ye getirdiği ticaret yasağının ardından yaşanan gelişmelere bir yenisi daha eklendi. Ancak bu sefer “geri adım” olarak nitelendirilebilecek bir hamle Google’dan geldi. Şirket, birkaç gün önce Android Q beta programından kaldırdığı Huawei Mate 20 Pro modelini yeniden programa dahil etti.

Android Q’nun ilk çıkan beta versiyonları sadece Google’ın Pixel telefonlarında çalışırken, şirket I/O 2019 etkinliğiyle birlikte 8 Mayıs tarihinde listeye on beş kadar yeni cihaz eklemiş. Bunların arasında Huawei Mate 20 Pro da yer alıyordu. Ne var ki, bu cihaz geçen hafta beta programından çıkarılmıştı. Üstelik Android’in Kurumsal Çözümler Dizini’nden de 25 Mayıs tarihinde kaldırılmıştı.

Google, sürpriz bir şekilde bu Android cihazını yeniden uyumlu beta cihazları arasına ekledi.

Huawei’nin yaşadığı sorunlar 21 Mayıs’ta, ABD Başkanı Donald Trump’ın imzaladığı özel bir emirle başlamıştı. Bu emir ulusal güvenlik riski teşkil eden yabancı şirketlere Amerikan işletmelerin tedarikte bulunmasına yasak getiriliyordu. ABD Ticaret Bakanlığı birkaç gün sonra listeye Huawei’yi de ekledi.

Google, devletin emrine uyan ilk büyük şirketlerden bir tanesi oldu. Bu da olayın büyümesini ve kamuoyunda daha büyük etki yaratmasını hızlandırdı. Ne de olsa, Google olmadan Huawei’nin cihazlarının Google Play Store’a, Google’ın Android uygulamalarına ve güvenlik güncellemelerine erişmesi mümkün olmuyor.

Bu arada tüketicilerin elinde ya da piyasada satışta bulunan mevcut Huawei cihazlarının Google uygulamalarına ve güncellemelerin erişebileceği kaydedildi. Ayrıca Huawei’nin mevcut müşterilerine servislerini sunmasını mümkün kılmak amacıyla 90 günlük bir bekleme süresi tanındı.

Öte yandan Huawei, Android’in yerini alacak işletim sistemini 2019 ya da 2020 yılı içinde çıkaracağını doğruladı. Aynı zamanda yasakla ilgili olarak ABD mahkemelerinde hakkını arayacağını da duyurdu.

Mate 20 Pro’yu Android Q beta programına eklemek sürpriz oldu. Google’ın neden böyle bir karar aldığı tam olarak bilinmiyor. Ancak getirilen 90 günlük bekleme süresiyle bir ilgisinin olabileceğini düşünüyoruz.

İLGİLİ HABERLER