Manşetler

ABD’den Huawei’ye üç aylık geçici vize

huawei vlc abd

Huawei ABD tarafından getirilen satış yasağına rağmen, önümüzdeki üç ay boyunca telefonlarına yazılım güncellemesi göndermeyi devam edebilecek. Çinli üreticiye bu imkanı sağlayan ise ABD Ticaret Bakanlığı tarafından verilen geçici lisans oldu. Reuters‘ın haberine göre, söz konusu lisansın süresi 19 Ağustos itibarıyla sona erecek.

Hâlihazırda aktif olan bu lisans sayesinde Huawei’in 16 Mayıs 2019 veya öncesinde kamuoyuna duyurulmuş olan telefonları için gerekli hizmet ve desteği, yazılım güncellemeleri de dahil olmak üzere, sağlayabilecek. Bu lisans sayesinde Huawei’nin mevcut ağ ekipmanlarının bakımını sürdürmesi ve güvenlik açığı bildirimlerini alması da mümkün olacak.

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz hafta ulusal bir acil durum ilan etmiş ve Ticaret Bakanlığı’na ulusal güvenlik riskleri barındıran teknoloji işlemlerini engelleme izni verilmişti. Bu kararın ardından vakit kaybetmeden Huawei’yi kara listeye alan Trump yönetimi, Amerikan şirketlerinin kendi izni olmadan Çinli telekomünikasyon deviyle çalışmasını yasaklamıştı.

Bu karardan kısa bir süre sonra ise Google, Huawei’nin Android lisansını askıya aldığını açıkladı. Çinli şirketin Android’in açık kaynaklı versiyonunu kullanmayı sürdürebileceğini belirten internet devi, mevcut Huawei telefonlarındaki Google servislerinin bakımının devam edeceğini açıklamıştı.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Geçici Genel Lisans, operatörlere gerekli düzenlemeleri yapmaları için zaman sağlıyor. Bakanlığımız ise hâlihazırda kritik servisleri için Huawei’nin altyapısını kullanan Amerikalı ve yabancı şirketler uzun vadeli yol haritasını belirlemek adına uygun bir fırsat kazanıyor. Kısacası bu lisans Huawei’nin mevcut telefon kullanıcıları ve kırsal geniş bant ağları için operasyonların sürmesini sağlayacak.”

Trump yönetiminin yaklaşık bir yıldır beklenen kararı, Huawei’nin küresel hedeflerini de altüst etmiş gibi görünüyor. Ancak Huawei ABD tarafından alınan kararın ardından gelen Google yasağının mevcut kullanıcılarını etkilemeyeceğinin altını çiziyor. Şirketten yapılan açıklamada, güvenli ve sürdürülebilir bir yazılım ekosistemi için çalışmaların devam edeceği ve böylelikle tüm kullanıcılara küresel bazda en iyi deneyimin sağlanacağı belirtildi.

İLGİLİ HABERLER