Teknoloji

Huawei ABD yasağının etkisini 2020’de hissedebilir

huawei starlink

Huawei ABD tarafından yaptırım listesine alınsa da, bu kararın etkisini pek fazla hissetmemişti. Ancak bu durumun 2020’de değişebileceği belirtiliyor. The Information sitesinde yer alan habere göre; şirket, ABD yasağı nedeniyle 2020’de akıllı telefon satışlarının yüzde 20 oranında düşebileceğini öngörüyor.

Söz konusu yasak, Huawei’nin Google ve diğer Amerikan şirketleriyle işbirliği yapmasını engelliyor. 2019’da bu yasağa rağmen 240 milyon telefon satan şirketin 2020’yi 190 ila 200 milyon telefon satışıyla tamamlayabileceği belirtiliyor.

Amerikan yasağının etkisinin Huawei’nin telefonlarının çıkış takvimi nedeniyle ilk etapta biraz kırıldığı söylenebilir. Şirket, P30 serisini ve diğer pek çok telefonunu ABD yasağı öncesinde piyasaya çıkarmıştı. Ancak söz konusu telefonlar yavaş yavaş yerlerini yeni versiyonlarına bırakıyor. Örneğin, P40 serisi 26 Mart’ta gözler önüne çıkacak. P40 serisinde Google’ın mobil servislerinin yerini Huawei’nin kendi mobil servisleri alacak. Bunun Avrupa ve diğer bölgelerde Huawei’nin işini zorlaştıracağı söylenebilir.

Şirket, geçtiğimiz eylül ayında çıkardığı Mate 30 serisini bile bu nedenle Avrupa’ya getirme konusunda oldukça yavaş hareket etmişti. Mate 30’un Çin’deki satışları ise Huawei’nin yüzünü güldürmüştü.

Huawei’den şimdilik The Information’ın haberiyle ilgili bir açıklama gelmiş değil.

Eğer bu öngörü gerçeğe dönüşürse; ABD, Huawei yasağındaki hedefine ulaşmış olacak. Trump yönetiminin yasak kararıyla Huawei’nin büyümesini sınırlamaya çalıştığını tahmin etmek çok zor değil. Çin hükümetinin Huawei’yi casusluk faaliyetleri için kullandığına inanan ABD, piyasadaki Huawei cihaz sayısını azaltarak bu faaliyetlere maruz kalma ihtimalini de azaltmayı hedefliyor. ABD’nin yasağının etkisini ana vatanı Çin’deki satışlarla biraz olsun kıran Huawei için Avrupa ve diğer pazarlarda işler biraz daha zor görünüyor.

İLGİLİ HABERLER