Teknoloji

Huawei 5G ve diğer standartlar için Amerikan şirketleriyle çalışabilecek

huawei 5g abd
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei’nin akıllı telefonları, şirket ve ABD arasındaki kavganın en büyük kurbanı olarak değerlendiriliyor. Ancak Çinli üreticinin bu kavgadan etkilenen tek iş kolu mobil cihazları değil. Huawei özellikle yeni 5G şebekelerinin kurulumunda rol alma konusunda bu gerilimin sıkıntılarını yaşıyor. Ancak ABD Ticaret Bakanlığı tarafından alınan yeni bir karar, bu sıkıntıyı biraz olsun rahatlatacağa benziyor.

Huawei’nin ekipman ve teknolojileri hâlihazırda dünyada pek çok şebekede kullanılıyor. Şirketin ağ teknolojileri, yapay zekâ ve hatta sürücüsüz otomobiller gibi konularda mevcut ve gelecek standartların belirlenmesinde de önemli bir rolü var. Huawei’nin standartlar üzerindeki bu etkisi, söz konusu alanlarda çalışan Amerikan şirketlerinin de sıkıntı yaşamasına neden olmuştu. Huawei’yle çalışarak yaptırıma uğramaktan korkan bu şirketlere beklenen müjde geldi ve ABD Ticaret Bakanlığı, Huawei’yle bell konularda birlikte çalışılabilmesinin önünü açtı.

Bu karar, ABD’nin Huawei’ye yönelik tutumunun yumuşadığı anlamına gelmiyor. Hatta alınan karar ABD Ticaret Bakanlığı tarafından aksi istikamette bir hamle olarak sunuluyor. Bakanlık, bu karar sayesinde Amerikan şirketlerinin sesinin mevcut ve gelecek standartları belirleme sürecinde daha fazla duyulacağını belirtiyor.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın Amerikan teknolojilerinin ve ürünlerinin Huawei’yle paylaşılmasını yasaklaması, Amerikan şirketlerinin standart belirleme organizasyonlarındaki rolünü tehlikeye atmıştı. Amerikan şirketlerinin bu kurumların esası olan bilgi paylaşımını yapamaması, Huawei’nin etkisini artırmasını kolaylaştırmıştı. Bu kurumlardaki etkisinin artması da Huawei’nin küresel konumunu kuvvetlendirmişti.

Huawei’nin küresel etkisinin kuvvetlenmesi, ABD’nin istediğinin tamamen tersi bir durum niteliği taşıyor. Kaynakların verdiği bilgiye göre, ABD Ticaret Bakanlığı’nın harekete geçmesinin temelinde de bu etkiyi kırma isteği yatıyor. Yeni döneme dair kuralların bugün itibarıyla açıklanması bekleniyor.

Huawei için 5G ve diğer standartlar konusunda Amerikan şirketleriyle çalışabilmek biraz rahatlama sağlamak dışında pek fazla şey değiştirmeyecek gibi görünüyor. Şirket böylelikle patentlerinin ABD tarafından görmezden gelinmemesini garanti altına almış olacak. Bu değişikliğin Amerikan şirketlerine ne gibi faydalar sağlayacağı ise zaman içinde anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER