Teknoloji

Google SpaceX’in uydu interneti çalışmalarına maddi kaynak sağlayabilir

google-logo-280613

Dünyanın en farklı işadamlarından biri olan Elon Musk, geçtiğimiz kasım ayında şirketi SpaceX’in çatısı altında yürüteceği uydu tabanlı internet çalışmalarını duyurmuştu. Geride kalan haftada ise çalışmalarına ilişkin bazı detayları kamuoyuyla paylaşan Musk, önümüzdeki 5 yılda bir uydu interneti ağı kurmak için 10 milyar dolar harcanacağını belirtmişti. The Information sitesinde yer alan habere göre, geniş kaynaklara ihtiyaç duyan bu projenin finansörlerinden biri de Google olabilir.

İsimsiz bir kaynağa dayandırılan habere göre, Google SpaceX’e 10 milyar doların üstünde bir değer biçmeye hazır durumda. Başka yatırımcıların da Google’a katılmasıyla birlikte SpaceX için oldukça yüksek bir kaynak miktarının sağlanması muhtemel gözüküyor.

Halihazırda Google çeşitli ağ projelerine destek veriyor. Bu projeler arasında en popüler olanı ise şirketin Google X isimli özel ekibi tarafından geliştirilen Project Loon. Arama devi bu projeyle dünyanın ücra noktalarına balonlar aracılığıyla yüksek hızlı internet bağlantısı götürmeyi planlıyor.

The Wall Street Journal’da yer alan bir haberdeyse, Google’ın SpaceX’e yapacağı yatırım miktarı 1 milyar dolar olarak gösteriliyor. Söz konusu rakam Musk’ın ağ projesi için gerekli miktarın yüzde 10’una tekabül ediyor.

Google daha önce de sektörün önde gelen isimlerinden Greg Wyler ile birlikte benzer bir uydu interneti projesi üstünde çalışmış, Wyler daha sonra Google ile yollarını ayırarak halihazırda Virgin ve Qualcomm tarafından desteklenen OneWeb isimli şirketi kurmuştu. Geçtiğimiz yıl bir dönem Wyler’ın uydu interneti için SpaceX ile çalışacağına dair iddialar da gündeme gelmişti. Richard Branson’ın desteklediği OneWeb projesinde uydular belli bir radyo spektrumu içinde birbirlerine bağlanırken, Musk’ın SpaceX için oluşturduğu yeni planda uydular lazer tabanlı bir sistemle birbirlerine bağlanacak. Musk yeni projesiyle insanoğlu Mars’a ayak bastığı zaman gezegende internet bağlantısının olmasını amaçlıyor.

İLGİLİ HABERLER