Teknoloji

Richard Branson uzaya binlerce internet uydusu göndermek istiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

virgin-galactic-160115

Virgin Galactic’in uzay turizmi için geliştirdiği aracın testlerinde yaşanan ölümlü kazaya rağmen, uzay turizmine yönelik planlarından vazgeçmeyen sıradışı milyarder Richard Branson, uzayla ilgili farklı projeleri de değerlendirmeye devam ediyor. Branson eski Google Satellite yöneticisi Greg Wyler’ın uydu internet şirketi OneWeb’e büyük bir yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Daha önce Elon Musk’ın SpaceX isimli şirketiyle OneWeb’e ortak olacağı iddia edilmişti. Ancak Branson, OneWeb’i baştan çıkarma konusunda SpaceX’ten daha hızlı davrandı.

Daha önce WorldVu adını taşıyan OneWeb, internet erişimi olmayan üçüncü dünya ülkelerine, kırsal bölgelere ve uçaklara interneti getirmeyi amaçlıyor. Servisin bünyesinde 648 uydu bulunuyor.

Virgin Galactic’in LauncherOne isimli roketinin yardımıyla One Web, uzaya 113 kilogram ağırlığında uydular gönderecek. CNBC’ye konuşan Richard Branson, bu yöntemin uzaya uydu göndermek için oldukça verimli olduğunu ve her üç saatte bir uydu fırlatmayı mümkün kıldığını belirtti.

8 Gbps bağlantı kapasitesi bulunan uydular, 1200 kilometre yüksekliğe yerleşecek. Richard Branson bu yöntemle uzaya 2400 uydu gönderebileceklerini ve ikinci uydu takım yıldızının geliştirilmesiyle birlikte Virgin Galactic’in bugüne kadar uzaya gönderilen uydu sayısından daha fazla uydu fırlatmış olacağını ifade etti.

Merkezi Birleşik Krallık’ın Manş Adaları’nda bulunan OneWeb, 50 Mbps bağlantı hızı sunan küçük kullanıcı terminalleri hazırlıyor. Şirketin uydulardan oluşan ilk takımyıldızının maliyetinin 2 milyar doları bulması bekleniyor.

Facebook ve Google’ın da kırsal bölgelerde internet erişimini yaygınlaştırmak adına insansız hava aracı veya balonlardan faydalanan projeleri bulunuyor. Richard Branson’ın bu tarz projelere büyük ilgi duymasıysa OneWeb’e amaçlarına ulaşmada büyük katkı sağlayacağa benziyor. İlk fırlatma işleminin ise 2017’de gerçekleşmesi öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER