Teknoloji

Google Nexus cihazlarının yerini üst sınıfa özel Android Silver serisi alacak

Android Silver projesinin varlığı bugün dört farklı kaynak tarafından doğrulandı. Google’ın mobil stratejisinde önemli bir değişiklik anlamına gelen bu projeyle ilgili olarak The Information, Google’ın Nexus markalı cihazlarla en iyi Android kullanıcı deneyimi sunma hamlesi sonlanacak, bunun yerine yine Nexus amacına bağlı kalacak üst sınıf Silver telefonları piyasaya sürülecek.

nexus-7-2013-inceleme-00018

Bu değişiklik hem geniş kapsamlı hem de maliyetli olacak. Google’ın bu cihazları mobil operatörlerin mağazalarında tanıtmak ve reklam vermek için büyük yatırım yapacağı, aynı zamanda donanım ortaklarının geliştirme ve pazarlama maliyetlerini de destekleyeceği belirtiliyor.

Yeni iş ortaklığı kapsamına Google belirli telefonlarda dağıtılan yazılımı daha sıkı şekilde kontrol etmiş olacak. Bu telefonlarda üçüncü taraflarca yüklenmiş ek yazılımların bulunmaması, hızlı ve güvenilir yazılım güncellemelerinin sunulması gibi önemli nitelikler bulunacak. Sonuç olarak Android Silver cihazlarıyla kullanıcı deneyimi bakımından gerçek bir standart ve tutarlılık getirilecek. LG ve Motorola’nın bu projede yer alacak muhtemel adaylar arasında bulunduğu ve ilk telefonların gelecek yıl içinde çıkacağı söyleniyor. HTC, Samsung ve Sony’nin ikna edilmesi için biraz daha çabanın gerektiği de söyleniyor.

Aslında Samsung, HTC, Sony gibi üreticilerin şu anda amiral gemisi olarak nitelendirilen telefonlarının Google Play Edition sürümleri bulunuyor ve bu cihazlarda ham Android sürümü çalışıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, bu cihazlar Android Silver cihazlarının mantığına epey yaklaıyor gibi görünüyor.

Google’ın üst sınıf Android akıllı telefonlardan kendini daha fazla gösterme isteği bu yılın ilk amiral gemisi Android telefonlarında daha fazla belli oluyor. Hem HTC One hem de Samsung Galaxy S5’in açılış ekranlarında “Powered by Android” ibareleri dikkat çekiyor. Ayrıca Google’ın geçtiğimiz ocak ayında Samsung ile, Güney Koreli şirketin özelleştirmeleri bırakması noktasında çeşitli pazarlıklar yaptığı da ortaya çıkmıştı.

Mountain View şirketinin bu yeni girişimi için telefon üreticilerine 1 milyar dolar gibi yüksek bir yatırım yapacağı söyleniyor. Android Silver projesi öncelikle ABD’yi ve diğer gelişmiş pazarları hedefleyecek. Üst sınıfta Android Silver ile rekabet edecek Google’ın orta sınıfı hangi seriyle dolduracağı cevaplanacak sorular arasında bulunuyor.

İlgili >> The Information

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER