İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy S22 Ultra İncelemesi

Galaxy S22 Ultra inceleme yazısı ve videosunda S Pen kalemli en yeni amiral gemisi Samsung Android telefonu ile ilgili yorumlar var.
a101 18 mayıs 2023

Samsung Galaxy S22 Ultra
Samsung Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Samsung’un amiral gemisi akıllı telefonları yıllardır Galaxy S serisi altında toplanıyor. Yine de, ilk üyesini 2011 yılında gördüğümüz Galaxy Note da, “amiral gemisi” yakıştırması yapılan bir seri olma özelliğini taşıyordu. Samsung, bu şekilde yılın her iki yarısına birer üst sınıf telefon sığdırıyordu. Ne var ki, katlanabilir telefonlarının sahneye çıkmasıyla birlikte Samsung, üst sınıf telefonlarında bir düzenlemeye gitti. Bu, birdenbire olmadı, üç yıla yayılan bir sürenin sonunda bugünkü hâlin ortaya çıktığını görüyoruz. Samsung’un simgelerinden olan Galaxy Note serisi sonlandırılırken, o seriye mensup telefonların çıktığı zamanda artık Galaxy Z serisi katlanabilir telefonları görüyoruz. Yılın ilk yarısında ise, her zaman olduğu gibi Galaxy S serisini görüyoruz. Her ne kadar Note serisi sona ermiş olsa da, Samsung bu serinin ruhunu Galaxy S22 serisinin en üst modelinde, S22 Ultra’da yaşatıyor. Dahili S Pen’e sahip olan bu telefon, tasarımıyla da yaklaşık iki yıl kadar önce gördüğümüz Galaxy Note 20 Ultra’ya, yani son Note serisi telefonlardan birine fazlasıyla benziyor. Galaxy S22 Ultra inceleme yazısında ve videosunda, yaklaşık üç haftadır deneyimlediğimiz bu üst sınıf Android telefon ile ilgili yorumlar aktarıyoruz.

Galaxy S22 Ultra inceleme: Tasarım

Galaxy S22 ve daha önce incelediğimiz Galaxy S22+ görünüm itibarıyla birbirine çok benzerken, S22 Ultra bu iki telefondan farklı bir tasarımla karşımıza çıkıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bu telefon Note 20 Ultra’ya çok benziyor. Bununla birlikte, S22 serisinin diğer üyeleri gibi önü ve arkayı Corning Gorilla Glass Victus Plus sağlam camlar kaplıyor. Kenarları ise Armor Aluminum metal sarıyor. Bu malzeme farkı, S22 Ultra’nın ruhunu miras aldığı Note 20 Ultra’dan biraz daha farklı bir cihazı olduğunu hissettiriyor. Önü ve arkası simetrik biçimde kenarlara doğru kavis yapıyor ve bu durum, 8.9 milimetrelik toplam kalınlığına göre daha ince görünmesini sağlıyor ve 6.8 inçlik büyük ekranına rağmen telefonun rahatça kavranmasını sağlıyor. 228 gram ile akıllı telefon ortalamalarının üstünde bir ağırlığı var. Bunu da telefonu elinize aldığınızda hissediyorsunuz. Her şeye rağmen, S22 Ultra’yı elde tutup kullanmak veya cepte taşımak çok zahmetli değil.

Galaxy S22 Ultra, şık görünümlü bir cihaz olmakla birlikte bir hayli sağlam görünüyor. Telefonu kılıfsız biçimde kullanıyoruz ve ekranında da koruyucu film yok. Buna rağmen ne önünde ne de arkasında, cam yüzey üstünde dikkate değer bir çizik görmedik. Parmak izini tutma konusunda arkadaki cam yüzey başarılı görünse de, ekran tarafı bu konuda çok iyi performans ortaya koymuyor. Aynı durum kenarları saran metal çerçeve için de geçerli. Ara sıra telefonu yumuşak bir bezle silmeniz iyi olacaktır. Arzu ederseniz S22 Ultra’ya özel kılıflardan veya ekran koruyucu filmlerden de yararlanabilirsiniz. Buradan çeşitli seçeneklere ulaşabilirsiniz.

samsung galaxy s22 ultra

Suya ve toza dayanıklılık bir amiral gemisi telefonda olmazsa olmaz özelliklerden biri ve S22 Ultra da buna sahip. IP68 sertifikasıyla belgelenen bir dayanıklılık var. Yani, 1.5 metre derinliğe kadar suda yarım saat boyunca hiçbir şey olmadan kalabiliyor. Galaxy S22 Ultra ile birkaç sefer duşa girdik ve telefona herhangi bir şey olmadı. Yine de, havuza ya da denize telefonla girmemenizi tavsiye ederiz. Ancak kazara su birikintisine, havuza ya da denize düşürme gibi durumlarda telefona kolay kolay bir şey olmayacağını düşünüyoruz.

Ses ve güç tuşları sağ kenara yerleştirilmiş. Telefonu hangi elinizle tutarsanız tutun, tek elle kullanımda bu tuşlara erişmek çok zor değil, el yordamıyla rahatlıkla bulunuyor. Tuşlar hafif sert, ancak yeterli derinlikleri sayesinde kolaylıkla kullanılıyor. Alt kenar epey kalabalık. USB-C portu ortada yer alırken hoparlör, mikrofon, nano SIM kart tepsisi ve S Pen yuvası alt kenarda yer alıyor. Sol kenar temiz bırakılmış, üstte ise ikinci mikrofon var.

galaxy s22 ultra

Telefonun genel görünümü dışında arkadaki kamera modülünün tasarımı da, S22 Ultra’yı serinin diğer üyelerinden ayırıyor. Samsung, burada farklı bir tasarıma gitmiş, dışa doğru çıkıntı yapan bir kamera modülünün yerine her bir lensin dışa doğru hafif çıkıntı yapacak şekilde arka yüze yerleştirildiği bir yapı tercih etmiş. Bu durum telefonun arkasının daha temiz ve sade görünmesini sağlıyor. Kameralar dışa doğru fazla çıkıntı yapmadığı için S22 Ultra’yı bir yüzeye koyduğunuzda çok fazla oynama yapmıyor. Böylelikle telefonu sabit bir yüzeye koyup S Pen ile bir şeyler yazmak istediğinizde daha rahat ediyorsunuz. Samsung, telefonun 8.9 milimetrelik gövde kalınlığını, kamera sistemini mümkün olduğu kadar gövde içinde tutma konusunda iyi biçimde değerlendirmiş. Bununla birlikte her bir kamera halkasının diplerinin tozu tutma konusunda bir hayli istekli olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Galaxy S22 Ultra inceleme: Ekran ve Ses

Samsung Galaxy S22 Ultra, S22 serisinin en büyük ekrana sahip. Aynı zamanda bu ekran, serinin en yüksek çözünürlüklüsü olma özelliğini de taşıyor. 6.8 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip Dinamik AMOLED 2X ekran 1440 x 3088 piksel çözünürlüğe sahip. Bu, 500 ppi gibi yüksek bir piksel yoğunluğuna karşılık geliyor. Ne var ki Samsung, pil ömrünü optimize etmek için ekran çözünürlüğünü en başta Full HD+ olarak ayarlamış. Optimum uzaklıkta QHD+ ile aradaki farkı anlamak çok kolay değil, Samsung’un önceden seçtiği çözünürlükte yeterli keskinliği ve netliği sunuyor. Pil tüketimi sizin için en önemli kriter değilse, ekran ayarları içinden maksimum çözünürlüğü seçebilirsiniz.

120 Hz yenileme hızı Samsung mobil cihazlarında giderek daha fazla karşımıza çıkıyor. S22 Ultra gibi üst seviye telefonun ekranında bu özelliğin yer almaması şaşırtıcı olurdu. LTPO ekran teknolojisinin varlığı sayesinde ekranın yenileme hızı içeriğe göre, daha geniş bir yelpaze ve frekansta ayarlanabiliyor. Bu da pil ömrü için olumlu katkıda bulunuyor. Bununla birlikte 120Hz veya 60Hz sabit yenileme hızları arasından seçim yapabilirsiniz. Samsung, varsayılan ayar olarak Dinamik yenileme hızını seçmiş ve bunu açık tutmanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde kullanıcı arayüzündeki geçişlerde ve kaydırmalarda daha akıcı görünümün tadını çıkarırken daha durağan görüntü ve içeriklerde ekranın yenileme hızının düşmesi sayesinde pilden tasarruf edebilirsiniz.

AMOLED ekran teknolojisinin kullanılması dışarıda güneş ışığı altında iyi bir görüş sağlıyor. Bununla birlikte ekranın 1750 nit gibi yüksek bir maksimum parlaklığı var. Bu, her ortamda telefonu rahatlıkla kullanmaya izin veriyor. Ekran geniş görüş açılarına sahip, epey yandan baksanız bile renklerde ve parlaklıktaki azalma düşük seviyelerde kalıyor. Öte yandan ekran, derin siyahları, yüksek kontrastı ve zengin renkleri sayesinde çok yüksek bir görsel kalite sunuyor. Ekran her iki uzun kenara doğru kavis yapıyor, ancak bunun açısı çok yüksek değil. Sonuç olarak kavis bölümüne fazla bir görüntü alanı harcanmıyor. Üstelik kavisli kenarlarda renk ve ışık azalması da düşük seviyelerde kalıyor.

S22 Ultra’nın ekranında Netflix veya YouTube videolarını izlemek fazlasıyla keyifli oluyor. Büyük ekran hareket hâlindeyken yeterli bir alanı sunuyor, gözleriniz rahat ediyor. Üstelik HDR10+ desteği sayesinde, Amazon Prime Video, YouTube veya Netflix’te bu desteği sunan videolarda daha canlı ve gerçekçi bir seyir zevkine ulaşılıyor. Bunun dışında, internette gezinme veya Instagram gibi sosyal ağ uygulamalarını kullanmak için de bu ekran fazlasıyla yeterli. Ekranın üst kısmında, ortalanmış biçimde yer alan selfie kamera deliği, tam ekranda video izlerken, oyun oynarken veya telefonu diğer işler için kullanırken göz tırmalamıyor. Doğrusu, bu tarz ekran deliğine artık alıştık, geliştiriciler de uygulamalarını genellikle bunlara uygun şekilde geliştiriyor.

AMOLED ekranın getirdiği birtakım ek özellikler var. Bunlardan biri Always On Display. Telefon kullanımda değilken ekranda saat ve bildirimleri gösterebilirsiniz. Bunun nasıl görüneceğini ayarlayabileceğiniz gibi, saat şeklini değiştirme, çalan müzik bilgisini gösterme gibi ek ayarlar da bulunuyor. Diğeri de ekran için parmak izi okuyucu. Ultrasonik parmak izi okuyucu kullanan Samsung, bu şekilde ekranda kir veya parmakta yağ, vs. olsa bile ekran kilidini parmak iziyle açma imkanı sunuyor. Bununla birlikte hızı optik sensörlere göre biraz daha düşük. Pratikte ise Galaxy S22 Ultra’nın ekran içi parmak izi okuyucusunun iyi biçimde çalıştığını gözlemledik. Ekran kilidini açma konusunda bu birim hızlı, telefonun verdiği titreşimli geri bildirim de, sistemi düzgün şekilde kullandığınızı haber veriyor. Dört farklı parmak izini ekleyebilirsiniz. Her iki elin baş ve işaret parmaklarını eklemek yerinde olacaktır. Bu arada, parmak izi okuyucusunu istemeyenler için ön kamera yardımıyla sunulan yüz tanıma da var. Ne var ki, iki boyutlu bir tarama yapıldığı için bunun güvenlik seviyesi parmak izi okuyucuya nazaran düşük olacaktır.

Yukarıda Galaxy S22 Ultra’nın ekranıyla güçlü bir seyir zevki sunduğunu söylemiştik. Telefonun dahili ses sistemi de bunu destekliyor. Biri altta, diğeri ise ekranın hemen üstündeki ince ızgaraya yerleştirilmiş toplam iki hoparlör var. Bu ikili sistemin ses çıkış şiddeti epey yüksek. Her ikisinin dengeli bir ses çıkışı var, yatay tutuşta bir şeyler izlerken stereo ses etkisi iyi biçimde veriliyor. Ön tarafa bakan hoparlör, oyun oynarken altta kalan hoparlörü kapatsanız bile iyi bir ses elde etmenizi sağlıyor. Telefonun ses çıkışının yüksek şiddette olmasına ek olarak, çevresel etkisi de yüksek. Tizler yüksek ses seviyesinde patlama yapmıyor, baslar da hissedilir derecede. Sadece telefonun hoparlörleriyle tam uzunlukta bir filmi veya diziyi rahatlıkla izleyebilirsiniz. Hoparlörlerin Dolby Atmos desteğine sahip olduğunu belirtelim. Bunu Hızlı Ayarlar içinden kontrol etme imkanınız da bulunuyor.

Telefonda 3.5mm kulaklık jakı yok, üst sınıf Samsung telefonlarında da bu, artık sıradan bir hâl aldı. Artık kutudan USB-C kulaklık da çıkmıyor. Bu nedenle kulaklık için farklı çözümlere yönelmelisiniz. Eğer daha önce bir Samsung telefonu kullandıysanız ve elinizde AKG’nin kaliteli ses çıkışı sunan USB-C kulaklıkları varsa, onu kullanabilirsiniz. Bunun dışında kablosuz kulaklıklar da kullanışlı olacaktır. Samsung’un Galaxy Buds 2 ve benzeri Buds serisi kulaklıkları kolay bağlantı imkanı sunmalarıyla öne çıkıyor. Bununla birlikte TCL MoveTime Audio S600 gibi Google Fast Pair desteği sunan kulaklıklar da epey kullanışlı görünüyor.

Galaxy S22 Ultra inceleme: Performans ve Pil

Türkiye’de satılan Galaxy S22 serisi modellerde Snadragon 8 Gen 1 işlemci bulunuyor. Daha önce Galaxy S22+ incelemesinde bu işlemcinin nasıl bir performans ortaya koyduğunu aktarmıştık. Aynı performans çizgisi Galaxy S22 Ultra’da da sergileniyor. Snapdragon 8 Gen 1, bir amiral gemisi telefondan beklenen akıcılığı ve performansı sunuyor. GeekBench 5’te yaptığımı CPU benchmark testi de, Galaxy S22+’takiyle aynı seviyede sonuçları verdi.

Oyun tarafında Galaxy S22 Ultra, tahmin edebileceğiniz üzere yüksek bir kalite sunuyor. Snapdragon 8 Gen 1 işlemci, akıcı ve yüksek grafik kaliteli oyunlara imkan sağlıyor. Ekranın yüksek yenileme hızı, destekleyen oyunlarda daha gerçekçi görüntülerle oyun keyfi yaşamaya izin veriyor. Örneğin PUBG Mobile’da daha yüksek grafik hızı ve HDR seçeneğiyle daha gerçekçi ve buna rağmen akıcı bir oyun deneyimi elde edilebiliyor.

Samsung, Galaxy S21 Ultra’da sadece 12 GB RAM sunarken, Galaxy S22 Ultra’nın başlangıç versiyonunda 8 GB RAM geliyor. Samsung Türkiye’nin online mağazasında da şu anda resmi olarak sadece bu versiyon satılıyor. Elimizdeki de bu versiyon. Doğrusu, Galaxy S22 Ultra gibi en üst seviye telefonda RAM’in sadece 12 GB ile gelmesi daha yerinde olurdu. Tıpkı 8 GB RAM’li S22+ gibi, S22 Ultra da 8 GB RAM ile aynı anda 5-6 kadar uygulamayı son hâllerinde, yeniden yüklenmeden, kaldığınız yerden kullanmaya olanak sağlıyor. Ancak Chrome içinde birkaç sekme açıyorsanız, bu uygulama sayısı daha da düşebilir. 12 GB RAM’li Galaxy S22 Ultra’yı edinebilenlerde, söz konusu uygulama sınırı daha geniş olacaktır. Bu arada RAM Plus özelliği, depolama alanından kullanarak RAM’i biraz daha genişletme imkanı veriyor.

Depolama alanı seçenekleri 128 GB, 256 GB, 512 GB ve 1 TB olarak sıralanıyor. Telefonda microSD kart yuvası yok. Galaxy S22 Ultra’nın yüksek kalitede fotoğraf ve video çekmeye olanak sağlayan kameraları, telefonun depolama alanının da daha çabuk dolmasına neden olabilir. 128 GB kapasiteli test ürününün depolama alanının 3’te 2’sini doldurduk ve video çekimlerinde 1 saatin altına inen bir geri sayım sayacını görmeye başladık. Eğer bu telefonu satın alacaksanız, en iyi performans için 12 GB RAM ve 256 GB depolama alanı seçeneğini tercih etmeniz yerinde olacaktır. Tabii ki, bu da daha yüksek bir fiyat noktasından telefona sahip olmak demek.

Galaxy S22 Ultra’da 5000 mAh kapasiteli pil var. Bu açıdan selefi olarak nitelendirebileceğimiz Galaxy S21 Ultra’nın izinden gidiyor. Bu telefonda bulunan büyük boyutlu, yüksek çözünürlüklü ve parlak ekran, buna ek olarak yüksek profilli işlemci, bu 5000 mAh kapasiteli pilin en büyük tüketenleri. Buna rağmen Galaxy S22 Ultra’yı çoğu durumda sabahtan akşama tek bir şarjla kullanmayı başardık. Ekranı yoğun biçimde kullanacak şekilde fazla oyun oynamaz ya da video izlemezseniz, bu yüksek kapasiteli pil sizin için de bir günü rahatlıkla çıkarmaya yetecektir.

Bir amiral gemisi telefonda olmasını beklediğimiz hızlı şarj ve kablosuz şarj özellikleri S22 Ultra’da da mevcut. Üstelik selefine göre biraz daha ilerleme kaydedildiğini görüyoruz. Örneğin hızlı şarj desteği 25 vattan 45 vata çıkarılmış. Ne var ki, bu 45W hızlı şarj desteğinden yararlanmak için bu güç çıkışını destekleyen aksesuara ihtiyacınız var. Bizim elimizde ise daha önce deneyimlediğimiz Samsung telefonlarından kalma 25W güç adaptörü var. Onunla yaptığımız şarj testlerinde sadece yirmi dakikada yüzde 40’a yakın doluluğa ulaşıldığını gördük.45 dakikada yüzde 80, bir saati biraz aşkın sürede ise yüzde 100 doluluğa erişiliyor. GadgetMatch tarafından, Galaxy S22 Ultra için hazırlanmış bir hızlı şarj test videosu, 45W güç adaptörü ile yapılan şarjın biraz daha iyi sonuçlar sunmakla birlikte, aşağı yukarı aynı seviyelerde sonuçlar sunduğunu gösteriyor.

Kablosuz bağlantı tarafında S22 Ultra, 2022 model bir telefonda olması beklenen özellikleri bünyesinde barındırıyor. Öncelikle 5G desteğiyle, bu yeni nesil mobil şebekler daha Türkiye’de faaliyete geçmemiş olsa da, şimdiden hazır durumda bulunacaksınız. Wi-Fi 6 gibi giderek daha fazla yerde gördüğümüz bir kablosuz ağ protokolü de mevcut. NFC, Bluetooth 5.2 gibi kablosuz bağlantı özellikleri de listede yer alıyor.

Galaxy S22 Ultra inceleme: Yazılım ve S Pen

Galaxy S22 Ultra, en güncel Samsung yazılımı One UI 4.1 ile yüklü olarak geliyor. Bu, Android 12 sürümünün üstünde sunuluyor. Samsung’un güncellemeler konusunda son zamanlarda memnun edici bir performans sergilediğini görüyoruz. Amiral gemisi telefonlarından başlayarak yeni Android sürümünü telefonlarına sunma konusunda aktif bir tutum sergiliyor. Daha S22 serisi çıkmadan mevcut S21 serisine, Z Fold 3 ve Z Flip 3’e güncellemeler başlamıştı. Bu yılın sonlarında Android 13 çıktığında, S22 için de aynısının geçerli olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Üstelik Samsung, önümüzdeki dört yıl boyunca Android, beş yıl boyunca da güvenlik güncellemelerini sunacağını belirtiyor. Bu durum, şimdi S22 Ultra için yüksek meblağ ödeyenlerin en az birkaç yıl boyunca telefonlarını değiştirmeden ve güncel Android sürümüyle kullanabileceği anlamına geliyor.

Samsung’un Android 12 ve One UI 4 ile birlikte getirdiği yeniliklere daha önce Galaxy S21 Ultra üzerinde bakmıştık. Orada bahsettiklerimizden S22 Ultra sahipleri de yararlanabiliyor. Android 12’de gelen kullanıcı arayüzünü özelleştirme araçları, Samsung yorumuyla birlikte sunuluyor. Seçtiğiniz duvar kağıdına göre renk paletini değiştirebilirsiniz. Öte yandan Samsung, ana ekranda kullanabileceğiniz birtakım yeni widget’lar da sunuyor. Bunların arasında birden fazla widget’ı bir araya getiren Akıllı Widget da var. Öte yandan One UI 4 sürümüyle birlikte kamera, mikrofon, konum gibi gizlilik odaklı bileşenlerin hangi uygulamalar tarafından kullanıldığını daha anlaşılır biçimde görebilirsiniz. Üstelik hızlı ayarlar içine ekleyebileceğiniz Kamera erişimi ve Mikrofon erişimi kontrolleriyle bu birimlere erişimi istediğiniz zamanlarda hızlı biçimde kapatabilirsiniz.

Sonuç olarak Android 12 ve One UI 4 ile birlikte Samsung Galaxy S22 Ultra günlük hayatta iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Dahili S Pen de kullanıcı arayüzünde gezintiyi daha da kolaylaştıran unsurlar arasında yer alıyor. Üstelik ekran kalemi sayesinde kolaylıkla metin tarayabilir, yabancı dildeki metinleri Türkçeye çevirebilirsiniz. Bunun dışında kameradaki çeşitli işlevleri uzaktan kontrol, galerideki fotoğraflar arasında gezinti, sunum sırasında sayfalar arasında geçiş gibi işler için de S Pen kullanışlı bir araç.

galaxy s22 ultra

Aslında bu S Pen özelliklerini daha önceki Galaxy Note 20 Ultra modelinden biliyoruz. Samsung, geçen yıl S21 Ultra ve Z Fold 3 modelleri için S Pen desteğini opsiyonel olarak sunmuştu. Piyasada bulabileceğiniz S Pen kalem aksesuarlarıyla ekranda not alma, çizim yapma ve çeşitli S Pen işlevlerine erişmek mümkündü. Ancak bunların hiçbirisi, en son Galaxy Note 20 serisinde gördüğümüz seviyedeki S Pen özelliklerine ulaşmıyordu. İşte Galaxy S22 Ultra, dahili S Pen’iyle kullanıcılara eksiksiz bir kalemle kullanma deneyimini sunuyor.

Telefonun ekranı kapalıyken kalemi yuvasından çıkararak ekranda not almaya başlayabilirsiniz. Bunlar Samsung Notes uygulamasına kaydediliyor. Ekran açıkken herhangi bir anda kalemi yuvasından çıkardığınızda ise karşınıza Temassız Komut penceresi çıkıyor. Burada S Pen ile yapabileceğiniz çeşitli işleri bulabilirsiniz. Hemen hızlı not alma, ekranda belli bir bölümün görüntüsünü alıp üzerinde çizim yapma, Canlı Mesajlar veya AR Karalama’yı kullanma gibi, daha önce bildiğimiz S Pen işlevleri yine mevcut. PDF’ler üzerinde S Pen ile not alma, Samsung Notes’da; elle alınan notlarda arama yapma gibi imkanlar da mevcut. Eğer sıklıkla elle not alan veya çizim yapan biriyseniz, S Pen sizin için fazlasıyla kullanışlı olacaktır. Aksi takdirde, bu kalemin yerini bile bir süre unutmanız muhtemeldir.

Galaxy S22 Ultra inceleme: Kamera

Galaxy S22 Ultra’nın arkasında dört kamera bulunuyor. Bu kameraların donanım özellikleri Galaxy S21 Ultra’dakilerle büyük oranda aynı. Ana kamera 108 MP, f/1.8, 23mm, 1/1.33″, 0.8µm, PDAF, Lazer AF, optik görüntü sabitleme gibi başlıca özelliklere sahip. Ultra geniş açılı kamera ise 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚, 1/2.55″, 1.4µm, Dual pixel PDAF gibi özellikleriyle Galaxy S21 Ultra’daki ultra geniş kameranın özelliklerini paylaşıyor. İki tane telefoto kamera var, bunlar da Galaxy S21 Ultra’dakilere göre ufak tefek değişikliklerle birlikte S22 Ultra’ya taşınıyor. Telefoto kamera; 10 MP, f/2.4, 70mm, 1/3.52″, 1.12µm, Dual pixel PDAF, optik görüntü sabitleme, 3 kat optik yakınlaştırma gibi özelliklere sahip. Periskop telefoto kamera ise 10 MP, f/4.9, 230mm, 1/3.52″, 1.12µm, Dual pixel PDAF, optik görüntü sabitleme, 10 kat optik zum gibi özelliklere sahip. Ön taraftaki selfie kameranın özellikleri de S21 Ultra’dakiyle aynı: 40 megapiksel, f/2.2, 26mm, 1/2.82″, 0.7µm, faz algılamalı otomatik odak gibi özellikleri bünyesinde barındırıyor.

Galaxy S22 Ultra, diğer çoğu Samsung telefonlarında gördüğümüz gibi, varsayılan olarak biraz daha sıcak, renk doygunluğu yüksek kareler üretiyor. Parlaklık gayet yerinde, HDR performansı da başarılı. Düşük ışıktaki çekimlerde de gürültünün düşük seviyede, netliğin de genellikle iyi olduğunu görüyoruz. Düşük ışık demişken, Samsung bu yıl S22 serisinde “Nightography” olarak adlandırdığı gece fotoğrafçılığına biraz daha vurgu yapıyor. S22 Ultra, tamamen karanlıkta bile, çekilen nesne veya nesnelerin detaylarını belli edecek parlaklıkta ve renkte fotoğraflar üretiyor. Sadece arka kameralarla değil, ön kamerayla da karanlıkta makul fotoğraflar çekmek mümkün oluyor. Belki gürültü, yani kumlanma gözle görülür derecede olabilir, ancak kabul edilir derecede fotoğraflar, karanlıkta bile elde etmek mümkün oluyor.

Görsel zekâ olarak adlandırılan özellik, sahneye bağlı olarak parlaklık ve renk ayarlarını yapmayı sağlıyor. Örneğin karanlıkta veya düşük ışıkta çekim yapacağınız zaman, Gece modu otomatik olarak etkinleştiriliyor. Bunun dışında, özellikle gece manzara fotoğraf çekimlerinde Gece modunu elle etkinleştirip çekimler yapabilirsiniz. Bu mod sayesinde parlak ve canlı çekimler yapabilirsiniz. Öte yandan S22 Ultra akşamlar, lamba ile aydınlatılmış ortamlarda da iyi sonuçlar veriyor. Üstelik bazı sahnelerde sadece ön planda olan nesnelerin değil, arka plandaki nesnelerin de düşük ışıktaki detaylarının bolluğu şaşırtıyor.

Samsung Galaxy S22 Ultra ile çekilen fotoğrafların orijinal hâllerini görmek için tıklayın

108 megapiksel ana kamera, varsayılan olarak 12 megapiksel çözünürlükte fotoğraf çekimi yapıyor. Piksel birleştirme, düşük ışıkta performansın artırılmasını sağlayan bir başka unsur. Bununla birlikte, özellikle manzara çekimlerinde, daha fazla detay yakalamak için tam çözünürlükte fotoğraflar da çekebilirsiniz. Ultra geniş kameranın ana kamera ile tutarlı bir renk ve parlaklık çizgisi sergilediğini görüyoruz. Aynısı telefoto kamera için de geçerli. İki telefoto kameranın varlığı, Galaxy S22 Ultra ile çok yüksek seviyelerde yakınlaştırma yapmaya izin veriyor. Geçen yıl S21 Ultra’da Space Zoom olarak adlandırılan bu yüksek yakınlaştırmanın iyileştirildiğini ve iyi sonuçlar verdiğini görmüştük. Aynı çizgi devam ettiriliyor. Yine 100 kata kadar yakınlaştırma imkanı var. Her ne kadar bu kadar yüksek yakınlaştırma yapıldığında detaylarda kayıplar fazla olsa da, uzaktaki nesnelerin neler olduğunu anlama konusunda bu Space Zoom yardımcı oluyor.

Arkada dört kameranın yanında lazer otomatik odak da mevcut. Bunun varlığı sayesinde netleme hızlı şekilde yapılıyor. Sadece fotoğraf çekimlerinde değil, video çekimlerinde de bu birimin hızlı netleme konusunda işe yaradığını görüyoruz. Portre çekimlerinde ise telefoto kameradan destek alınıyor. S22 Ultra ile normal uzaklıkta veya 3 kat yakınlaştırılmış biçimde, süjeye daha yakın portre fotoğraflar çekebilirsiniz. Süje ile arka plan arasındaki ayrım iyi yapılmakla birlikte, bazen bulanıklaştırmanın aşırıya kaçtığı ve yapay görünen portre fotoğraflar elde edilebiliyor. Neyse ki Samsung, arka plan bulanıklığını ayarlayarak portre çekimlerini özelleştirme imkanı veriyor. Makro çekimler konusunda ise S22 Ultra’yı başarılı bulduk. Apple’ın iPhone 13 Pro modellerinde olduğu gibi, süjeye çok yakınlaştığınızda kamera değişiyor ve daha net makro çekimler yapmanız mümkün oluyor.

Galaxy S22 Ultra da, tıpkı Apple’ın iPhone 13 modelleri gibi çekim sonrası yapım ve düzenlemeye de önem veren bir yaklaşım sergiliyor. Yani Snapdragon 8 Gen 1’in yapay zekâ tarafında sunduğu imkanlardan yararlanıyor. Çekilen fotoğrafların bulanıklığının ve parlaklığının otomatik olarak daha da artırılması bunların arasında. Bazen Galeri içinde çektiğiniz fotoğraflara bakarken, bunların görünümünün siz fotoğrafı açtıktan sonra daha güzel hâle geldiğini göreceksiniz. Snapdragon 8 Gen 1 demişken, bu yüksek performanslı işlemci, S22 Ultra üzerinde fotoğraf düzenleme işlerini daha pratik hâle getiriyor. Fotoğrafları veya videoları bilgisayara aktarmadan, doğrudan S22 Ultra’daki fotoğraf düzenleyicisi içinde düzenleyebilirsiniz. İstenmeyen nesnelerin kaldırılması gibi düzenleme araçlarından da yararlanabilirsiniz. Bu arada Galaxy Store’dan indirebileceğiniz Expert RAW adlı kamera uygulaması, Galaxy S22 Ultra’nın yüksek profilli kameralarıyla RAW fotoğraflar çekmeyi daha da kolaylaştırıyor. RAW fotoğraflarla pek işimiz olmadığı için bu uygulamayı fazla kullanmadık, ancak fotoğrafçılığa ilgi duyanlar, Photoshop’ta düzenleme işlerini daha kapsamlı biçimde yapmaya izin verecek RAW fotoğrafları bu uygulamayla çekebilirler.

Öndeki selfie kamera ise sadece düşük ışıkta değil, yeterli ışıkta da iyi sonuçlar üretiyor. 120 derecelik geniş görüş açısı, daha fazla kişiyi kareye sığdırmaya izin veriyor. Kenar bozulmalarından kaçınmak için bu geniş modu kullanmak bazen daha iyi sonuçlar veriyor. Yüz güzelleştirme, ön kamera ile portre modunu kullanma gibi imkanlar var.

Video tarafında ise Galaxy S22 Ultra’nın, selefi olarak nitelendirebileceğimiz S21 Ultra’nın birçok özelliğini aldığını görüyoruz. Maksimum 8K çözünürlükte videolar çekebilirsiniz, ancak bu çözünürlükte sunulan deneyim yüksek seviyede değil. Çekim sırasında vizör görüntüsünde ağırlık dikkat çekiyor. Üstelik 8K çözünürlüklü videoları tam çözünürlükte oynatacak fazla cihaz da yok. En güzeli 4K çözünürlükte videolar çekmek olacaktır ki, 60fps’de hem görsel açıdan zengin hem de gerçekçi görünüme sahip videolar çekilebiliyor. Biz S22 Ultra’yı kullanırken genellikle bu modu tercih ettik. Optik görüntü sabitlemenin hem ana kamerada hem de telefoto kamerada bulunması, video çekimlerinde durağanlığı artırıyor. Daha durağan görüntüler isteyenler için 1080p çözünürlükte videoların çekilebileceği, ultra geniş kameranın kullanıldığı Steady Shot modundan yararlanmak da mümkün. Tek Çekim, Yönetmen Görünümü gibi, daha önceki Samsung telefonlarında bildiğimiz video çekim özellikleri bu telefonda da mevcut. Ön kamera ile de maksimum 4K/60fps video kaydı yapılabiliyor. Bu tür videoların düşük ışıkta bile parlaklık ve netlik açısından iyi sonuçlar verdiğini gördük. Ön kamera videolarının durağanlığı da memnun edici seviyede. Ses kayıt kalitesi de yüksek. Kısacası, Samsung Galaxy S22 Ultra, ön ve arka kameralarıyla, video çekimi açısından fazlasıyla güçlü bir cihaz.

Galaxy S22 Ultra inceleme: Sonuç

Samsung Galaxy S22 Ultra’yı, S22 serisi içinde diğerlerinden ayrı bir cihaz olarak nitelendirmek gerekiyor. Bu telefon, serinin diğer üyelerinden çok farklı bir tasarıma ve daha yüksek çözünürlüklü bir ekrana sahip. Üstelik S Pen gibi, ayırt edici ve yeni kullanım sahaları açan bir özelliği de bünyesinde barındırıyor. Aslında S22 Ultra için daha fazla para verecekler biraz da S Pen için para vermiş olacaklar. Ekranın S22 Plus’takine göre daha büyük ve daha yüksek çözünürlüklü olması görsel açıdan büyük farklar yaratmıyor. Keza kavisli ekranın bu telefonda bulunması da aynı şekilde.

S22 Ultra, Note 20 Ultra’nın tasarımını, biraz daha küçültülmüş boyutlarla birlikte başarılı biçimde almış. Arkadaki kamera modülü, bu telefona özel bir kimlik kazandırmış. Yüksek malzeme kalitesi ve farklı renkleriyle Galaxy S22 Ultra gerçekten hoş görünen bir cihaz ve kullanması da zevkli. IP68 sertifikasına sahip olması, yazın kullanımı daha rahat hâle getirecektir. Ayrıca yüksek parlaklığa sahip büyük ekranı, zamanın büyük kısmını dışarıda geçireceğiniz güneşli havalarda telefonu rahatlıkla kullanmanıza izin verecektir. Ekran her açıdan ihtiyaçları iyi şekilde karşılıyor. Stereo hoparlörleri de video izlerken veya müzik dinlerken başka ekipmanlara ihtiyaç bıraktırmıyor.

Bu telefonun ülkemizde Snapdragon 8 Gen 1 ile sunulması iyi haber. Yüksek performans elde ediliyor, ancak Samsung’un bu telefon için sadece 12 GB RAM sunması, 8 GB RAM seçeneğinin bulunmaması daha iyi olurdu. Her ne kadar çoklu görev performansı beklediğimiz seviyede olsa da, aynı anda çok fazla sayıda uygulamayı kullanan ve bunlar arasında gidip gelirken işlerinin kaybolmasını istemeyenler için daha yüksek RAM iyi olacaktır. Ayrıca 128 GB, yüksek kalitede fotoğraf ve video çekimleriyle bir süre sonra dolabilir. Eğer Galaxy S22 Ultra’yı işlerinizde aktif biçimde kullanmayı düşünüyorsanız, biraz daha para verip daha üst konfigürasyonu tercih etmeniz yerinde olacaktır.

Yazılım tarafında Android 12 ve One UI 4.1 iyi bir kullanıcı deneyimi elde etmeyi sağlıyor. Bu telefonun geleceğe dönük uzun bir güncelleme garantisi var. Dört yıl boyunca Android güncellemelerini alacak olması iyi haber. Bunun dışında dahili S Pen de kullanıcı deneyimini artıran unsurlar arasında. Kapasitif ekran kalemi kullanışlı, artan tepkiselliği sayesinde gerçek bir defter-kalem ikilisini kullanma hissini de iyi şekilde veriyor. Ancak bu telefonu tercih edecekseniz, gerçekten S Pen’i kullanacağınız bilinciyle tercih etmeniz iyi olacaktır.

Kamera tarafında S22 Ultra gerçekten etkileyici işler çıkarıyor. Varsayılan ayarlarda çekilen fotoğraflar yine yüksek pozlamalı ve sıcak tarafa kayan renklere sahip. Bununla birlikte Samsung’un sunduğu zengin araçlarla nasıl fotoğraflar çekeceğinize karar verme imkanınız var. Güçlü özelliklere sahip kameralar her ışık koşulu altında ve sahnede tatmin edici kareler çekmenizi mümkün kılıyor. Galaxy S22 Ultra, sadece günlük hayatta değil, profesyonel seviyedeki işlerinizde veya özel günlerinizde rahatlıkla ana cihaz olabilir.

Tasarım, ekran, pil, performans, yazılım ve kamera gibi her unsur bakımından S22 Ultra, üst seviye Android telefon olduğunu açık şekilde gösteriyor. Satın almaya değer bir telefon olup olmadığını da ihtiyaçlarınız belirleyecektir. Eğer S Pen’i aktif biçimde kullanacaksanız ve fotoğraf veya video çekimiyle biraz daha profesyonel açıdan ilgileniyorsanız, S22 Ultra sizin için iyi bir seçim olacaktır. Ancak biraz daha içerik tüketimine yoğunlaşan, rahatlıkla video izlemeye veya oyun oynamaya imkan sağlayacak bir telefon istiyorsanız, bunun için serinin diğer üyesi Galaxy S22+ da sizin için iyi iş görecektir.

Samsung Galaxy S22 Ultra
Samsung Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
İLGİLİ HABERLER