Manşetler

İşte yepyeni Galaxy S22 serisinin üç yeni üyesi: Galaxy S22, S22 Plus ve S22 Ultra

samsung mobil

Haftalardır gördüğümüz dedikodulardan, sızıntılardan ve ipuçlarından sonra nihayet yepyeni Galaxy S22 serisi ile resmen tanıştık. Samsung’un çarşamba günü yayınladığı Unpacked etkinliğinde 2022 model amiral gemisi telefonları Galaxy S22, S22 Plus ve S22 Ultra resmi olarak karşımıza çıktı. Bu yeni telefonların özellikleri ile ilgili bilgi verirken ön inceleme tadında izlenimler ve yorumlar aktarıyoruz.

Geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da Samsung’un S serisi içinde üç üye bulunuyor. Bu sefer Ultra ile Plus ve normal model arasındaki farklılıklar ve çizgi biraz daha belirgin görünüyor. Galaxy S22 ve S22 Plus, birçok özellik bakımından birbiriyle aynı görünüyor. Plus modeli, normal modelin daha büyük boyutlu, ekranlı ve pil kapasiteli versiyonu niteliğini taşıyor. Halbuki Galaxy S22 Ultra, diğer iki modelden hem görünüş hem de işlevler bakımından daha farklı. Üstelik Samsung’un işaret ettiği Note serisinden ilham alan özellikleri de taşıyor.

[table id=56 /]

Samsung Galaxy S22 Ultra

Aslında Galaxy S22 Ultra için, Note serisini tamamen tarihe gömen telefon nitelendirmesini yapmak yanlış olmayacaktır. Geçen yıl Note serisi bir telefon görmedik. Samsung bunun yerine S Pen’i S ve Z serisi telefonlar için opsiyonel bir aksesuar olarak sunmuştu. Kalemle kullanım belli alanlarda pratiklik sağlasa da, bunu telefonla birlikte taşımak kolay değildi. Şimdi Galaxy S22 Ultra ile birlikte S Pen her zaman telefonun yanında olacaktır.

galaxy s22 ultra

Samsung bunun için S22 Ultra’nın alt kenarına, tıpkı Note serisi telefonlarda olduğu gibi bir S Pen yuvası yerleştirmiş. Note 20 Ultra gibi, en son Note telefonundan bildiğimiz S Pen, artırılmış tepkiselliği ve hızı ile karşımızda. Bluetooth destekli S Pen, sadece yazı yazmak veya çizim yapmak için değil, telefonu uzaktan kumanda etmek için de kullanılabiliyor. Ekran kapalıyken not alma, kalemi yuvasından çıkardığınızda karşınıza çıkan Temassız komut penceresi ve sunulan araçlar; daha önceki Note serisi telefonlardan bildiğimiz özellikler yine mevcut. El yazısını düz yazıya dönüştürme iyileştirilmiş, bunun yanı sıra bir web sitesinin tam ekran görüntüsünü not olarak Samsung Notes uygulamasına aktarma imkanı bulunuyor. Samsung Notes üzerinde aldığınız notları veya yaptığınız çizimleri diğer Samsung cihazlarıyla eşzamanlama imkanı da mevcut.

Galaxy S22 Ultra, görünüş itibarıyla Note 20 Ultra’ya çok ama çok benziyor. Arada ufak tefek farklılıklar var. Örneğin arkadaki kameralar ve flaş doğrudan gövdeye yerleştirilmiş, Note 20 Ultra’dakinden farklı bir kamera modülü görüntüsü var. Kullanılan malzemeler farklı; Samsung’un ilk kez Galaxy Z Fold 3 ve Z Flip 3’te kullandığı Armor Aluminum çerçeve burada da mevcut. Önde ve arkada ise Corning Gorilla Victus Plus camlar var. Bu farklı malzemelerle birlikte Note 20 Ultra’ya göre daha sağlam ve biraz daha ağır olduğu hissini veriyor.

galaxy s22 ultra

6.8 inç ekran, telefonun adına yakışacak şekilde “ultra” yüksek çözünürlüğe sahip. Samsung, 2022 model bir amiral gemisi akıllı telefonda olmasını beklediğimiz ekran özelliklerini S22 Ultra’nın ekranına eklemiş. Tüm bunlar sayesinde yüksek bir görsel deneyim elde ediliyor. Ekran parlaklığı yüksek, kenarlara doğru kavis abartılmamış. Ekranın üst kısmındaki selfie kamera deliği göz tırmalamıyor. Aslında Samsung, Z Fold 3 ile birlikte ekran altı kamera teknolojisini kullanmıştı. Ancak şirket, ön kameranın kalitesinden ödün vermemek adına bu teknolojiyi henüz kullanmıyor. Sonuç olarak S22 Ultra’nın önünde 40 megapiksel gibi yüksek çözünürlüklü bir selfie kamera var.

Arkadaki kamera sisteminin bileşenlerine baktığımızda, bunların hepsinin S21 Ultra’daki arka kameralarla hemen hemen aynı özellikleri barındırdığını görüyoruz. Burada farkı yazılım yaratıyor. Telefonun sahip olduğu 4nm tabanlı ve yapay zekâ gücü yüksek işlemci sayesinde her türlü ışık koşulunda parlak ve canlı fotoğraflar vadediliyor. Samsung, düşük ışıkta ve hatta karanlıkta bile parlak, gürültü etkisi düşük ve net fotoğraflar çekilebileceğini iddia ediyor. Hatta düşük ışıkta portre çekimlerinde bile şirket iddialı. Aynı düşük ışıkta yüksek performans iddiası video için de geçerli. Şirket, daha önceki telefonlarında 8K çözünürlük desteğini sunmuştu. Bunu S22 serisinde de devam ettiriyor. Yine geçen yılın telefonlarında gördüğümüz Yönetmen Görünümü, Tek Çekim gibi kamera işlevleri de var. Yapay zekânın yardımıyla, otomatik çerçeve özelliği ise yeniliklerden bir tanesi. Hem ön hem de arka kamera ile çekimlerde, sahnedeki kişi veya kişiler otomatik olarak ortalanıyor, böylelikle düzgün ve orantılı görünüme sahip videolar çekmek mümkün oluyor. Galaxy S22 Ultra, yazılım tarafında sunulan bu yeniliklerle fotoğraf ve video çekimi tarafında, özellikle sık video çekenler için, epey kullanışlı bir telefon hâline geliyor.

Samsung Galaxy S22 ve Galaxy S22 Plus

Galaxy S22 ve S22 Plus ise, yukarıda belirttiğimiz gibi birbiriyle çok yakın cihazlar. Ekran büyüklükleri, boyutlar, ağırlık ve pil kapasitesi gibi değerler açısından farklılıklar var. Görünümleri, renk seçenekleri, kullanılan malzemeler açısından fark yok. Armor Aluminum çerçeve, önde ve arkada sağlam Corning Gorilla Glass Victus Plus camla buluşuyor. Arkadaki üçlü kamera modülü dışa doğru hafif çıkıntı yaparken, modülün rengi de ana gövdenin rengiyle uyum gösteriyor. Ayrıca kenarların yuvarlaklığı, geçen yılın S21 serisine göre biraz daha azaltılmış. Daha keskin ve düz bir tasarım var gibi görünüyor.

Full HD+ çözünürlüklü ekranlar, boyutları dikkate alındığında yeterli keskinlik ve netlik sunuyor. 120 Hz’e kadar değişen yenileme hızı, yüksek parlaklık ve bunun gibi, amiral gemisi telefonlardan beklediğimiz unsurlar bu ekranlarda mevcut. S22 Ultra’da gördüğümüz S Pen, bu telefonlarda yok. Aslında Samsung, geçen yıl S21 Ultra’da yaptığını, bu yıl S22 ve S22 Plus için yapabilir, bu telefonları satın alanlar için S Pen desteğini opsiyonel aksesuar eşliğinde sunabilirdi. Böylelikle S Pen kullanımı için daha fazla para ödemek istemeyenler için S22 ve S22 Plus ile daha makul alternatifler yaratılabilirdi. Kimbilir, belki Samsung’un bu stratejiyi gelecek yıllarda benimsediğini görebiliriz.

Kamera tarafında S22 Plus ve S22 modelleri aynı nitelikleri barındırıyor. Her ne kadar ana kamera S22 Ultra’dakinden daha alt seviyede olsa ve ek telefoto kamera eksik olsa da, bu iki telefon da her ortamda iyi fotoğraflar çekmeyi vadediyor. Ultra modeline ek kameranın getirdiği 100 kata kadar Space Zoom özelliği, bu telefonlarda 30 kata iniyor. Video tarafında güçlü araçlar mevcut. Öndeki kamera ise 10 megapiksel çözünürlüğe sahip. Yapay zekâ tabanlı otomatik video çerçeveleme özelliği bu telefonlarda da var.

Samsung, Türkiye’de satışa sunduğu S serisi telefonlarını şimdiye kadar Exynos işlemcilerle sunuyordu. Ancak şirket bu yıl Galaxy S22 serisiyle birlikte önemli bir değişiklik yapıyor. Türkiye’de satılacak Galaxy S22, S22 Plus ve S22 Ultra modellerinin hepsi Snapdragon 8 Gen 1 ile birlikte geliyor. 8 GB RAM, normal ve Plus model için standart, Ultra modelinde 8 GB’ın yanı sıra 16 GB seçeneği de var. Depolama alanı konusunda daha fazlasını isteyenlerin Plus veya Ultra’ya yönelmeleri gerekiyor. Pil kapasiteleri, cihazların büyüklüklerine göre değişiklik gösteriyor. Hızlı şarj, kablosuz şarj, ters kablosuz şarj gibi özellikler mevcut. Ancak hızlı şarj desteğinden en iyi şekilde yararlanmak için ek masraf gerekebilir. Geçen yılın başlarında S21 serisiyle başlayan gelenek, Z Fold 3 ve Z Flip 3’ten sonra Galaxy S22 serisiyle de sürüyor. Bu telefonların kutularından güç adaptörü ve kulaklık çıkmıyor. Sadece bir adet USB kablosu var. Arzu ettiğiniz takdirde güç adaptörünü satın alabilirsiniz.

Yazılım tarafında ise Samsung, üç telefonda da Android 12’yi yüklü olarak sunuyor. Bunun üzerinde One UI 4, daha doğrusu 4.1 kullanıcı arayüzü var. One UI 4 ile gelen yenilikler hakkında daha önce bir video ve bilgilendirici yazı paylaşmıştık. Galaxy S21 Ultra üzerinde gördüğümüz yeniliklerin büyük bir kısmı bu telefonlarda da mevcut. Üstüne bu seriye has bazı özellikleri görebiliriz. Bunların da ilerleyen zamanlarda yazılım güncellemeleriyle birlikte daha önce satışa çıkmış telefonlara geleceğini tahmin ediyoruz.

Yukarıdaki özellikler tablosunda da gördüğünüz gibi, bu üç telefon bağlantı özellikleri, suya dayanıklılık gibi nitelikler bakımından 2022 model amiral gemisi telefonlardan beklediklerimizi karşılıyor. S22 ve S22 Plus, geçen yıl gördüğümüz seleflerine göre birkaç basamak yükseğe çıkarken, S22 Ultra ise, selefine göre bir sıçrama gerçekleştirmiş gibi görünüyor. Eğer bütçeniz elverişliyse, Galaxy S22 Ultra listenizin başında yer alabilir. Ancak bütçenizi fazla yormadan iyi bir 2022 model amiral gemisi telefon istiyorsanız, Galaxy S22 ve S22 Plus da iyi iş görecektir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER