Teknoloji

Firefox OS’i Android telefonunuzda deneyin

firefox-os-2-5-android-111115

Firefox OS ile ilgili uzun zamandır bir şeyler duymuyoruz, ancak bu mobil işletim sistemi projesi işlemeye devam ediyor. Firefox OS işletim sistemli akıllı telefonların çıkışı yavaşlamış olsa da, daha fazla kullanıcının Firefox OS’i Android işletim sisteminde test etmesi için yeni bir yöntem bulunuyor.

Mozilla, Firefox OS 2.5’in Android telefonları için geliştirici ön izleme sürümünü yayınladı. Bunu normal bir uygulama yüklüyormuş gibi yüklemek mümkün. Cihazı flaşlamanın gerekmiyor olması birçok kişiyi Firefox OS’i denemeye teşvik edebilir.

Aslına bakarsanız, bu yeni bir gelişme sayılmaz. Geçtiğimiz haziran ayında Mozilla geliştiricileri b2gdroid olarak adlandırılan, “Boot to Gecko Droid” anlamına gelen bir projenin duyurusunu yapmıştı. Bu proje Firefox OS’i bir Android başlatıcısına dönüştürmeyi hedefliyordu. Burada da aynı konseptin varlığı söz konusu, ancak her şey şimdi biraz daha iyileştirilmiş ve düzenlenmiş gibi görünüyor. Daha kullanışlı görünen bu arayüz henüz tamamen kararlı ve bitmiş durumda değil.

Diğer çoğu Android başlatıcısının aksine, Firefox OS 2.5 sadece ana ekranınızı değiştirmekle kalmıyor. E-posta, takvim, telefon ve bunun gibi birkaç standart uygulamayı da ekliyor. Firefox OS için bunları yapmak zor değil, ne de olsa herhangi bir ek uygulama yüklemek gerekmiyor. Çünkü her bir uygulama yerel Android uygulaması yerine Web tabanlı uygulamalar olma özelliğini taşıyor.

Bununla birlikte Firefox OS 2.5 Android ön izleme sürümünün sunduğu deneyim hâlâ mükemmellikten uzak ve kullanıcıların Firefox OS hakkında kötü izlenime kapılmasına neden olabilir. Her ne kadar bu son sürüm daha akıcı ve işlevsel olsa da, birçok noktada yavaşlığı dikkat çekiyor. Android sistemiyle entegrasyonunun genellikle yüzeysel olduğunu da belirtmek gerekiyor. Bildirimler başlatıcıda gerçek anlamda ön plana çıkmıyor, yerel Android bildirim tepsisi içinde gizli kalıyor. Telefonun SIM ve hatta veri depolama sistemi de görülmüyor. Bu da Telefon ve hatta Müzik uygulamalarına olan erişimi kısıtlıyor.

Tabii ki, tüm bu nedenlerden dolayı söz konusu sürüm Geliştirici Ön İzleme sürümü olarak anılıyor. Yani, bu sürüm sıradan kullanıcılardan çok Firefox için geliştirme çalışmaları yapmaya hevesli kullanıcıları hedefliyor. Ön izleme sürümünün mevcut hâline bakıldığında, geliştiricileri çekmek için daha fazlasının yapılması gerektiği görülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER