Teknoloji

Facebook veri paylaşımıyla ilgili kafa karışıklığı nedeniyle WhatsApp gizlilik politikası değişikliğini erteledi

whatsapp ödeme servisi
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

WhatsApp, yeni gizlilik politikasının Facebook ile veri paylaşımını zorunlu kılıp kılmayacağı konusundaki yaygın kafa karışıklığının ardından önemli bir karar aldı. Cuma günü yapılan açıklamayla, 8 Şubat’ta yürürlüğe girmesi planlanan yeni gizlilik politikası üç ay süreyle ertelendi.

Aslında kullanıcı sözleşmesinde yapılacak değişiklik Facebook ile kullanıcı sohbetleri veya diğer profil bilgileriyle ilgili veri paylaşımını etkilemiyor. WhatsApp yapacağı politika güncellemesinin, bir kullanıcının WhatsApp aracılığıyla bir şirketin müşteri hizmetleri platformuyla konuşması durumundaki iş sohbetlerini ele aldığını defalarca açıkladı.

Şirket bugün yayınlanan yeni bir blog gönderisinde, “Son güncellememizle ilgili ne kadar kafa karışıklığı olduğunu pek çok kişiden duyduk.” ifadesine yer verdi. “Endişeye neden olan pek çok yanlış bilgi var ve herkesin ilkelerimizi ve gerçekleri anlamasına yardımcı olmak istiyoruz.” dedi.

WhatsApp, 2016’dan bu yana telefon numaranız da dahil olmak üzere bazı bilgileri Facebook ile paylaşıyor. Tabii, o yıl bu seçenek hâlâ mevcutken veri paylaşımından vazgeçmeyi seçen nadir kullanıcılardan biri değilseniz. Ancak WhatsApp, insanların sohbetlerindeki mesajlarına bakmadığını veya telefon görüşmelerini dinlemeediğini ve WhatsApp görüşmelerinin, bu kötüye kullanımlara karşı korumak için uçtan uca şifrelendiğini sürekli dile getiriyor.

Buna rağmen, kullanıcıları yeni değişiklikle ilgili olarak bilgilendiren bir mesaj penceresinde, WhatsApp’ın Facebook ile nasıl ortak çalıştığından bahsediliyordu ve ayrıca kullanıcılara, yeni şartları kabul etmemeyi seçmeleri halinde hesaplarını silmelerini söyleyen bir uyarı içeriyordu. Bu durum insanlara yeni ve daha saldırgan terimler içeren bir kullanıcı sözleşmesine yönlendirildikleri izlenimini verdi.

Şirket, bu hafta içinde karışıklığı gidermeye çalışan ayrı bir blog yazısı yayınladı ve WhatsApp’ı kullandığında hangi bilgilerin korunduğunu ve paylaşılmayacağını belirten bir tablo ekledi. Öte yandan Türkiye’deki kullanıcılar için de özel bir açıklama yaptı.

Ne var ki, gizlilik politikasına yeni ve daha geniş anlamlar içeren bir dilin (WhatsApp’ın zorunlu veri paylaşımını ima etmek için seçtiği ve yanlış anlaşıldığını söylediği dil) eklenmesini vurgulayan çok sayıda haber ve analiz yayınlandı. Buna ek olarak sosyal medyadaki yanlış bilgiler, WhatsApp kullanıcılarının mahremiyetleriyle ilgili olarak tam anlamıyla bir tepki oluşturdu. Sonuç olarak, Signal ve Telegram gibi rakiplere mesajlaşma kayıtlarında bir artış oldu. Yerli mesajlaşma uygulaması BiP de büyük bir kullanıcı artışıyla karşılaştı.

WhatsApp üç aylık süreyi nasıl kullanacak?

Şimdi WhatsApp, bu üç aylık geciktirmeyi hem yeni politikasındaki değişiklikleri hem de kişisel sohbetler, konum paylaşımı ve diğer hassas verilerle ilgili olarka uzun süredir devam eden gizlilik uygulamalarını daha iyi anlatmak için kullanacağını söylüyor. Blog gönderisinde, “İnsanlardan şartları inceleyip kabul etmelerinin isteneceği tarihi geri çekiyoruz.” deniyor.

WhatsApp, bu ayın başlarında değişiklikleri bildirilen yeni hizmet şartları sözleşmesini kabul etmeyen hiç kimsenin uygulamaya erişimi kaybetmeyeceğini söyledi. “Ayrıca, WhatsApp’ta gizlilik ve güvenliğin nasıl çalıştığıyla ilgili yanlış bilgileri temizlemek için çok daha fazlasını yapacağız. Ardından, 15 Mayıs’ta yeni iş seçenekleri kullanıma sunulmadan önce, politikayı kendi hızlarında gözden geçirmeleri için insanlarla kademeli olarak iletişime geçeceğiz.” dedi.

WhatsApp hedeflediği değişiklikleri 15 Mayıs’ta da olsa bile, en sonunda hayata geçirmeyi hedefliyor. Ancak şirket ek zamanı kafa karışıklığını gidermek ve gerçekte nelerin değişeceği ve mesajlaşma deneyimini nasıl iyileştireceği konusunda insanları aydınlatmak istiyor.

“Güncelleme, insanların WhatsApp üzerinden bir işletmeye mesaj göndermesi için yeni seçenekler içeriyor ve verileri nasıl topladığımız ve kullandığımız konusunda daha fazla şeffaflık sağlıyor. Bugün herkes WhatsApp’ta bir işletmeyle alışveriş yapmasa da, gelecekte daha fazla kişinin bunu yapmayı tercih edeceğini ve insanların bu hizmetlerden haberdar olmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.” deniliyor blog yazısında. “Bu güncelleme, Facebook ile veri paylaşma yeteneğimizi genişletmiyor.”

İLGİLİ HABERLER