Teknoloji

Donald Trump yönetimi Huawei’yle uğraşmaya devam ediyor

huawei starlink

ABD’de Donald Trump görevi bu hafta içinde Joe Biden’a devretmeye hazırlansa da, Huawei ile uğraşmaya devam ediyor. Huawei’yi yaptırım listesine alan ve Amerikan şirketleriyle çalışmasını kısıtlayan Trump yönetimi; verdiği bazı lisansları da geçersiz kıldı. Buna ek olarak, Huawei’yle çalışmak için başvurda bulunan şirketlerin talepleri de geri çevrildi. Trump yönetimi, aylardır beklettiği 150’den fazla lisans başvurusunu reddetti.

Huawei’nin yaptırım listesine alınmış olması nedeniyle Amerikan şirketleri Huawei’ye ürün veya bileşen satamıyor. Ancak şirketler ABD Ticaret Bakanlığı’ndan lisans alarak Huawei’yle çalışabiliyor. Huawei’nin 5G çalışmalarıyla bağlantılı olmayan alanlardaki taleplere onay veren Trump yönetimi, çok sayıda başvuruyu da kurumlar arasında net bir görüş olmaması nedeniyle yanıtsız bırakmıştı.

Reuters’ın haberine göre, bu bekleyiş sona erdi ve sonuç Huawei’nin lehine olmadı. Taraflardan henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmese de; Yarı İletken Endüstri Birliği, onlarca talebin geri çevrildiğini duyurdu. Buna ek olarak, aralarında Intel’in de bulunduğu şirketlere verilen lisansların da yeni koşullara uyum sağlanması gerekçesiyle askıya alındığı ifade edildi.

Yeni kuralların odak noktasında da Huawei’nin 5G operasyonları bulunuyor. Huawei, akıllı telefonların dışında 5G altyapılarının inşasında kullanılan donanımlar da üretiyor. Teknoloji altyapısındaki yeri, Huawei’yle ilgili kaygıların da merkezinde bulunuyor.

Huawei için Donald Trump döneminin sona ermesi iyi bir gelişme gibi görünse de, bu durum işlerin bir anda 180 derece değişeceği anlamına gelmiyor. Joe Biden yönetiminin Çin’le nasıl siyasi ve ekonomik ilişkiler izleyeceği, Huawei’nin akıbeti konusunda daha net bir fikir verecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER