Teknoloji

Chrome OS için dokunmatik ekran dostu bir tasarım test ediliyor

chrome osDokunmatik ekran taşıyan ve kalem desteği barındıran Chromebook modellerinin sayısı her geçen gün artıyor. Samsung’un Chromebook Pro’su bu grubun en dikkat çekici örnekleri arasında yer alıyor. Dolayısıyla Chrome OS için dokunma uyumlu bir başlatıcının geliştirilmiş olmasına şaşırmamak gerekiyor.

Geliştirilen yeni başlatıcının testleri hâli hazırda devam ediyor. İlk etapta Google’ın işletim sisteminin test sahası olan Canary kanalındaki kullanıcılar, yeni başlatıcıya erişebiliyor.

Yeni başlatıcının nasıl çalıştığını gösteren bir video da ortaya çıktı. Ekranın alt kısmına yerleştirilen başlatıcının üzerinde önerilen uygulamaların ikonu ve bir arama kutusu bulunuyor. Kullanıcılar başlatıcıyı yukarıya doğru kaydırdıklarında tüm uygulama ikonlarını görebiliyor. Tek bir dokunuşla sesli arama özelliği de aktif hâle getirilebiliyor.

Başlatıcının tasarımı, başlatıcıyı test eden bazı geliştiricilerin eleştirilerindeki ilk ortak nokta oldu. Ancak başlatıcının geliştirme çalışmalarının hâlâ sürdüğünü unutmamak gerekiyor. Canary üzerinde test edilen araçların önemli bir kısmının fazlasıyla “ham” olduğunu belirtmekte fayda var.

Google’ın girdiği yeni yolun fazlasıyla ilginç olduğu bir gerçek. Şirketin bu yeni yolda hızlı biçimde ilerlemesi, dokunmatik ekranlı Chromebook sahiplerinin istekleri arasında yer alıyor.

Chrome OS üzerinde Android uygulamalarının desteklenmesi için çalışmalar sürüyor

Google bir yandan da Android uygulamalarının Chromebook’larda kullanılabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Kutusundan bu destekle çıkacak Chromebook’ların 2017 sona ermeden raflardaki yerini alması planlanıyor.

Google için Chromebook’ları rekabetçi kılmak, Microsoft’un Windows 10 S işletim sistemini çıkarmasının ardından daha önemli bir hâle geldi. Microsoft Windows 10 S ile Chrome OS’in güçlü olduğu eğitim pazarında söz sahibi olmayı istiyor.

İLGİLİ HABERLER