Teknoloji

Apple servisleri sayesinde koronavirüs etkilerini azalttı

apple destek hattı

Apple ikinci mali çeyrek yıl sonuçlarını açıkladı. Yeni tip koronavirüs salgını tedarik zincirini ve perakende işlerini etkilese de, şirket tutarlı büyümesini geride kalan üç aylık dönemde de gösterdi.

Apple, 58.3 milyar dolarlık gelir açıkladı ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1’lik bir artış kaydetti. Hisse senedi başına kazanç ise 2.55 dolar oldu. Analistler 53.8 milyar dolar gelir ve hisse senedi başına 2.23 dolar kâr bekliyordu.

CEO Tim Cook, konuyla ilgili olarak yayınlanan basın bülteninde, “COVID-19’un eşi benzeri görülmemiş küresel etkisine rağmen, Apple’ın hizmetlerde tüm zamanların rekoru ve giyilebilir cihazların üç aylık rekoru nedeniyle çeyrek boyunca büyüdüğünü bildirmekten gurur duyuyoruz.” dedi. “Bu zor ortamda kullanıcılarımız bağlantıda kalmak, bilgi almak, yaratıcı ve üretken olmak için Apple ürünlerine yenilenmiş biçimlerde bağlı kalıyor.”

Geçtiğimiz şubat ayında Apple, dünya çapında iPhone tedariğinde yaşanan darboğaz ve Çin’de salgının en yüksek seviyeye ulaştığı dönemde talebin azalması nedeniyle ikinci çeyrek tahminlerini tutturamayabileceği konusunda yatırımcılara uyarıda bulunmuştu. Donanım satışları ikinci mali çeyrek yıllık dönemde düşüş gösterdi, ancak giyilebilir ürünler istisna oldu. AirPods ve Apple Watch’un öncülüğünde bu segment yıldan yıla yüzde 23’lük artış gösterdi.

Çoğu donanım kaleminde satışların düşmesiyle birlikte Apple geride kalan çeyrekte içinde Apple TV+, Apple Arcade, Apple Music gibi ürünlerin bulunduğu servisler segmentine daha fazla bel bağlar hâle geldi. Görünen o ki, bu güven de boşa çıkmadı. Servisler kalemi 13.3 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek gelirine ulaştı. Bir yıl önce bu rakam 11.5 milyar dolar olmuştu.

Apple’ın Türkiye’nin de aralarında olduğu birçok ülkede mağazaları koronavirüs salgını nedeniyle, mart ayının ortalarından beri kapalı. Ancak Çin’deki mağazalar ve Güney Kore’deki bir mağaza bugün itibarıyla açık bulunuyor. Cook, Bloomberg’e verdiği demeçte Avusturya ve Avustralya’daki mağazaların da önümüzdeki iki hafta içinde kapılarını açacağını duyurdu. Şirket mağazaları açma kararlarını ülke ülke, şehir şehir, oralardaki koşullara bakarak verecek.

Koronavirüs salgını Apple’ı yeni ürünleri çıkarmaktan alıkoymadı. Son haftalarda MacBook Air, iPad Pro, Magic Keyboard klavyeli kılıf ve ikinci nesil iPhone SE gibi ürünleri gördük. Şirket haziran ayında da geleneksel geliştirici etkinliği olan Dünya Geliştiriciler Konferansı’nı internet üzerinden gerçekleştirmeyi planlıyor. Orada da iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, Apple TV gibi ürünlerine gelecek yeni özelliklerle tanışacağız.

Apple ve Google birlikte Android ve iOS’te çalışacak ve koronavirüs salgınının yayılmasını yavaşlatacak bir sistem üzerinde çalışıyor. Bazı ülkelerde evde kalma çağrılarının bitmeye başladığı ve normalleşmenin planlandığı bir dönemde bu sistemin insanlara yardımcı olması umuluyor. Sağlık kuruluşları için uygulamalar geliştiren geliştiriciler mayıs ayından itibaren bu sistemi kullanabilecekler. Temas takibini sağlayan özellikler ise ilerleyen yazılım güncellemeleriyle birlikte iOS ve Android’e eklenecek.

Dedikodular Apple’ın bu yılki iPhone serisinde koronavirüs kaynaklı üretim gecikmeleriyle yüzleşmekte olduğunu işaret ediyor. 2020 model iPhone’ların şirketin ilk 5G cihazları olması bekleniyor. Bu cihazlar sonbaharda tanıtılacak, ancak piyasaya çıkışı normal zamanın biraz daha ötesine geçebilir gibi görünüyor.

Öte yandan Tim Cook, Apple çalışanlarının en erken haziran başına kadar Cupertino’daki ofislerine dönmeyeceklerini söyledi. Şirket, ateş kontrolü ve sürekli sosyal mesafe gibi önlemlerle kademeli bir normale dönüş planlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER