Manşetler

Apple programlama konusunda yetersiz kişiler için iOS uygulama geliştirme aracı üzerinde çalışıyor

iOS popüler mobil platformlardan bir tanesi ve Apple’ın verdiği son bilgi App Store’daki uygulama sayısının 500 bini geride bıraktığını gösteriyor. Apple’ın patent başvurusunu yaptığı bir teknoloji hayata geçerse, zaten belli bir hızda büyümekte olan App Store’un o büyüme hızı daha da artabilir. App Store’da uygulamanızın yer alması için belirli bir yazılım bilginizin bulunması veya belirli bir yazılım bilgisine sahip kişi veya kuruluşlara iş verecek kadar paranız olması gerekiyor. Apple’ın aklındaki teknoloji koddan anlamayan kişilerin de uygulamalarını App Store üzerinden yayınlayabilmesiyle ilgili.

Apple’ın patent başvurusunda anlatılanlara göre, tasarlanan araç sürükle-bırak tarzı işlevlerle kolaylıkla uygulama oluşturma ve düzenlemeye izin veren bir kullanıcı arayüzüne sahip olacak. Ayrıca aralarında TV ve bilgisayarların da bulunduğu farklı çözünürlükteki ekranlarda içeriği kolaylıkla göstermeye izin verecek. WYSIWYG (ne gördüysen onu alırsın) tarzı bir mantıkla çalışması öngörülen bu araç tabii ki gerçek bir programcı tarafından hazırlanan uygulamanın sunduğu işlev ve yeteneklere sahip olmaz, ancak işe yarar bir şeyler ortaya koymak isteyen giriş seviyesindeki yazılımcılar veya hiç yazılım bilmeyenler için ilaç gibi geleceği kesin.

Ekran görüntülerine bakıldığında uygulama geliştirmek isteyenlere ızgara görünümü, fotoğraf gösterisi, sayfa yükleme animasyonu, harita, salla-değiştir gibi iOS uygulamalarından artik aşina olduğumuz çeşitli işlevleri şablon hâlinde sunmayı planladığı görülüyor. Bu arada Apple bu projeyi burada bırakmayıp içine çeşitli programlama kütüphaneleri ve diğer araçları ekleyerek belli seviyede deneyim ve tecrübeye sahip yazılımcılar içinde hızlı uygulama geliştirme ortamı tarzı bir şeyler sunabilir. Yani, olayı sadece bilgisiz kullanıcı veya acemi yazılımcılarla sınırlamamak gerek.

Eğer böyle bir araç çıkarılırsa, App Store ekosistemi de kaçınılmaz şekilde büyüyecek. Ancak burada Apple’ın filtreleme sistemine büyük iş düşecek. Zaten 500 bin uygulama içinden aradıklarınızı, size uygun olanları bulmak oldukça zor. Bir de kataloga acemiler için geliştirme aracının elinden çıkan uygulamalar eklenince iş daha da karışabilir. Şu anda sıkı bir denetim mekanizması uygulayan Apple, sözünü ettiğimiz araçla geliştirilmiş uygulamaları sadece programlama açısından değil, içerik açısından da dikkatli bir şekilde inceleyecektir diye düşünüyoruz.

İlgili – Freepatentsonline

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER