Ulaşım

Android 12 ile dijital araba anahtarı özelliği geliyor

android 12 dijital araba anahtarı
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Geçen yıl Apple, arabanın kilidini iPhone ile açmanın bir yolu olan CarKey özelliğini duyurmuştu. Google da I/O 2021’de gerçekleştirdiği duyurunun doğrultusunda aynı şeyi yapıyor. Şirket, Android 12‘nin arabanızı kilitlemenizi, kilidini açmanızı ve çalıştırmanızı sağlayan dijital araba anahtarı teknolojisini içereceğini duyurdu.

Google, telefonunuzu cebinizden çıkarmadan bile arabanızın kilidini açabilmeniz için bu özelliğin Ultra Geniş Bant (UWB) teknolojisini kullanacağını söylüyor. Tabii ki, bunun için telefonunuzda bir UWB çipi olması gerekiyor. Eğer UWB çipi yoksa, NFC destekli telefonunuzu dokundurarak da bir arabanın kilidini açmanıza izin verir. Ayrıca, aracınıza erişmelerinin gerektiği takdirde, sanal araba anahtarınızı aileniz ve arkadaşlarınızla da paylaşabilirsiniz.

Google, dijital araba anahtarlarının bu yılın ilerleyen zamanlarında belirli Pixel ve Samsung Galaxy telefonlarında kullanıma sunulacağını söylüyor. Ancak planlanan modellerin hangileri olduğunu henüz bilmiyoruz. Ancak henüz hiçbir Pixel telefonda UWB teknolojisi kullanılmadı. Belki de Pixel 6, bu yeni araba anahtarı özelliğiyle bir ilk olacak. Apple, iPhone 11 ve 12 serisi telefonlarda UWB kullanıyor. Bu teknoloji diğer imkanların yanında AirTag, iPhone ve HomePod mini arasında gelişmiş geçiş özelliklerini ve yukarıda bahsedilen CarKey özelliği gibi şeyleri mümkün kılıyor.

Doğal olarak, otomobil üreticilerinin bu özelliği etkinleştirmesi gerekecek ve arabaların bunu destekleyecek teknolojiye ihtiyacı olacak. Bu nedenle, arabanızın kilidini telefonunuzla açmanız biraz zaman alacaktır. Apple’ın CarKey teknolojisinde olduğu gibi, BMW Google’ın bu özelliği açıkladığı ilk ortak oldu. Ancak şirket adını vermediği diğer bazı otomobil üreticileriyle de çalıştığını söylüyor.

Ayrıca Google, daha hızlı bir şekilde kullanıma sunulmasını beklediğimiz bir özelliği de duyurdu. Şirketin Bluetooth cihazlarına bağlanmayı daha hızlı hale getiren Fast Pair teknolojisi, BMW ve Ford’un otomobillerine geliyor. Bunun sayesinde telefonunuzu bir araba ile eşleştirmek, Google’ın Pixel Buds kulaklıklarıyla eşleştirmek kadar basit hale gelecektir. Çoğu kullanıcı için telefonlarını arabaya bağlamanın olması gerekenden daha büyük bir güçlük olduğunu düşündüğümüzde, bu özellik epey kullanışlı olacaktır.

İLGİLİ HABERLER