Ulaşım

Apple CarKey tanıtıldı: Otomobillerin kilidi iPhone veya Apple Watch ile açılacak

apple carkey

Apple, otomobillerin kilidini iPhone’lar ile kablosuz şekilde açmayı mümkün hâle getiren CarKey isimli özelliğini duyurdu. Yeni duyurulan iOS 14‘ün bir parçası olan CarKey, NFC üzerinden çalışacak.

Bu özellik ilk olarak önümüzdeki ay yollara çıkacak olan 2021 model BMW 5 Serisi’nde kullanılacak. Otomotiv endüstrisinin genelinde kullanılacak bir standart üstünde çalıştığını belirten Apple, sadece NFC’ye dayanmak yerine U1 adını taşıyan yeni ultra genişbant yongasından da yararlanacak.

iPhone veya Apple Watch’unu CarKey’i destekleyen bir otomobille eşleştiren kullanıcılar, eşleştirmenin ardından Apple cihazlarını otomobilin içindeki NFC okuyucusunun yanına yaklaştırarak kilidi açabilecek. Kilit açılmadan önce Face ID veya Touch ID ile doğrulama yapılabilecek. Dileyenler Ekspres Modu aktif hâle getirerek biyometrik doğrulama safhasını pas geçebilecek. iMessage üzerinden başkalarıyla erişim paylaşımı da yapılabilecek. Apple’dan verilen bilgiye göre, özellik iOS 13’te de desteklenecek.

Otomobil üreticileri benzer işlevi dijital anahtarlarla sunuyor. Ancak bunlar Apple’ın işletim sistemine entegre edilmeyen bağımsız uygulamalar oldukları için Apple’ın sunduğu tüm avantajlardan yararlanamıyor. Dijital anahtar desteğinin iOS’te yerel ve yerleşik hâle gelmesi. Birden fazla dijital anahtarı tek bir yerde saklamayı mümkün hâle getiriyor.

Apple CarKey teknolojisinde Car Connectivity Consortium’un (Otomobil Bağlantısı Konsorsiyumu) mayıs ayında son hâlini alan Digital Key Release 2.0 standardının kullanılması muhtemel görünüyor. Bu standart, akıllı telefon ve araçlar arasında bağlantı için NFC teknolojisinden yararlanıyor ve bir yandan maliyetleri azaltırken; diğer taraftan geniş ölçekli kullanıma uygun, ölçeklendirilebilir bir mimari sunuyor. Apple’ın kablosuz teknolojiler ve ekosistemlerden sorumlu müdürlerinden biri olan SK Yong, konsorsiyumun yönetim kurulunda direktör olarak görev yapıyor.

İLGİLİ HABERLER