Manşetler

Android 12 büyük tasarım yenilikleri ve güvenlik özellikleri ile geliyor

android 12
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google’ın 2014’ten bu yana en radikal kullanıcı arayüzü değişikliği Android 12 ile birlikte duyuruldu. Android 12’nin yepyeni bir tasarım diliyle geleceği bir süredir konuşuluyordu ve buna yönelik sızıntılar da vardı. Google I/O 2021 açılış etkinliğinde bu radikal tasarım değişikliği resmiyet kazanmış oldu.

Önceki sızıntıların işaret ettiği gibi, widget’ların sunulma ve özelleştirilme biçiminde büyük bir değişiklik görülüyor. Ancak bundan daha fazlası da var. Her menünün, katmanın ve yerleşik uygulamanın arayüzü tamamen yeniden tasarlandı.

Google renkleri, şekilleri, tonlamaları ve hareketi yeniden tasarlamanın yanı sıra, Android 12’de hangi uygulamaların telefon verilerinin hangi parçalarına eriştiği konusunda size daha fazla şeffaflık sağlayacak yerleşik özelliklerin olduğunu söyledi. Ayrıca, yeni sürüm bu verilerin ne kadarının paylaşılacağı konusunda size daha fazla kontrol sağlayacak.

Android 12 özellikleri ve gelecek yenilikler

İşte Android 12 ile birlikte gelecek başlıca yenilikler ve kullanıcılara sunulacak dikkate değer Android 12 özellikleri:

Tasarım

android 12 material you

Android 12, kullanıcıların kullanıcı arayüzünün hemen hemen her unsurunu özelleştirmesine olanak tanıyacak. Google yeni tasarım dilini ‘Materyal You’ olarak adlandırıyor.

Renk paletlerini seçebilirsiniz; arka plan renkleri, vurgular seçme ve konturu, metin kalınlığını ve kontrastını ayarlama gibi imkanlar sunuluyor. Dahası, bu yeni tasarım dili yalnızca telefon kullanıcı arayüzüne değil, tüm yerleşik Google uygulamalarına da uygulanır.

Bir özellik, ana ekran duvar kağıdınızın temel renklerine dayanan özel bir temayı otomatik olarak oluşturmanıza olanak tanır. Hızlı ayarlar paneli ise, Google Pay ve Ev kontrolleri gibi işlevler için daha kullanışlı geçişler ve kontroller içerecek şekilde tamamen yeniden tasarlandı.

Gizlilik

Android 12 içinde bilgilerinizi güvende tutmak amacıyla yeni bir gizlilik panosu sunuluyor. Bu pano, telefonunuzdaki tüm uygulamaları raporlayarak hangi uygulamaların hangi izinlere eriştiğini görmenizde size kolaylık sağlıyor.

Bir uygulama konumunuz için erişim istediğinde,  kesin bir konum yerine yalnızca yaklaşık bir konum paylaşmayı bile seçebilirsiniz.

Açılır hızlı ayarlar menüsünde mikrofonunuzu ve kameranızı kapatmak için bile kontroller var. Böylece kamera ve mikrofonun engellenmesi hâlinde hiçbir uygulama bunlara erişemeyecektir.

Ortak çalışma özellikleri

Google’ın en yeni Android işletim sistemi sürümü, Chromebook veya Android TV gibi diğer Google destekli cihazlarla fazla ortak çalışma imkanı bulacak. Zaten kullanıcılar telefonlarını kullanarak Chromebook’larında oturum açabiliyor ve dizüstü bilgisayarın ekranındaki telefona gelen mesajları okuyabiliyor. Ancak en son güncellemeyle telefonlarıyla çektikleri son fotoğraflara bile erişebilecekler.

Android TV’lere gelince, telefonu uzaktan kumanda olarak kullanmak mümkün olacak. Böylelikle iPhone’un bir Apple TV için uzaktan kumanda olarak kullanılmasına benzer bir deneyim sunulacak. Kullanıcılar telefonlarının dokunmatik ekranını bir izleme dörtgeni olarak kullanabilecekler, metin girişi için de telefonun dokunmatik ekran klavyesinden yararlanabilecekler.

Android 12 için herkese açık beta sürümü bugün itibarıyla indirilmeye sunuluyor. Sadece Google Pixel telefonları değil, aralarında Asus, OnePlus, Oppo, TCL ve diğer üreticilerin de olduğu daha fazla üreticinin cihazında Android 12’yi deneyimlemek mümkün olacak.

Aşağıda yer alan resmi Android kanalı videosunda, Android 12 ile gelen değişikliklere dair detayları bulabilirsiniz:

İLGİLİ HABERLER