İncelemelerManşetler

Apple AirPods Pro İncelemesi

AirPods Pro inceleme yazısı ve videosunda, Apple'ın kablosuz kulaklığı ile ilgili deneyimlerimizi paylaşıyoruz.
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

AirPods Pro
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

AirPods, birçok insan için kablosuz kulaklık denilince akla gelen ilk ürünlerden bir tanesi. Apple’ın açıkladığı son finans raporundan da anlaşılıyor ki, şirkete en çok para kazandıran ürün segmentlerinden bir tanesi. Geçen yıl Apple, AirPods tarafında önemli adımlar attı. Öncelikle yılın ilk yarısında ikinci nesil AirPods’u gördük. Artan pil ömrü ve performans, kullanım kolaylığı sağlayan yeni özelliklerle birlikte AirPods 2 epey beğendiğimiz ürünlerden bir tanesi olmuştu. Bizim için büyük bir eksiklik değildi, ancak AirPods 2’yi inceleyen yurt dışındaki bazı yayın organları gürültü engellemenin olmamasını önemli bir eksiklik olarak nitelendirmişti. Apple, onların sesini duydu ve taleplerine AirPods Pro ile cevap verdi. 2019 sonlarında Türkiye’de de 1899 TL’ye satışa sunulan kablosuz kulaklık farklı bir tasarımla ve kablosuz şarj kutusuyla geliyor. Tabii ki, gürültü engelleme gibi talep edilen bir özelliği de sunuyor. AirPods Pro inceleme yazısı ve videosunda, Apple’ın kablosuz kulaklığı ile ilgili deneyimlerimizi paylaşıyoruz.

AirPods Pro inceleme: Tasarım

AirPods Pro, AirPods’a göre daha farklı bir tasarımla karşımıza çıkıyor. AirPods’un uzun sap kısmına nazaran, AirPods Pro’da sap kısmının çok daha kısa tutulduğunu görüyoruz. Ayrıca sap kısmı aşağı doğru biraz daha eğik açıyla iniyor. Bu durum kulaklıkların kulaklarda tutunmasına katkısı oluyor. Sap kısmının ucu kapalı tutulmuş, ayrıca bir yüzünün düz yüzeye sahip olduğunu görüyoruz. Burası kapasitif kuvvet sensörü barındırıyor. Buraya bir kez ya da iki kez basarak ya da bastırıp bekleterek çeşitli aksiyonları yerine getirmek mümkün oluyor. AirPods’da ise bu tür aksiyonlar için kulaklık topuzuna hafifçe tıklatmak gerekiyor.

Her bir 5.4 gram ağırlığında olan kulaklıkları elinize aldığında epey hafif olduklarını fark edeceksiniz. Kulaklarınıza taktığınızda da ağırlıklarını neredeyse hiç hissetmiyorsunuz. Topuz tasarımlarıyla karşımızda bir AirPods ailesi kulaklığın olduğunu anlıyoruz. Topuzun etrafına yerleştirilmiş ızgaralarda mikrofonlar gizli. Bunlar gürültü engelleme ve telefon görüşmeleri sırasında çevredeki sesin giderilmesi gibi işlerde rol oynuyor. Ancak daha önce gördüğümüz iki AirPods’dan farklı olarak, AirPods Pro’nun uçlarında silikon kılıflar var. Yani standart bir tasarıma sahip olan ve kulak kanalını tamamen kapatmayan AirPods yerine, farklı kulaklara daha rahat uyum sağlayan ve kulak kanalını tamamen kapatan AirPods Pro ile karşı karşıyayız.

AirPods Pro’nun kutusundan toplam üç farklı boyda silikon uç çıkıyor. Bağlı iOS cihazında bulunan kulak ucu uygunluk testini yaparak hangi boy silikon ucun size uygun olduğunu belirleyebilirsiniz. Biz testi yaptığımızda kablosuz kulaklıkta takılı gelen uçların en uygunu olduğunu gördük. Eğer farklı bir uç takmanız gerekirse, yapmanız gereken işlem basit. Silikon ucu, korkmadan ve çekinmeden AirPod Pro’nun gövdesinden çekin. Kısa sürede ucu yerinden çıkaracaksınız. Yenisini takarken de yuvaya yerleştirdikten sonra hafifçe çevirmeniz yeterli olacaktır.

Silikon uçları sayesinde kulağa tamamen oturan ve kulak kanalını kapatan kulaklıklar, farklı kulaklara daha rahat uyum sağlıyor. Bunun yanı sıra ortamdan izole olmanızı sağladığı için müziğe veya diğer içeriklere daha rahat konsantre olmanıza yardımcı olur. Ancak herkes bu tarz kulaklıklardan hoşlanmıyor, bazılarının kullanımda ve uyumda sorun yaşadığını biliyoruz. AirPods Pro’yu tercih etmeden önce bu tarz kulaklıklarla gerçekten rahat edip etmeyeceğinizden emin olmanızda fayda var.

AirPods’un birinci ve ikinci nesil versiyonlarını kullanırken herhangi bir sıkıntı yaşamamıştık. Aynı durum AirPods Pro için de geçerli. Silikon uçları sayesinde kulağa daha rahat ve sıkı şekilde oturan AirPods Pro’nun kulaklarımızda herhangi bir baskıya veya basınca da neden olmadığını gördük. Burada AirPods Pro’daki basınç eşitleme amaçlı havalandırma sisteminin de katkısından söz etmeden geçmeyelim.

AirPods Pro’nun AirPods’a göre önemli ilerlemelerinden bir tanesi de IPX4 sertifikasıyla belgelenen suya ve tere dayanıklı tasarımı. Bu sayede spor yaparken kulaklıkları daha rahat ve başına bir şey gelmeyeceğinden emin olmuş şekilde kullanma imkanı elde edeceksiniz. Yine de, duş altında veya havuzda AirPods Pro’yu kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Kutu tasarımında da önemli bir değişiklik var. Yapı ve işlev olarak AirPods kutularına benzese de, AirPods’un kablosuz şarj destekli kutusu daha kısa ve geniş bir formda karşımıza çıkıyor. Bunun cepte veya çantada taşımada herhangi bir sıkıntısı söz konusu olmuyor. Yine kablosuz şarj özellikli AirPods kutusunda olduğu gibi, kapağın hemen altına yerleştirilmiş LED durum lambası var. Alt kenarda yine Lightning portunun bulunduğunu görüyoruz. Arkada, menteşenin hemen altında da eşleştirme ve sıfırlama işlemleri için kullanılan tuşu görüyoruz.

AirPods Pro inceleme: Özellikler ve Performans

AirPods Pro, ikinci nesil AirPods’da gördüğümüz birçok özelliği ve ilerlemeyi bünyesinde barındırırken, onun üstüne önemli yetenekler ve özellikler de sunuyor. Apple’ın H1 adını verdiği yonga üstü sistem bileşenini barındırıyor. Bu sayede iPhone, iPad, Apple Watch, MacBook, iMac gibi cihazlarla kolay ve zahmetsiz bağlantı imkanı sağlanıyor. AirPods Pro’yu bir kez iPhone’unuzla eşleştirdikten sonra aynı iCloud hesabı altında tutulan diğer cihazlarla yeniden eşleştirmeye gerek yok. Mevcut cihazlar içinden AirPods Pro’nuzu seçmeniz yeterli olacak. Yeniden bağlantı kurma veya cihazlar arasında geçiş gibi işler hızlı şekilde gerçekleşiyor. Aynı zamanda tek bir kulaklığı kulağınızdan çıkardığınız anda çalan içeriğin duraklatılması, yeniden taktığınızda kaldığı yerden devam etmesi gibi alıştığımız AirPods özellikleri de mevcut.

Bluetooth 5.0 desteğine sahip olan AirPods Pro, bağlı olan cihazdan 10 metre kadar uzaklaşsak bile içerik yayınını kesintisiz şekilde yapmaya devam ediyor. Bu açıdan kablosuz bağlantı performansı da tatmin edici.

Barındırdığı sensörler ve bileşenler bakımından da AirPods Pro epey zengin görünüyor. Hüzmeleme özellikli çift mikrofon sayesinde telefon görüşmeleri sırasında sizin sesiniz karşı tarafa daha net şekilde iletiliyor. Aynı zamanda ortamdaki gürültü de azaltılıyor. AirPods Pro ile telefon görüşmeleri yaparken karşı tarafa sesimizin nasıl geldiğini sorduğumuzda, aldığımız cevaplar hep iyi ve memnun edici şekilde oldu. Hareketi ve konuşmayı algılayan ivmeölçerler sayesinde yukarıda bahsettiğimiz harekete bağlı kontrollerin de verimli şekilde çalışması sağlanıyor. Sap kısımlarına yerleştirilen kuvvet sensörleri sayesinde de kulaklık üzerinden çeşitli aksiyonlar yerine getiriliyor.

AirPods’da kullanılan kulaklık topuzlarına hafifçe tıklatmaya göre sap kısımlarında bulunan yassı yüzeylere bastırmak biraz daha zahmetli görünse de, kısa sürede alıştığımızı söyleyebiliriz. Üstelik bu hareketleri yaparken kulaklığın kulaktan çıkması gibi bir durum da söz konusu olmuyor. Sap kısmına hafifçe bastırdığınızda hissedeceğiniz çok hafif bir titreşim sayesinde de yaptığınız girişin başarılı olduğunu anlayacaksınız.

Tek bir kez basarak çalma, duraklatma, aramaları yanıtlama işlerini yerine getirebilirsiniz. Bir sonraki parçaya atlamak için iki kez, bir önceki parçaya dönmek için üç kez basmalısınız. Basılı tutarak da Aktif Gürültü Engelleme ve Şeffaf Mod arasında geçiş yapabilirsiniz. Tüm bu kontrolleri bağlı iPhone veya iPad’deki AirPods Pro ayarları üzerinden yönetebilirsiniz.

Kontrol demişken, ikinci nesil AirPods ile birlikte gördüğümüz, H1 çipinin katkılarıyla sunulan “Hey Siri”i özelliği AirPods Pro’da da mevcut. Bağlı cihazdaki Siri’yi çağırmak için AirPods Pro’nun herhangi bir tekine dokunmanız gerekmiyor. “Hey Siri” diye seslendikten sonra komut vermeniz yeterli olacaktır. Öte yandan gelen bağlı iPhone’a gelen yazılı mesajları AirPods Pro aracılığıyla dinleyebilirsiniz. Bu da ilk kez AirPods 2’de gördüğümüz ve fazlasıyla beğendiğimiz özelliklerden bir tanesiydi.

Ses performansına baktığımızda, AirPods Pro’nun beklentileri fazlasıyla karşılayacağını görüyoruz. Yüksek gezinimli özel Apple sürücüsü, yüksek dinamik aralıklı özel amplifikatör, Adaptif EQ gibi özellikleriyle ses tarafında AirPods Pro ortalamanın üstü performans sergiliyor. Ses çıkış şiddeti ortalamanın üstünde, müzik dinlerken, podcast dinlerken veya film izlerken ses şiddetini daha da artırma ihtiyacı hissetmedik. En yüksek ses şiddetinde tiz de rahatsız edici bir durum yaratmıyor. Baslarda ise AirPods Pro farkını ortaya koyuyor. AirPods’a göre baslar daha yoğun şekilde hissediliyor.

Tabii ki, AirPods Pro’nun iyi bir ses performansı sergilemesinde tasarımının ve kulak kanalına giren yapıda olmasının da etkisi var. Bu tarz kulaklıklar her zaman normale göre daha iyi ses deneyimi sunar. AirPods Pro da bu açıdan şaşırtmıyor. Yukarıda da söylediğimiz gibi, silikon uçlar dış ortamla olan bağlantıyı keserek içeriğe daha fazla odaklanmanızı sağlıyor. Tabii ki, gürültü engellemenin de eklenmesi sayesinde ses deneyimi daha da yukarı çıkıyor.

Bu arada belirtelim, AirPods Pro’nun tüm özelliklerinden yararlanmak için en yeni iOS, iPadOS, watchOS veya tvOS sürümü yüklü bir Apple cihazına ihtiyacınız var. Her ne kadar Apple en son macOS sürümünün yüklü olduğunu önerse de, gürültü engelleme özelliğini Mojave yüklü iMac ve MacBook Pro ile sorunsuz şekilde kullandığımızı da belirtelim.

AirPods Pro inceleme: Gürültü Engelleme

Gürültü engelleme birkaç yıl önce niş bir özellikti. Sadece yüksek fiyatlı kafa üstü kulaklıklarda görürdük. Ancak 2020 yılına geldiğimizde giderek daha fazla ana akım kullanıcı kitlesi tarafından tercih edildiğini görüyoruz. AirPods’un da bu özelliği sunması istenilen bir durumdu ki, Apple bu taleplere AirPods Pro ile cevap vermiş oldu.

AirPods Pro’nun şimdiye kadar bir kablosuz kulaklıkta gördüğümüz en başarılı gürültü engelleme sistemlerinden bir tanesini barındırdığını en baştan söyleyelim. Kulaklığın iç kısmına yerleştirilen mikrofon sayesinde içeriye geçirilen dış ortam sesi de algılanıyor ve buna uygun olarak dış ortamın sesi bastırılıyor. Sonuç olarak fazlasıyla verimli bir gürültü engelleme sistemi elde ediliyor.

Apple AirPods Pro’nun gürültü engelleme sisteminde ince ayar yapmaya izin vermiyor. Mikrofonlar aracılığıyla kulağın içindeki ve dışındaki ses tespit ediliyor ve buna uygun şekilde sistem işini yapıyor. Siz sadece gürültü engellemeyi açma ve kapatma imkanına sahipsiniz. Bir de Şeffaf Mod olarak adlandırılan, dışarıyı daha güçlü şekilde duymayı sağlayan moda geçiş yapabiliyorsunuz.

AirPods Pro’da Aktif Gürültü Engelleme özelliğini açmak için kulaklığın sap kısmına hafifçe bastırıp bekletmeniz yeterli oluyor. Bunu yaptığınızda etraftaki düşük frekanslı seslerin, diğer bir deyişle uğultuların tamamen kesildiğini ve ortamın birden sessizleştiğini hissedeceksiniz. Bir kez daha aynı hareketi yaparsanız, bu sefer Şeffaf Mod açılıyor ve çevrenizdeki her şeyi net bir şekilde duyuyorsunuz. Bağlı iOS cihazında, Denetim Merkezi’ndeki ses kontrolüne girerek aktif gürültü engelleme veya şeffaf modu tamamen kapatabilirsiniz. Bu durumda AirPods Pro klasik bir silikon uçlu kulaklık gibi davranacaktır. Bu durumda bile kulaklıkların ortam sesini epey azalttığını gözlemledik.

Dışarıda gürültülü trafikte veya toplu taşıma aracında giderek gürültü engellemeyi açtığınızda, dinlediğiniz müziğe veya izlediğiniz filme tamamen kanalize olduğunuzu fark edeceksiniz. Özellikle radyo programlarında veya podcast’lerde, konuşmanın ön planda olduğu içeriklerde gürültü engelleme farkını hissettiriyor. Spor salonu gibi, yüksek sesli müziğin olduğu ortamda bile, gürültü engelleme sayesinde dinlediğimiz favori radyo programında spikerin ne dediğini rahatlıkla duyabildik.

Bir şey dinlemeseniz bile, sırf rahatlığınız için bile AirPods Pro’nun aktif gürültü engelleme sisteminden yararlanabilirsiniz. Uçak yolculuklarında aktif gürültü engelleme sistemi, motorun bir süre sonra epey rahatsız eden uğultusunu tamamen bastırıyor. Böylelikle siz de rahat rahat işinize odaklanabilir veya güzel bir uyku çekebilirsiniz. Ayrıca otelde veya evinizde, komşunuz çıkardığı seslerle sizi rahatsız ediyorsa, AirPods Pro bu gibi durumlarda da imdadınıza yetişecektir.

Şeffaf Mod da Aktif Gürültü Engelleme kadar kullanışlı bir özellik. Eğer arkadaşlarınızla beraberseniz, bir yandan müzik dinlerken bir yandan da onların sohbetine ortak olmak istiyorsanız, bu modu kullanabilirsiniz. Tabii ki, arkadaşlarınıza vereceğiniz intiba ne olur, orası bilinmez. Dışarıda spor yaparken arkadan gelen bir arabanın sesini duymak için de Şeffaf modu açık tutmanız yararınıza olacaktır.

AirPods Pro inceleme: Pil

Apple’ın belirttiğine göre, AirPods Pro tek bir şarjla 4.5 saate kadar dinleme süresi sunuyor. Aktif gürültü engelleme ve şeffaf mod kapalıyken bu sürenin 5 saate kadar çıkabileceğini belirtiyor. Konuşma süresi tarafında da Apple, AirPods Pro’nun tek bir şarjla 3.5 saate kadar konuşmaya imkan sağladığını kaydediyor.

Pratikteki deneyimlerimiz Apple’ın verdiği bu sürelerin doğru olduğunu gösteriyor. AirPods Pro, yaklaşık 1.5 saat süren spor seanslarımızda kesintisiz şekilde hizmet veriyor. Apple Watch Series 5’e bağlı şekilde ve gürültü engelleme açıkken, 25 dakikalık podcast dinleme sadece yüzde 8’lik bir pil seviyesinin tükenmesine neden oldu. Ya da dört saate yakın bir YouTube canlı yayını izleme de yüzde 80’e yakın bir pil tüketti. Yaklaşık 15 dakika boyunca müzik dinleme yüzde 2’lik bir tüketime denk geliyor. 40 dakika boyunca, gürültü engelleme aktif şekilde MacBook Pro ile kullanım ise yüzde 16’lık bir tüketime neden oluyor. Bu örnekleri uzatabiliriz. Kısacası, AirPods Pro ile 2.5 saat gibi epey uzun bir filmi bile kesintisiz şekilde izleyebilirsiniz.

Kablosuz şarj kutusu hesaba katıldığında ise AirPods Pro 24 saatten fazla dinleme süresi, 18 saatten fazla konuşma süresi sunuyor. Sadece beş dakikalık şarjla yaklaşık 1 saat dinleme veya konuşma süresi de elde edebilirsiniz. Doğrusunu söylemek gerekirse, AirPods Pro’yu şarj aralıkları o kadar uzun oldu ki, kaydını düzgün şekilde tutamadığımızı söylemeliyiz.

Kablosuz şarj kutusu AirPods Pro’da standart. Qi kablosuz şarj protokolünü destekleyen herhangi bir şarj aksesuarıyla AirPods Pro’nun kutusunu şarj edebilirsiniz. Bunun yanı sıra Lightning portu üzerinden de kablolu şarj imkanı sunuluyor. Kutudan USB-C – Lightning kablosu çıkıyor. Apple, kullanıcılarının iPad Pro veya son birkaç yılda çıkan MacBook Pro veya iMac’lere epey uyum sağladığını düşündüğü için böyle bir seçim yapmış olabilir. Bunun dışında bir iPhone veya iPad’iniz varsa, onunla birlikte gelen kablo ve adaptörle de AirPods Pro’yu rahatlıkla şarj edebilirsiniz.

iPhone 11 Pro Max’in kutusundan çıkan 18W şarj adaptörüyle yaptığımız şarj testinde, içinde pilleri tamamen boş AirPod Pro’ları da barındıran boş şarj kutusunu iki saat gibi bir sürede şarj ettik. Bu sürede hem kulaklıklar hem de şarj kutusu tamamen şarj oldu. Yarım saat gibi bir sürede ise AirPods Pro yüzde 75, şarj kutusu yüzde 10 doluluğa ulaştı. Kablosuz şarjda ise bu sürelerin daha da uzayacağını belirtelim.

AirPods Pro inceleme: Sonuç

AirPods’un tek bir tasarım sunması bu kulaklığın herkes için uygun olmasını zorlaştırıyor. AirPods Pro bu açıdan biraz daha kullanıcı dostu bir tasarımla geliyor. Tabii ki, farklı büyüklüklerde silikon uçların bulunması da uyum konusunda en önemli artı. Bununla birlikte, kulak kanalına giren silikon uçlu kulaklıklar herkesin hoşuna gitmiyor. AirPods Pro’yu tercih etmeden önce, bu tarz bir ürünün sizin için uygun olup olmadığından emin olmanız gerekiyor.

Ses kalitesi konusunda AirPods için söylediğimizi AirPods Pro için de söyleyebiliriz. Ortalamanın üstünde, tatmin edici bir ses performansı sergiliyor. Ancak aynı kalitedeki sesi daha düşük fiyattan satılan kulaklıklarla da elde edebilirsiniz. Bununla birlikte AirPods Pro’ya değer katan en önemli unsur, tıpkı AirPods’da olduğu gibi kullanım kolaylığı, bunun üstüne bir de çok iyi şekilde çalışan gürültü engelleme sistemini ekleyin. Bu sayede AirPods Pro, 1899 TL’lik fiyatının hakkını veriyor.

AirPods ile AirPods Pro arasında kararsız kaldıysanız, tavsiye istiyorsanız; eğer bütçenizi sıkıntıya sokmayacaksa Pro’yu tercih edin. Bu sayede hem rahatlık, hem kullanım kolaylığı hem de ses kalitesi açısından daha ileri bir deneyim yaşayacaksınız. Eğer kablosuz şarj sizin için vazgeçilmez bir özellikse, o hâlde 500 TL farkı vermek ve karşılığında gürültü engelleme gibi çok kullanışlı bir özelliği elde etmek sorun olmayacaktır.

AirPods Pro
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
İLGİLİ HABERLER