Teknoloji

Photoshop 30 yaşında; ilk versiyonun nasıl çalıştığını görün – Video

Adobe Photoshop 30 yaşına bastı. Fotoğraf düzenleme yazılımının geçmişten bugüne nasıl ilerlediğini görmek amacıyla 1986 model, 1-bit, 8 MHz CPU ve 4 MB RAM barındıran Macintosh Plus bilgisayara bakın.

j0han1 rumuzlu YouTube kullanıcısı tarafından yüklenen bir video iki kat hızlandırılmış, çünkü orijinal video, 2009 yılında YouTube’da varolan 10 dakikalık video yükleme sınırını geçiyormuş. Yani, bulanıklaştırma veya görüntü yükleme gibi basit işler bile videoda gördüğünüzün iki katı daha yavaş bir sürede gerçekleşiyor. Yine de, şu anda Photoshop kullanıcılarını yararlandığı birçok özelliğin daha yazılımın en başında bulunduğunu görmek ilgi çekici oluyor.

Bugün bildiğimiz hâliyle Photoshop çok güçlü bir araç ve gelişmiş görüntü düzenleme işleri için kullanılıyor. Profesyonel fotoğraf düzenleme işlerinden internette yayılan viral görüntüleri veya hediye niteliğindeki fotoğrafları oluşturma işlerine kadar kullanımı epey yaygın. Bununla birlikte internet üzerinden asılsız haber ve bilgi yaymak isteyenlerin de bir numaralı aracı hâle gelmiş durumda.

Yazılım o kadar güçlü hâle geldi ki, Adobe’nin bu yazılımın daha sorumlu biçimde kullanılması konusunda yöntemler düşünmesi gerekti. Bir fotoğrafın üzerinde oynanıp oynanmadığını belirleyen yapay zekâ tabanlı işlevler veya internet üzerinde görüntülerin doğruluğunu kontrol eden İçerik Doğruluğu Girişimi gibi çalışmalar ortaya çıktı.

Industrial Light & Magic adlı bir şirkette çalışan John Knoll ve bilgisayar görüşü alanında doktora öğrencisi Thomas Knoll olmak üzere, iki kardeş tarafından geliştirilen Photoshop, Adobe’ye lisanslanmış ve 19 Şubat 1990 tarihinde resmen dağıtıma çıkmıştı.

Yukarıdaki videoda Knoll’un Photoshop ile gerçekleştirdiği ilk sunumu görebilirsiniz. Knoll, dünyanın ilk “Photoshop’lanan” görüntüsü üzerinde çalışıyor, fotoğraf ise eşinin Bora Bora’da çekilmiş bir görüntüsü.

Kullanıcı arayüzü ve araç çubuğuna baktığımızda, bugün bile hâlâ o günlerden esintilerin var olduğunu görüyoruz. Photoshop katmanları çıkışından dört yıl kadar sonra getirmişti. Aşağıdaki zaman tüneli yıllar geçtikçe hangi özelliklerin eklendiğini ve bugün kullandığımız Photoshop’a eriştiğimizi gösteriyor.

Adobe, Photoshop’un doğum günü şerefine masaüstü ve iPad üzerinde birtakım iyileştirmeler sunuyor. Dikkat çekenler arasında içerik tabanlı doldurmanın iyileştirilmesi, macOS için koyu görünüm desteği ve iPad için nesne seçim aracı ve metin yazma seçenekleri bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER