Teknoloji

Adobe Flash Player’ın bundan sonraki yol haritasını açıkladı

Mobil cihazlarda HTML5’in üstünlüğünü kabul eden ve Flash Player’ın mobil ortam versiyonuna yönelik geliştirme çalışmalarını durduran Adobe’nin bu hamlesi Flash’ın tamamen öldüğü anlamına gelmiyor. Şirket, Adobe Flash çalıştırıcı araçlarının geliştirilmesiyle ilgili olarak belirlediği yol haritasını açıkladı. Yol haritası Adobe’nin önceliklerini ve Flash desteğini sürdürme konusundaki politikasını sergiliyor.

Gelecekteki hata düzeltmeleri ve geliştirmeleri oyunlar ve katma değerli video içerikleri olmak üzere iki önemli alana yoğunlaşacak. Adobe, Flash’ı web tarayıcı tabanlı oyunların kullanıcıya sunulmasında lider platform olarak sağlamlaştırmayı umuyor. Aslında bu alanda Google ile rekabete girişecek, çünkü Google da Doğal Chrome İstemci geliştirme araçlarıyla aynı hedefi taşıyor. Şirket, geliştiricilere biçimlendirilmiş bir oyun geliştirme programı ve bir dizi oyun servisi sunacak. Video cephesindeyse şirket donanım iş ortaklarıyla daha yakın bir ilişki içinde çalışacağı, video yayın ve içerik koruma teknolojisini doğal formatlarda daha fazla platforma ileteceği hususunda garanti verdi.

Yol haritasına detaylı bakıldığında 2012’nin ilk çeyreğinde Flash Player 11.2’nin çıkacağı görülüyor. Bu sürümle birlikte sağ ve orta fare butonu tıklamaları da desteklenmeye başlanacak. Bu sürümü ikinci çeyrekte çıkacak Flash Player “Cyril” ve yılın ikinci yarısında çıkacak “Dolores” sürümleri izleyecek. Cyril ve Dolores güncellemeleri oyun yeteneklerini artırmaya odaklanacak. Gelecek yıl içinde gelecek “Next” adlı güncellemenin planları da şimdiden yapılmış.

Flash Player 11.2’den sonra platform desteği daraltılacak. Bundan sonra Adobe, Flash tarayıcı eklentisinin Linux versiyonları için doğrudan indirme desteği vermeyi durduracak ve kullanıcılara Google Chrome tarayıcısının kullanma tavsiyesinde bulunacak. Ne de olsa Chrome Flash oynatıcı desteğini doğal olarak barındırıyor.

Windows 8 de Adobe’nin ilgi alanı içinde yer alıyor, ancak bu gelecek işletim sisteminin farklı konfigürasyonlarının varolması nedeniyle Flash desteğinin bu işletim sistemine ne zaman gelişi hususunda net bir tablo henüz ortaya konamıyor. Mobil tarafta ise Adobe Flash Player 11.1 mobil cihazlar için çıkarılmış son sürüm olarak dikkat çekiyor. Bu sürümden sonra Adobe sadece kritik güvenlik açıklarını ve hataları kapatacak şekilde küçük güncelleme paketleri çıkaracak.

İlgili – Adobe [PDF]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER