Teknoloji

Chrome’da gizlilik çıtası yükseliyor: Gerçek zamanlı güvenli tarama devrede

google chrome

Google’ın popüler web tarayıcısı Chrome, kullanıcıların çevrimiçi gizliliğini bir üst seviyeye taşıyacak önemli bir güncelleme aldı. Artık Chrome, Güvenli Tarama özelliği ile kullanıcıların ziyaret ettiği URL’leri gerçek zamanlı olarak koruma altına alıyor. Bu yeni adım, Chrome’un varsayılan Standart modunda etkinleştirilen bir özellik olarak sunuluyor ve kullanıcılara daha güçlü bir gizlilik koruması vaat ediyor.

Yıllardır, Chrome’un Güvenli Tarama özelliği potansiyel tehdit içeren URL’leri bir liste halinde saklıyor ve kullanıcı bir web sitesini ziyaret ettiğinde bu liste ile karşılaştırarak uyarılarda bulunuyordu. Ancak, Google’ın bu listeyi yerel olarak her 30 ila 60 dakikada bir güncellemesi, günümüzde çoğu tehlikeli sitenin 10 dakikadan daha kısa bir sürede ortaya çıkıp kaybolması sebebiyle yetersiz kalıyordu.

Chrome’da gerçek zamanlı güvenlik ve gizlilik

Güvenli Tarama’nın Geliştirilmiş koruma modu, bu soruna Google’ın sunucu tarafı veritabanını kullanarak, tehlikeli URL’leri gerçek zamanlı olarak daha hızlı yakalayarak çözüm getiriyor. Bu mod, daha fazla güvenlikle ilgili veri sağlanmasını gerektiriyor ve bu yüzden kullanıcıların seçimine bırakılıyor.

Google, ziyaret edilen sitelerin URL’lerini Google’dan gizleyen bir API ile gerçek zamanlı koruma sağlama konusundaki sorunları çözüme kavuşturduğunu iddia ediyor. Google, veritabanında bulamadığı siteler için gerçek zamanlı bir kontrol yapacak ve ardından URL’lerin şifrelenmiş bir versiyonunu Fastly tarafından işletilen bağımsız bir gizlilik sunucusuna gönderecek. Bu gizlilik sunucusu, URL’den olası kullanıcı tanımlayıcılarını, IP adresleri gibi, çıkaracak ve URL’yi şifresini çözemeden, diğer Chrome kullanıcılarından gelen isteklerle birleştirilmiş bir TLS bağlantısı üzerinden Güvenli Tarama’nın sunucu tarafı veritabanına gönderecek.

Bu süreç boyunca, Google, kullanıcıların tarama aktivitelerinin özel kaldığını; tek bir partinin hem IP adresinizi hem de URL’nin hash öneklerini göremeyeceğini iddia ediyor. Aynı zamanda, Google, bu yeni sistemle birlikte %25 daha fazla kimlik avı girişimini engelleyebileceğini belirtiyor.

Standart ve Geliştirilmiş modlar artık her ikisi de gerçek zamanlı kontrol yapabiliyorken, Google, Geliştirilmiş sürümün ek özellikler sunarak daha büyük koruma sağladığını iddia ediyor. Bu ek özellikler arasında saldırıları engellemek için yapay zekâ (AI), derin dosya taramaları ve tehlikeli Chrome uzantılarından ekstra koruma bulunuyor.

Chrome için masaüstü ve iOS üzerinde şu anda kullanılabilir olan bu yeni gerçek zamanlı kontrol özelliği, bu ayın ilerleyen günlerinde Android için de sunulacak. Bu güncelleme ile Chrome, çevrimiçi tehditlere karşı kullanıcıların korunmasını güçlendirirken, aynı zamanda gizliliklerini de daha etkin bir şekilde koruma altına alıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER