Teknoloji

Google, Chrome’da gizli dolaşma modunda topladığı verileri yok edecek

google chrome

Google, Chrome’da kullanıcılar gizli dolaşma modu “Incognito”yu kullanırken topladığı web tarama verilerinin milyarlarca kaydını yok etmeyi veya anonimleştirmeyi kabul etti. Bu bilgi, pazartesi günü sunulan bir toplu dava önerisi anlaşmasında yer aldı.

Chrome’da yer alan gizli dolaşmada yeni bir dönem

Brown v. Google davasında önerilen anlaşma, şirketin Incognito modunda nasıl bilgi topladığı hakkında daha fazla açıklama yapmasını ve gelecekteki veri toplama üzerinde sınırlamalar koymasını gerektirecek. Eğer ABD Kaliforniya federal hakimi tarafından onaylanırsa, anlaşma 136 milyon Google kullanıcısını kapsayacak. 2020 yılında açılan dava, Google hesabı sahipleri tarafından, şirketin özel gezinti özelliği aracılığıyla yasa dışı bir şekilde davranışlarını izlediği iddiasıyla getirilmişti.

Pazartesi günü ortaya çıkan mahkeme dosyasına göre, Google’ın sakladığı ve yok etmek zorunda kalacağı verilerin değeri ile toplamaktan alıkonulacak verilerin belirlenmiş değeri 5 milyar dolar civarında bulunuyor. Google, 2023 Aralık ayı ve öncesinde özel gezinti modunda toplanan verileri ele almak zorunda kalacak. Tamamen silinmeyen herhangi bir veri anonim hâle getirilmek zorunda.

Davacılar, önerilen anlaşma dosyasında, “Dava, dünyanın en büyük veri toplayıcısından gerçek bir hesap verebilirlik ve şeffaflık sağlıyor ve İnternet üzerindeki gizlilik hakkımızı iyileştirmeye ve korumaya doğru önemli bir adım işaret ediyor.” ifadesine yer verdi.

Google sözcüsü José Castañeda, “Bu davayı çözmekten memnuniyet duyuyoruz, zaten her zaman temelsiz olduğuna inandığımız bir dava.” dedi. Davacıların önerilen anlaşmayı 5 milyar dolar olarak değerlendirmesine rağmen, Castañeda onların hiçbir maddi alacaklarının olmayacağını belirtti. Anlaşma, toplu tazminat içermemekle birlikte, bireyler taleplerde bulunabilir.

Castañeda, “Incognito modunu kullandıklarında verileri asla kullanıcılarla ilişkilendirmiyoruz.” diye ekledi. “Bireyle hiçbir zaman ilişkilendirilmemiş ve herhangi bir kişiselleştirme formu için kullanılmamış eski teknik verileri silmekten mutluluk duyuyoruz.”

Anlaşmanın bir parçasını, Google’ın özel dolaşma hizmetlerinin sınırlarını nasıl açıkladığına dair değişiklikler oluşturuyor. Zaten bu değişiklikler Google tarafından Chrome’da uygulamaya konmuş durumda bulunuyor. Öte yandan Google, kullanıcıların gizli dolaşma modundayken harici web sitelerinde Google’ın kullanıcıları takip etmesini engellemek için üçüncü taraf çerezleri varsayılan olarak engelleyebilmesi için beş yıl boyunca anlaşma sağladı.

Bireyler, anlaşma şartlarına göre, Kaliforniya eyalet mahkemesinde tazminat talebinde bulunabilir. Şu anda, 50 talep dosyası ulaşmış durumda bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER