Teknoloji

Shenzhou 11 iki Çinli astronotu uzaya taşımak için yola çıktı

shenzhou 11Çin, Tiangong-2 uzay istasyonundaki yaşam desteğini test etmek ve bir dizi deney gerçekleştirmek adına yeni bir görev başlattı. Söz konusu görevle birlikte ilk defa Çinli astronotlar uzay istasyonuna adım atacak. 30 gün sürmesi beklenen test, ülkenin bugüne kadarki gerçekleştirdiği en uzun mürettebatlı uzay görevi olacak.

Çin, 2013’ten bu yana ilk kez mürettebatlı bir uzay yolculuğu gerçekleştiriyor. Jing Haipeng ve Cheng Dong, Shenzhou 11 adını taşıyan uzay aracıyla iki günlük bir yolculuğun ardından Tiangong-2’ye ulaşacak. Çin daha önce Shenzhou 10 ile toplamda 15 gün süren mürettebatlı bir uzay yolculuğu gerçekleştirmişti.

8.6 ton ağırlığındaki Tiangong-2, geçtiğimiz ay içinde yörüngeye yerleştirilmişti. Ülkenin Dünya’nın alt yörüngesine dair hedefleri konusunda bir tür test alanı işlevi görmesi için tasarlanan istasyon, 2020’lerde kurulması planlanan daha büyük uzay istasyonunun da öncüsü olma niteliğini taşıyor. Tiangong-2, 2011’de uzaya gönderilen Tiangong-1’in görevini devralacak. Çin’in kontrolünü yitirdiği Tiangong-1’in önümüzdeki yıl içinde yeniden Dünya’nın atmosferine girmesi öngörülüyor.

Shenzhou 11 ile uzaya giden astronotlar bitki yetiştirmek için deney yapacak

Jing Haipeng ve Cheng Dong, Shenzhou 11 ile iki günlük bir yolculuğun ardından ulaşacakları istasyonda çeşitli deneyler yapacak. İkili ultrason ekipmanlarından faydalanarak bedenlerinin uzaydaki durumunu gözlemleyecek. Bu uzay çalışmaları tarihinde bir ilk olacak. Bitki yetiştirme deneyleri de astronotların görev tanımı içinde yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER