Teknoloji

Apple Çin’de Baidu’nun yapay zekasını kullanacak

apple elektrikli otomobil

Apple iOS’in gelecek sürümlerinde Google’ın yapay zekası Gemini’yi kullanmayı planlıyor. İki şirket arasında bu konuyla ilgili görüşmelerin sürdüğü söyleniyor. Ancak Apple’ın bu planı, Google hizmetlerinin yasaklandığı Çin için pek uygulanabilir görünmüyor. Şirket bunun çaresini Çin özelinde Google yerine Baidu’nun yapay zekasını kullanmakta bulmuşa benziyor. Baidu’nun “Çin’in Google’ı” şeklinde tanımlanması, Apple’ın söz konusu tercihinin mantığını gözler önüne seriyor. Ayrıca Samsung da Çin’de yola Google yerine Baidu ile çıkmıştı.

Çin kaynaklı haberlere göre, Baidu Apple’ın en yeni cihazlarına yapay zeka hizmetleri sağlamak için hazırlıklara başlamış durumda. İki şirket arasındaki iş birliğinin önümüzdeki sonbaharda iOS 18’in yayınlanmasıyla başlayacağı belirtiliyor.

Apple’ın bu iş için Baidu’da karar kılmadan önce Alibaba ve büyük dil modelleri (LLM’ler) sağlayan başka bir isimsiz Çinli şirketle de görüştüğü söyleniyor. Çin’de her geniş dil modelinin kullanıma sunulmadan önce düzenleyiciler tarafından onaylanması gerekiyor ve Baidu’nun Ernie Bot’u şu ana kadar bu onayı alan 40’tan fazla seçenekten biri.

Apple, Baidu’ya “mükemmel bir markalaşma kampanyası” fırsatı veriyor

Bunun Baidu ve Ernie için büyük bir destek olduğu rahatlıkla söylenebilir. Analistler de Apple’ın tercihinin Baidu için “mükemmel bir markalaşma kampanyası” olacağını belirtiyor. Baidu’nun Ernie’den para kazanma hızı da analistlerin öngörüsünün çok ötesine geçmiş durumda.

Baidu CEO’su Robin Li, yapay zekanın bu yıl şirketin ana gelir kaynağı olacağını ve çok keskin bir gelir artışı beklediklerini dile getirdi. Li, Apple ile iş birliğinin de bunda önemli bir rol oynayacağını sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER