Manşetler

Samsung Apple’a 548 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti

Samsung Apple Dava

Apple’ın Samsung’u akıllı telefon patentlerini ihlâl suçlamasıyla dava etmesinin üstünden neredeyse 5 yıl geçti. 2012’de karara bağlanan dava sonucunda suçlu bulunan Güney Koreli elektronik devi, sonunda tazminatı ödemeye hazır gözüküyor. İki şirket tarafından yapılan ortak mahkeme açıklamasında, Samsung’un Apple’a 548 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul ettiği belirtildi. Ancak bu ödemenin yapılması için Cupertino merkezli şirketin 14 Aralık öncesi bir fatura göndermesi gerekiyor.

Samsung Apple arasında yıllar süren davalar ve itirazların ardından, yarım milyar doların üstünde bir tazminat kazanmak, Apple için kayda değer bir zafer olarak nitelenebilir. Samsung teslim olsa bile, parasının birazını kurtarmaya çalışıyor. Açıklamada, Samsung’un Apple’dan para talep etme haklarını saklı tuttuğunun da altı çizildi. Ancak yine aynı açıklamada, Apple söz konusu haklara itiraz ediyor.

Apple, Samsung’u 2011’in ilkbaharında dava etmişti. Söz konusu dava, o dönemde sıklıkla rastlanan akıllı telefon davalarının en somut örnekleri arasında yer alıyor. Mahkeme, 2012 yılında Güney Koreli şirketin iPhone üreticisinin çoklu dokunma hareketleri ve kıstırarak küçültme gibi patentlerini ihlâl ettiğine karar vermişti. 2.5 milyar dolar tazminat talep eden Cupertino merkezli şirket, 1 milyar dolar tazminatla yetinmek zorunda kalmıştı. Ancak yapılan muhtelif itirazların sonucunda bu bedel önce 930 milyon dolara daha sonrasında ise 548 milyon dolara çekilmişti.

Samsung’un Apple’a tazminat ödemeyi kabul etmesi, sürecin tamamen sona erdiği anlamına gelmiyor. Ortak açıklama, Samsung’a ödediği tazminatın bir kısmını geri alma hakkını tanıyor. Buna ek olarak, Güney Koreli şirket davaya ilişkin itirazını ABD Yüksek Mahkemesi’ne taşıyacağını da daha önce açıklamıştı. Patent uzmanı Florian Mueller’e göre, mahkemenin itirazı dinlemeyi kabul etmesi durumunda yeniden duruşma safhasına dönülmesi muhtemel gözüküyor. Samsung Apple mücadelesi önümüzdeki dönemde de mahkeme salonlarını meşgul edeceğe benziyor.

İLGİLİ HABERLER