Manşetler

Mozilla tablet ve akıllı telefonlar için Chrome OS benzeri bir işletim sistemi hazırlama niyetinde

Yurtdışında yavaş yavaş piyasaya çıkmaya başlayan Chromebook‘ların başarılı olup olmayacağı konusunda net bir yargı henüz oluşmuş değil. Ancak Mozilla bunu bekleyecek gibi görünmüyor. Firefox internet tarayıcısının arkasındaki kuruluş şimdi mobil cihazlar için kendi işletim sistemini geliştirmeye hazırlanıyor.

Mozilla’nın “wiki” sitesinde yer alan bir sayfada çeşitli kıdemli yazılımcılar, HTML5 uygulamalarını çalıştıran eksiksiz ve bağımsız bir işletim sistemi yaratma konusundaki niyetlerini ortaya koydular. Mozilla Vakfı’nın teknik stratejilerden sorumlu başkan yardımcısı Mike Shaver’a göre “Boot to Gecko” kod adıyla anılan bu işletim sistemi tabletler ve mobil cihazlar için geliştirilecek. İşin ilginç tarafıysa bu işletim sistemi cihazı başlatmak için Google’ın Android’ine ait sürücüleri ve çekirdeklere bağlı olacak.

Google Gruplar’da açılan bir tartışma başlığında, öncü yazılımcılar Linux yığını yerine Android’i seçtiklerini, birçok cihaz üreticisi Android’e odaklandığı için ve bu işletim sisteminin daha alt katmanlarını yeniden kullanmanın mantıklı gelmesinden dolayı böyle bir karar verdiklerini belirtti. Yine de, bu işletim sisteminden mümkün olduğunca çok az şey ödünç alma niyetinde olduklarını da dile getirmeyi ihmâl etmediler.

Henüz Firefox işletim sistemiyle çalışan tablet veya diğer mobil cihazlar için acele etmeyin, çünkü bu proje henüz başlangıç aşamasında.

İlgili – Mozilla
İlgili – Google Gruplar

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER