Teknoloji

Apple iPhone’u İran’a getirmenin planlarını yapıyor

ios 13

iphone-6-plus-inceleme-00004

The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, Apple iPhone’u İran pazarına sokmak için İranlı distribütörlerle görüşmeler yürütüyor. Şirketin bu görüşmeler esnasında iPhone’un İran pazarına girmesi durumunda Batı tarafından uygulanan ambargonun önemli ölçüde gevşeyebileceği iddiasında bulunduğu söyleniyor.

Haberde siyasi gerilim kadar finansal yaptırımların da Apple gibi şirketlerin İran’da iş yapmasını engellediği, ancak geçtiğimiz mayıs ayında alınan bir kararla İran’a tüketici iletişimi teknolojilerinin satışına izin verildiği belirtildi. Haberde üst düzey Apple yöneticilerinin Londra’da İran’daki potansiyel distribütörleriyle bir araya geldiği iddiası da yer alıyor.

Apple’ın İran’da kendi mağazalarını açmayacağı, ancak sadece Apple ürünlerini satacak bayilikler oluşturacağı söyleniyor. Şirket bu iş modelini Asya ve Avrupa’da yaygın biçimde kullanıyor. The Wall Street Journal’ın haberinde Apple’ın İran’la ilgili planları konusunda ABD’li yetkililerle de temasa geçtiği belirtiliyor. Uygulanan yaptırımların Amerikan ve İranlı şirketler arasındaki ilişkileri sona erdirmediğini yazan gazete, siyasi gerilim nedeniyle bu temaslara pek hoş gözle bakılmadığına dikkat çekti.

Apple için İran pazarında önemli bir potansiyel yattığı rahatlıkla söylenebilir. The Wall Street Journal’ın rakamlarına göre, ülkede 77 milyon potansiyel kullanıcı bulunuyor. İran’da orta sınıfın geniş olması ve nüfusun yüzde 42’sinin 25 yaş ve altında olması Apple’ın bu ülkedeki şansını artırıyor. Halihazırda iPhone İran’da karaborsadan veya bazı üst düzey perakende satış zincirlerinden satın alınabiliyor.

İLGİLİ HABERLER