Teknoloji

ZTE ABD tarafından koyulan yasaktan yakında kurtulabilir

zte abdABD Ticaret Bakanlığı, Çinli telekomünikasyon şirketi ZTE’nin 10 yıl boyunca ürünlerinde Amerikan servislerini ve bileşenlerini kullanmasına yasak getirmişti. ZTE ABD tarafından alınan bu kararın ardından faaliyetlerini daha fazla sürdüremeyeceğini ve kepenklerini indireceğini duyurmuştu.

ZTE’nin açıklamasının ardından devreye ABD Başkanı Donald Trump girmiş ve sorunun çözümü için gerekenlerin yapılması konusunda talimat verdiğini açıklamıştı. Trump’ın devreye girmesiyle birlikte ZTE için ortaya çıkan umut ışığı, biraz daha belirgin hâle gelmiş gibi görünüyor.

Reuters’ın haberine göre, ZTE ve ABD Ticaret Bakanlığı arasında yürütülen görüşmelerde taraflar anlaşmaya yaklaştı. Anlaşma çerçevesinde ZTE’nin ABD Ticaret Bakanlığı’na 1 milyar dolar ceza ödeyeceği belirtilirken, 400 milyon dolarlık bir meblağın da gelecekteki olası ihlâllere karşı üçüncü bir tarafa teslim edileceği ona sürüldü.

ZTE’nin ABD Ticaret Bakanlığı’na geçtiğimiz yıl ödediği 367 milyon dolarlık cezanın da anlaşmaya dahil edileceği söyleniyor. Böylelikle anlaşmanın toplam bedelinin 1.7 milyar dolar seviyesine çıkıyor.

ZTE ABD tarafından uygulanan yaptırımlardan kurtulmaya yakın görünse de, taraflar arasındaki anlaşma henüz nihai şeklini almamış gibi görünüyor. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Politico’ya gönderilen açıklamada, ortada henüz imzalanmış bir anlaşmanın olmadığı ifade edildi.

İLGİLİ HABERLER