Teknoloji

ABD Başkanı Trump ZTE’yi yeniden canlandırma sözü verdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

donald trumpABD kısa süre önce aldığı bir kararla Amerikan şirketlerinin Çinli ZTE’ye ürün ve servis satışına 2025’e kadar yasak getirmişti. Söz konusu yasak nedeniyle ZTE kapısına kilit vurma kararı almak zorunda kalmıştı. Ancak şirketi bu kötü sondan kurtarmak için beklenmedik bir isim ortaya çıktı. Söz konusu isim ise ABD Başkanı Donald Trump’tan başkası değil.

ZTE ilk olarak geçtiğimiz yılın mart ayında ABD’nın İran’a uyguladığı ambargoyu delerek Amerikan malı hassas teknolojileri İran’a gönderdiği için 1.7 milyar dolar cezaya çarptırılmıştı. Geçtiğimiz ay ise ZTE’nin ürünlerinde Amerikan malı yazılım ve donanımları kullanması yasaklanmıştı. Bu yasak şirketin donanım biriminin yeni cihaz üretmesini imkansız hâle getirmişti.

ZTE için ümitler tükenmiş gibi görünürken imdada ABD Başkanı Trump yetişti. Trump, Twitter hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Çin Devlet Başkanı Şi ve ben, ZTE’nin mümkün olduğunca hızlı biçimde tekrar faaliyete geçmesi için birlikte çalışıyoruz. Mevcut durum Çin’de çok ciddi bir istihdam kaybına neden oldu. Ticaret Bakanlığı’na bu durumun düzeltilmesi için talimat verdim.”

Donald Trump, şimdilik konuya ilişkin başka bir detay vermedi. Ancak ABD Başkanı’nın ZTE’yi kurtarmak adına devreye girmesi, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşında gerilimin azalabileceğine dair bir gösterge olarak nitelenebilir. Hâli hazırda ABD’deki üretimi artırmayı isteyen Trump yönetimi, Çin’den gelişmiş düzeyde üretim yapan şirketlere verdiği teşviği kesmesini istiyor.

İLGİLİ HABERLER