Manşetler

ZTE ABD’den gelen yasağın ardından kepenkleri indirdi

zte abdZTE ABD hükümeti tarafından aleyhine alınan en son yasak kararının ardından tüm operasyonlarını durdurdu ve çevrimiçi mağazasını kapattı.

Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinden olan ZTE, yayınladığı açıklamada büyük operasyonel faaliyetlerini durdurduğunu duyurdu. Söz konusu açıklama, şirketin akıllı telefon pazarından da çekildiği anlamına geliyor.

ZTE uzun süredir ABD hükümetinin ve istihbarat kurumlarının takibi altındaydı. Uzun yıllardır devam eden sürecin son halkasında ise ABD Ticaret Bakanlığı, Amerikan şirketlerinin 2025’e kadar ZTE’ye bileşen veya servis satmasını yasaklamıştı.

ZTE Amerikan hükümeti tarafından İran ve Kuzey Kore’ye uygulanan yaptırımları ihlâl etmekle suçlanmıştı. Şirket bu suçlamaya vakit kaybetmeden yanıt vermiş ve düzeltici eylemleri yapmadığı iddiasını yalanlamıştı. ZTE, İran ve Kuzey Kore’ye uygulanan yasağın faaliyetlerini önemli biçimde etkilediğinin de altını çizmişti.

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşında tansiyon son zamanlarda iyiden iyiye yükselmiş durumda. Bu savaşa İngiltere’nin de dahil olması, Çinli teknoloji şirketlerinin işini daha da zorlaştıracak gibi görünüyor. İngiliz hükümeti, kısa süre önce ülkede faaliyet gösteren telekom operatörlerini ZTE’nin ekipmanlarını kullanmamaları konusunda uyarmıştı.

ZTE ABD tarafından alınan son kararın ardından hisselerinin işlem gördüğü Hong Kong Borsası’na da bir açıklama gönderdi. Yapılan açıklamada şirketin kararın etkilerini görmeye başladığı belirtilirken, kasada hâlâ ticari yükümlülükleri karşılamaya yetecek kadar nakit para bulunduğunun altı çizildi. ABD hükümetinin kararını tersine çevirmek için gerekli yasal girişimleri başlattığının altını çizen şirket; tedarikçilere, iş ortaklarına ve müşterilerine karşı sorumluluklarını yerine getireceğinin de sözünü verdi.

İLGİLİ HABERLER