Teknoloji

Zoom iOS uygulaması kullanıcı verilerini izinsiz olarak Facebook ile paylaşıyor

zoom uçtan uca şifreleme

Küresel koronavirüs salgını nedeniyle dünyanın dört bir yanında pek çok kişi çalışmalarını evlerinden yürütüyor. Bu da video konferans uygulamalarının önemini ve popülaritesini iyiden iyiye artırmış durumda. Zoom da bu grubun öne çıkan üyeleri arasında bulunuyor. Ancak Zoom iOS uygulaması üzerinde yapılan bir inceleme, önemli bir durumu gösteriyor.

Motherboard’un yaptığı araştırmaya göre; Zoom’un iOS uygulaması, analiz verilerini gizlice Facebook ile paylaşıyor. Bunun için bir kullanıcıya ait Facebook hesabına ihtiyaç duyulmaması da işleri biraz daha ilginç bir hâle getiriyor.

Uygulamanın başlatma zamanı, cihaz, konum ve operatör bilgilerinin Facebook ile paylaşıldığı söyleniyor. Söz konusu veriler, Facebook tarafından hedeflenmiş reklamlar sunmak için kullanılabiliyor.

Zoom’un sosyal medya hesabı olmayan kullanıcıların verilerini bile Facebook ile paylaşmasının sebebini anlamak ise pek zor değil. Popüler video konferans uygulaması, Facebook’un yazılım geliştirme kitlerinden yararlanıyor. Bu nedenle uygulama indirildiğinde ve başlatıldığında doğrudan Facebook’un Graph API’sine bağlanıyor.

Bunun yeni bir politika olmadığını da belirtmek gerekiyor. Geliştiriciler uzun süredir Facebook’un yazılım geliştirme kitlerini uygulamalarına yeni özellikler eklemek için kullanıyor. Ancak Facebook’un hizmet koşulları, uygulama geliştiricilerinin bu durumdan kullanıcıları haberdar etmesini zorunlu kılıyor.

Zoom’un gizlilik politikasında uygulamanın kullanıcının Facebook profilinden veri toplayabileceği ve bu verilerin üçüncü taraflarla paylaşılabileceği belirtiliyor. Ancak Facebook, söz konusu üçüncü taraflar arasında sayılmıyor. Buna ek olarak, Facebook hesabı olmayan kişilerin bilgilerinin paylaşılmasıyla ilgili bir ibare de sunulmuyor.

Zoom iOS uygulamasıyla ilgili bu durumdan önce benzer sorunlarla yine gündeme gelmişti. 2019’da bir güvenlik araştırmacısı, Zoom kullanıcılarının web kameralarının bilgileri dışında ele geçirildiğini ortaya çıkarmıştı. Şirketten yapılan açıklamada ise bu sorunun çözüldüğü belirtilmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER