Teknoloji

YotaPhone’un üreticisi Yota iflas bayrağını çekti

yotaphone

Rusya’nın YotaPhone adlı şirketini 2012 yılından beri takip ediyoruz. Ne var ki, arkasında yer alan güç tüketimi bakımından cimri E Ink ekranıyla farklı bir deneyim sunan çift ekranlı akıllı telefonların sonu geldi. Cnews.ru ve Liliputing‘in Cayman Adaları Resmi Gazetesi‘ne dayandırarak verdikleri haberlerine göre, Yota Devices iflas etti.

Rus medyasında çıkan haberlere göre, bir dava şirketin iflas etmesine yol açtı. İlk iki YotaPhone telefonunun üreticisi olan Hi-P Singapore, 2015 yılında şirkete yönelik 126 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı. Şirket, YotaPhone’un teslimatları almayı reddettiği ve muhtemelen sipariş ettiği telefonlar için ödemesi gereken minimum tutarı ödemediği iddiasıyla mahkemeye başvurmuştu. 2016 yılında Financial Times, ilk iki YotaPhone’un sadece 75 bin adet civarında satıldığını yazmıştı. Hi-P, 17 milyon dolarlık bir ödeme almayı kabul etmişti, ne var ki, o anlaşma da gerçekleşmedi.

Doğrusunu söylemek gerekirse, YotaPhone son yıllarda bırakın Batı ülkelerini, Rusya’da bile çok dikkat çekmemişti. Şirket 2015 yılında YotaPhone 2’yi Indiegogo üzerinden kitle fonlama kampanyasına sunmuştu. 2016 sonlarında ise Avrupa ve Rusya’dan tamamen çekilip operasyonlarını Çin’e kaydırmaya karar vermişti.

Çinli fabrikalar ve Çinli yatırımcılarla Yota, en son YotaPhone 3 modelini sadece Çin’de satmayı başarabilmiş gibi görünüyor. Halbuki bu telefonun Rusya ve diğer ülke pazarlarında da çıkacağının sözü verilmişti. Üstelik YotaPhone 3 2018’de iF Design Award ödülü de kazanmıştı.

YotaPhone’un çift ekranlı telefonlarını bundan sonra göremeyeceğiz. Ancak çift ekranlı veya katlanabilir cihazlar yavaş yavaş dikkat çekmeye ve ilgi dalgası yaratmaya başladı. Belki de Yota, zamanından önce ortaya çıkmanın bedelini ödedi.

İLGİLİ HABERLER