Teknoloji

Yakında beklenen Microsoft Surface Go 3’ün teknik özellikleri ortaya çıktı

microsoft surface go 3

Microsoft, bu sonbaharda yalnızca büyük bir yazılım sürümünü kullanıma sunmayacak. Şirket söz konusu yazılımla yüklü olarak kutudan çıkacak yeni donanımlar da tanıtacak. Windows 11 şu anda beta olarak denenebilir olsa da, mevcut PC’lere gelişi için kullanıcılar biraz daha bekleyecek. Öncesinde kullanıcılar, detayları sızan Surface bilgisayarları ve diğer OEM ürünleriyle yeni sürümle tanışacak. Surface Go 3 2’si 1 arada tablet de beklenen yeni Windows 11 cihazları arasında yer alıyor.

Birkaç gün önce çıkan bir söylenti, yeni Surface amiral gemisi cihazının önemli bir tasarım yenilemesi alacağı için Microsoft’un Surface Book serisini yeniden markalaştırabileceğini işaret ediyordu. Yeni bir haber, Microsoft’un yakında daha uygun fiyatlı Surface cihazları piyasaya sürebileceğini söylüyor. Bu cihazın da ana özellikleri henüz sızdırılmış olan yepyeni Surface Go 3 2’si 1 arada tablet olması bekleniyor.

Microsoft, Surface Go 2 serisini Mayıs 2020’de çıkardı, bu nedenle serinin yenilenmesi için zaman kesinlikle geldi. 10,5 inçlik Windows tablet, ayrı olarak satılan kapaklı klavye sayesinde bir dizüstü bilgisayara dönüşebiliyor. 400 dolarlık fiyatıyla yurt dışındaki birçok tüketici için uygun fiyatlı bir seçenek olarak öne çıkıyor.

Uygun giriş fiyatıyla birçok kişi, ev veya aile için uygun bir PC olabilen Surface Go; okul, web’de gezinme ve içerik tüketme için mükemmel bir cihaz olarak nitelendiriliyor. Kutudan Windows 10 ile yüklü gelen cihaz, Microsoft’un yeni Windows 365 bulut PC platformu için de uygun olacaktır.

Surface Go 3 için sızan özellikler

Surface Go 2’nin üzerinden bir yıldan biraz fazla bir süre geçmesine rağmen, özellikle Windows 11’in yakında piyasaya sürüleceği düşünüldüğünde, Microsoft’un daha yeni bir nesli piyasaya sürmesi mantıklı olacaktır.

WinFuture haberine göre Surface Go 3’ün ana özellikleri, Geekbench 4 kayıtları sayesinde sızdı. Site, kıyaslama testlerinin Surface Go 3 gerçek ürün adını listelemediğini belirtiyor. Ancak cihaz, önceki nesil Surface donanım kod adlarıyla uyumlu olan bir kod adına sahip, bu nedenle yakında çıkacak Microsoft Surface cihazlarından biri olduğu düşünülüyor.

Geekbench kayıtları, Surface Go 3’e güç sağlayabilecek iki ayrı Intel yongasını işaret ediyor. Her ikisi de Intel’in Amber Lake Y Serisinin bir parçası ve her ikisi de yalnızca 7W güç gerektiriyor. Bu, Surface Go 3’ün aktif soğutma için fanlara ihtiyacı olmayacağı anlamına geliyor.

Temel seviyedeki Surface Go 3 modelinde Intel Pentium Gold 6500Y çift çekirdekli çipin bulunduğu öne sürülüyor. 1.1 GHz hızında çalışan çip, Turbo Boost modunda 3.4 GHz’e ulaşıyor.

Daha iyi Surface Go 3 özellikleri arayan müşteriler ise Intel Core i3-10100Y yongasını tercih edebilir. Site, bunun aslında gerçek bir Core i3 yongası olmadığını söylüyor. Düşük kaliteli, enerji tasarruflu bir Amber Lake Y serisi çipin bulunduğu belirtiliyor. İşlemci dört çekirdeğe sahip ve Turbo Boost’ta 1.3 GHz veya 3.9 GHz hızında çalışıyor.

Karşılaştırma listesi, temel Surface Go 3 sürümünün 4 GB RAM ile satılacağını gösterirken, daha güçlü model 8 GB RAM ile sunulacak. Bu özellikler önceki nesil modelle aynı çizgide görünüyor. Ayrıca Geekbench 4 kayıtları her iki çipin de öncekilere göre performans iyileştirmeleri sunacağını ortaya koyuyor.

Dikkate değer gelişmeler daha çok giriş seviyesi modeliyle ilgili görünüyor. 6500Y, tek çekirdekli testlerde kendisinden önce gelen 4425Y’den yüzde 62 daha hızlı. Çok çekirdekli testlerde ise yüzde 47’lik bir performans artışı var gibi görünüyor.

Core i3-10100Y, tek ve çok çekirdekli testlerde Core i3-8100Y’den yüzde 4 ve yüzde 11 daha hızlı görünüyor. Core i3-8100Y, üst düzey Surface Go 2 modeline güç sağlayacak.

Bu arada Microsoft’un Surface Go 3 serisini ne zaman açıklayacağı belli değil. Surface Go 2’nin Mayıs 2020’de Surface Book 3 amiral gemisiyle birlikte geldiği göz alındığında, yeni Go ve Book modellerinin de birlikte gelmesini bekleyebiliriz. Beklentiler, bu cihazların sonbaharda, Windows 11 ile aynı zamanda geleceği yönünde.

İLGİLİ HABERLER