Teknoloji

Microsoft 2024 yılında büyük Windows 12 sürümünü çıkarabilir

microsoft windows 12

Microsoft, Windows’un ana sürümlerini organize etme biçimini  değiştiriyor. Bu durum 2024’te Windows 12 sürümünü göreceğimiz anlamına gelebilir. Windows Central, Microsoft’un Windows için üç yıllık bir sürüm döngüsüne geri döndüğünü bildiriyor, bu da Windows’un bir sonraki ana sürümünün 2024’te çıkacağı anlamına geliyor. Bu, Microsoft’un Windows’u geliştirme biçiminde bir başka büyük değişiklik olacaktır.

Microsoft, bir hizmet olarak Windows fikrine öncelik vererek, 2015 yılında Windows 10’un dağıtıma çıkmasıyla ilk olarak üç yıllık dağıtım döngüsünden uzaklaştı. Her üç yılda ana bir Windows sürümüyle kapsamlı yenilikler sunmak yerine, Windows 10 yılda iki kez büyük yeni özelliklerle güncellendi. Bir Microsoft çalışanının Windows 10’u “Windows’un son sürümü” olarak tanımlamasının ardından, birçok Windows takipçisi yıllar boyunca Windows 10’un Windows’un son büyük ana sürümü olacağını düşündü.

Microsoft bu yorumları hiçbir zaman reddetmedi, Windows’un sürekli olarak yeni yenilikler ve güncellemeler getiren bir hizmet olarak sunulma şeklini yansıttığını söyledi. Ne var ki, geçen yıl Windows 11’in dağıtıma çıkmasıyla her şey değişti ve Microsoft, hem Windows 10 hem de 11 için yıllık bir güncelleme temposuna geçti.

Microsoft’un Windows 11’a geçişi göz önüne alındığında, Windows’un gelecekteki herhangi bir büyük sürümünün de farklı bir numaralandırmayla gelmesini beklemek mantıklıdır. Microsoft’un şu ana kadar ana Windows 11 güncellemelerini Windows 11.1 veya 11.2 olarak adlandırdığını görmedik.

2024’te çıkması muhtemel bir sonraki Windows sürümünün yanı sıra Microsoft, önümüzdeki yıllarda Windows 11’i de güncel tutmayı planlıyor. Yazılım üreticisi, büyük özellikleri hazır olduklarında göndermeyi tercih ederek, son aylarda Windows 11 için kapsamlı büyük yıllık güncellemeler vaadinden uzaklaşıyor. Bir sonraki büyük güncelleme olan 22H2 ‘nin Microsoft tarafından yakın zamanda tamamlanmasının ardından, eylül veya ekimde gelmesi bekleniyor.

Microsoft’un 2023’te benzer bir büyük 23H2 yıllık güncellemesi çıkarma planlarını rafa kaldırdığı ve şimdi bunun yerine 2023 boyunca yeni özelliklerin kullanıma sunulmasına öncelik vereceği bildirildi. Bu, Microsoft’un Windows Insider programında yaptığı son değişikliklerle daha yakından örtüşüyor ve daha fazla deney ve prototip özelliği geniş çapta test ediliyor.

Microsoft, Windows yol haritası planları hakkında resmi olarak yorum yapmadı. Şirket, pandemi boyunca Windows kullanımını artırdıktan sonra son iki yıldır Windows’a yönelik çalışmalarını yeniden yapılandırdı. Microsoft başlangıçta Windows 10X’i çift ekranlı cihazlarda sunmayı planlamıştı, ancak pandeminin başında PC’ye olan ilginin artmasıyla, Windows 10X’i Windows 11 olarak yeniden şekillendirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER