Teknoloji

Windows 10 Setler ile uygulamalar ve web sitelerini birbirine bağlayacak

windows 10 setlerMicrosoft sekmeleri “Sets”, yani Setler adı verilen özellikle Windows’un her yerine getiriyor. Windows 10’un gelecek sürümünde sunulacak bu özellik şirketin geleneksel geliştirici etkinliği Build konferansında resmiyet kazandı.

Setler, daha önce de eski Windows 10 Insider ön izleme derlemelerinde görülmüştü. Bu özellik sayesinde uygulamalar ve web siteleri arasındaki boşluğun sekmelerle doldurulması hedefleniyor. Böylelikle tek bir pencerede farklı görevleri aynı anda yürütmek mümkün olacak.

Setler, bir uygulama penceresi içinde birden fazla sekmenin açılmasıyla sınırlı değil. Bu, evrensel bir sekme sistemi ve bilgisayarınızdaki tüm uygulamalara, aynı zamanda internete yayılıyor. Tüm Edge web sitelerinizi bir sekme hâlinde tutabilir, bunun yanında Word dokümanlarınızı da ayrı bir sekmede konumlandırabilirsiniz. Setlerin esas gücü, programları ve web sitelerini tek bir pencere içinde nasıl karıştırdığınız ve eşleştirdiğinizle ilgili. Örneğin, Word’de bir gezi programı dosyası açıkken, PowerPoint’te gitmeyi düşündüğünüz otelin sunumunu görebilir, yanında bulunan Edge sekmesi içinde de uçak ve otel rezervasyon sayfalarını tutabilirsiniz. Böylelikle tüm tatil planını tek bir pencerede gerçekleştirebilirsiniz.

windows 10 setler

Setlerin merkezinde ise Microsoft’un Edge internet tarayıcısı yer alıyor. Mevcut bir Edge web sayfasını ya da bir uygulamadan yeni bir sekmeyi açtığınızda, normal bir web tarayıcısında olduğu gibi, “Yeni Sekme” şeklinde bir ibare göreceksiniz. Ancak favori veya sık ziyaret ettiğiniz sitelerin yanı sıra, Setler uygulamalarınızı veya dosyalarınızı da sekmeler hâlinde açmanıza izin verecek. Setler Microsoft’un geçen yıl tanıtılan ve Nisan 2018 güncelleştirmesiyle birlikte Windows 10’a gelen Timeline aracıyla da entegre edilecek. Böylelikle bir başka cihazda açılmış olan bir uygulamayı ya da web sitesini kolaylıkla açabileceksiniz.

Tüm bunlara ek olarak, daha önce kullandığınız sekmeleri gruplandırabileceksiniz. Yeniden bir Word dokümanı açtığınızda, daha önce açtığınız internet tarayıcı sekmelerini de açmak isteyip istemediğiniz sorulacak. Daha da önemlisi, Setlerinizi eş zamanlama ve yeniden kurmanız da imkan dahilinde olacak. Tüm bunlar çeşitli Windows 10, iOS ve Android cihazlarının Timeline’a entegrasyonu sayesinde gerçekleşecek.

Microsoft Setleri web sitelerini barındıran sekmeleri Windows’un popüler Alt-Tab arayüzüne entegre etmek için de kullanacak. Böylelikle sekme tuşuna basarak en son açılan web sayfalarını, sayfa sekmede açık olmasa bile bulmak mümkün olacak.

Timeline gibi, Setler için de sorulan en büyük soru Microsoft’un geliştiricilere bu yeniliğe uyum sağlama izni verip vermeyeceği. Çünkü Microsoft, bu yeniliğin gösterimini sadece kendi yazılımı ve uygulamalarıyla gerçekleştiriyor. İnsanların daha sık kullandığı uygulamaların geliştiricilerini Setleri kullanmaya ikna etmek, bunun yanı sıra insanları Chrome’dan Edge’e çekmek şirket için epey zorlu bir yol olacaktır.

Microsoft Setler özelliğinin ne zaman çıkacağı konusunda bir şey söylemedi. Ancak bu özelliğin önümüzdeki zamanlarda çıkacak Windows Insider derlemelerinde testine devam edileceğini söyleyebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER