Teknoloji

Microsoft’un yeni Windows 10 gizlilik kontrolleri endişeleri gidermeyi amaçlıyor

windows 10 gizlilik kontrolleriMicrosoft Windows 10 ile ilgili gizlilik endişelerini giderecek yeni bir adım atıyor. Yazılım devi, Windows 10’un yeni bir test sürümünü Windows Insiders kullanıcıları için yayınladı. Yeni sürümde işletim sisteminin gizlilik kontrollerine getirilmiş bazı değişiklikler bulunuyor. Şu anda çoğu gizlilik kontrolü tek bir ekranda, birden fazla seçenek eşliğinde sınırlanmışken, Microsoft yakında bunu değiştirecek çeşitli yöntemleri test ediyor.

Windows 10’un içinde klavyede basılan tuşların kaydını tutan bir günlük kaydının olduğu yönünde bazı endişeler bulunuyor. Çünkü işletim sistemi otomatik tamamlama, sonraki kelime tahmini ve yazım düzeltme işlemleri için yazma verisini kullanıyor. Microsoft’un önümüzdeki ilkbaharda çıkacak Windows 10 güncellemesi, iyileştirilmiş el yazısı ve çizim tanıma yöntemlerini etkinleştirecek. Microsoft kullanıcılara, el yazısı ve çizim verilerini Microsoft’a gönderme tercihini devre dışı bırakma şansı da sunacak.

Ayrıca Microsoft, Windows 10 kullanıcılarının işletim sistemindeki tüm gizlilik kontrollerini yedi ayrı ekranda yapmalarına dair bir uygulamayı da test ediyor. Şirket Windows Insider kullanıcılarından bu konuyla ilgili geri bildirimlerini bekliyor. Bunların sayesinde çok fazla ekran ile bir ekrana yeterli miktarda seçenek yerleştirme arasında doğru dengenin yakalanması hedefleniyor.

windows 10 gizlilik kontrolleri

En son gizlilik değişiklikleri, ayrı bir Windows Tanılama Verisi Görüntüleyicisi adı verilen araçla birlikte geliyor. Bu görüntüleyici Windows 10 tarafından Microsoft’un sunucularına gönderilen verinin görüntülenmesini sağlıyor. Microsoft işletim sisteminin iyileştirilmesine ve ürünlerle ilgili kararların verilmesine yardımcı olması amacıyla kullanıcılardan Windows 10 ile ilgili anonim veriler topluyor. Yeni görüntüleme aracı da Windows 10 kullanıcılarına, Microsoft’un sunucularına gönderilen şifreli verilerin kilidini açma ve bunlara bakma imkanı sunacak.

Microsoft bir yandan Windows 10’daki gizlilik ayarlarını değiştirirken, bir yandan da veri toplama politikası nedeniyle çeşitli suçlamalarla karşılaşmaya devam ediyor. Daha önce Fransa, Microsoft’tan Windows 10 kullanıcılarını izlemesini bırakmasını istemişti. Avrupa Birliği de benzer endişelerini dile getirdi. Microsoft geçen yıl, Windows 10’un hangi verileri topladığına açıklık getirmişti. Bu en son değişiklikler ile endişelerin giderilmesi yolunda bir adım daha atılmış olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER